Per 1 juli 2022 is het in alle Nederlandse woningen, nieuwbouw en bestaande bouw, verplicht om voldoende rookmelders te hebben. Voldoet je huis niet aan deze nieuwe regelgeving, dan riskeer je een boete of problemen met je verzekering. Maar je veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkste. Zorg er dus voor dat je jouw huis tijdig voorziet van de juiste rookmelders. Wat de nieuwe rookmelderwetgeving exact inhoudt en welke rookmelders je moet hebben die voldoen aan de wettelijke eisen, lees je op deze pagina.

Wat betekent de nieuwe rookmelder-verplichting?

Per 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in iedere woning in Nederland. Voor nieuwbouw woningen geldt deze rookmelderverplichting al sinds 2003, en nu dus ook voor bestaande bouw.

Volgens de nieuwe wetgeving moet op iedere verdieping waar gewoond wordt tenminste één goedgekeurde rookmelder hangen. Bij een kelder of zolder die niet als verblijfsruimte wordt gebruikt is geen rookmelder verplicht. In besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, juist wel. En in kamerwoningen zoals in studentenhuizen, is vanaf 1 juli 2022 in iedere kamer een rookmelder verplicht. Bekijk het stappenplan hoe en waar je precies een rookmelder moet plaatsen voor je eigen veiligheid.

De gedachte achter de rookmelders verplicht stellen is het aantal doden bij woningbranden te verminderen. Helaas vallen er bij brand de meeste slachtoffers door het inademen van rook. De rookmelderverplichting gaat in per 1 juli 2022 zodat huiseigenaren voldoende tijd hebben om de maatregelen in alle bestaande woningen door te voeren. Waar wacht je nog op als het om je eigen veiligheid en die van je dierbaren gaat?

Bekijk alle rookmelders

Welke eisen hebben de rookmelders verplichting?

De rookmelder moet allereerst voldoen aan de Europese NEN-14604 norm. Rookmelders op netstroom moeten tevens voldoen aan de Europese NEN-2555 norm. Voldoet de rookmelder aan deze normen, dan kun je ervan uitgaan dat de melder is voorzien van een goed geluidssignaal, eenvoudige montage en tijdige detectie van rook. Rookmelders moeten daarnaast voorzien zijn van een CE-keurmerk. In tegenstelling tot nieuwbouw woningen worden er bij bestaande bouw geen eisen gesteld aan de doorkoppeling van de rookmelders. De melders hoeven ook niet op elektriciteit te zijn aangesloten, een melder op batterij volstaat.

Welke rookmelder moet ik kiezen?

Zorg dat je een rookmelder koopt die voldoet aan de Europese normen en een CE-keurmerk heeft. Zo weet je zeker dat je een betrouwbare rookmelder in huis hebt hangen. Maar welke rookmelder moet je kiezen? Hier helpen je graag bij! Wij hebben alle rookmelders overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Welke rookmelder moet ik kiezen?

Recent bekeken