keuzehulp

Welke rookmelders en koolmonoxidemelders zijn er?

Alle rookmelders zijn te gebruiken als een vorm van brandpreventie, maar niet alle rookalarmen pakken dat op dezelfde manier aan. In de keuken zou rookdetectie niet de handigste aanpak zijn om te bepalen of er brand is. Dan zou de melder ook tijdens het koken af kunnen gaan. Hieronder zie je de verschillende typen rookmelders en leggen we uit waar hun kracht ligt.

Soorten rookmelders


Thermische rookmelders

Een thermische rookmelder staat ook wel bekend als een hittemelder. Zoals de naam dus zegt detecteert de melder geen rook, maar snel toenemende of hoge temperaturen. Dit type rookmelder is daardoor goed geschikt om in een dichte keuken te gebruiken. Vaak kunnen de rook of dampen van het koken daar niet goed weg. Een standaard rookmelder is daar gevoelig voor en geeft dan een onnodig signaal. Nadeel is echter dat de brand al voldoende aanwezig moet zijn om de temperatuur van de ruimte te doen stijgen, voordat de thermische melder een signaal afgeeft.

Bekijk alle thermische rookmelders

Optische rookmelders

Deze rookmelder kom je het vaakst tegen. Op basis van een infrarood licht detecteert de optische rookmelder of er rookontwikkeling is. Zodra er rook binnen het bereik van de melder komt, slaat deze een duidelijk hoorbaar alarm.

Bekijk alle optische rookmelders

Koolmonoxide melders

Met een koolmonoxidemelder pak je een geur- en kleurloos gevaar aan. Met gevoelige sensoren detecteert deze melder koolmonoxide (CO) in de lucht. Deze stof ontstaat door onvolledige verbranding in onder andere verwarmingstoestellen en kan leiden tot koolmonoxide vergiftiging. Je ruikt en ziet de stof niet, maar met een koolmonoxide melder ben je er op voorbereid.

Bekijk alle koolmonoxide melders

Slimme melders

Met slimme rookmelders kun je op verschillende manieren een waarschuwing ontvangen. De rookmelder kan je informeren middels een telefoontje of e-mail, maar ook het standaard geluidssignaal blijft een optie. Bij sommigen melders is het mogelijk om een lampje te koppelen die gaat knipperen in geval van brand. Een innovatieve oplossing voor doven en slechthorenden.

Bekijk alle slimme rookmelders

Plaatsingsplan

Volgens brandweeradvies hang je in ieder geval een rookmelder in de hal en op de overloop. Wanneer er brand uitbreekt is dat namelijk de belangrijkste vluchtroute. Voor extra veiligheid hang je er één in elke slaapkamer en één in de woonkamer. Plaats ze altijd tegen het plafond en minimaal 50 centimeter van de muur af.

Waar plaats ik mijn rookmelders?

Vlak plafond
Plaats de rookmelder op minstens 30 cm van de muren en lichtbronnen. Houd er ook rekening mee dat je hem zo centraal mogelijk in de kamer plaatst.

Vak plafond met draagbalken
Een draagbalk tegen het plafond heeft een aantal andere regels. In deze situatie plaats je de melder op tweekeer de diepte van de draagbalk. Als de draagbalk 15 cm diep is, plaats je de rookmelder er dus 30 cm vanaf.

Is de diepte van de draagbalk meer dan 10% van de hoogte van de kamer, dan moet deze worden gezien als een scheidingswand. In dit geval plaats je aan beide kanten een rookmelder.

Zadeldak
In een zadeldak plaats je de rookmelder op een schuine zijde, maar wel maximaal op 60 cm verticale hoogte vanaf de nok.

Op de muur
Plaats je de rookmelder tegen de muur? Zorg er dan voor dat het detectie-element zich tussen de 15 cm tot 30 cm van het plafond bevindt en op minstens 30 cm van de eerstvolgende muur.

Waar plaats ik mijn koolmonoxidemelder?

Deze melder plaats je over het algemeen in een kamer met een op brandstof werkend apparaat. Deze kan namelijk een geurloos koolmonoxidelek krijgen die de melder detecteert.

Aan het plafond
Hier plaats je de melder op minimaal 30 cm van muren en lichtbronnen. Staat er in de ruimte een op brandstof werkend apparaat? Plaats de melder daar dan 1 tot 3 meter bij vandaan. Is de kamer verdeeld in twee delen dan plaats je de melder aan de kant waar dat apparaat staat.

Slaapkamer muur
In de slaapkamer plaats je de koolmonoxidemelder tegen een wand en houd je minimaal 15 cm afstand van het plafond, 30 cm van een haakse muur en 1 tot 3 meter van het op brandstof werkende apparaat.

Een koolmonoxidemelder in een ruimte zonder apparaat dan op brandstof werkt? Houd je dan aan de volgende richtlijnen:

Slaapkamer muur: hier plaats je de melder op de lighoogte van het bed.

Woonkamer muur: in dit geval plaats je het apparaat op ademhalingshoogte van wanneer je op de bank zou zitten.

Waar plaats ik mijn rookmelders niet?

Let goed op bij het plaatsen van een rookmelder. Sommige plaatsen in het huis beinvloeden de betrouwbaarheid van een melder. Hieronder een aantal tips waar je de melder niet moet plaatsen:

  • Voor een ventilator of in de buurt van een ventilatieopening
  • Direct boven een verwarming
  • Locaties waar veel tocht voorkomt
  • Boven apparatuur waar vocht of damp vanaf komt
  • In de badkamer

Heb je in de badkamer toevallig apparatuur staan die brand kan veroorzaken, dan bevestig je een rookmelder in de hal op 50 cm van de deuropening van de badkamer.

Wetswijziging rookmelders 2022

Al op de hoogte van de aankomende wijzigingen omtrent rookmelders? Per juli 2022 verandert er het een en ander in de wetgeving rondom rookmelders in je huis. Zo ben je verplicht als huiseigenaar om op iedere verdieping met een verblijfs- of afgesloten ruimte tenminste één rookmelder op de hal te plaatsen. Dit is namelijk een belangrijke vluchtroute.

Deze verplichting geldt per 1 juli 2022, zodat bewoners ruim de tijd hebben om hier aan te voldoen. Welke soorten rookmelders er zijn en welke je het beste in welke ruimte toe kunt passen, zie je in ons assortiment.

Bekijk alle rookmelders
Deze keuzehulp komt voor in