WC ontstoppen

Doe het zelf

WC ontstoppen

100 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Chemisch ontstoppingsmiddel (natriumhydroxide) is geschikt voor de afvoer van een gootsteen of wastafel. Maar een verstopt toilet krijg je er vaak niet mee schoon. Daarvoor moet je toevlucht zoeken tot mechanische methodes. Een WC ontstoppen gebeurt vaak met behulp van een gewone tuinslang. Lukt dat niet, dan biedt een ontstoppingsveer uitkomst. Deze is bij KARWEI te huur.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (1)


  • Gereedschappen (7)
Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Is verstopping van het toilet een regelmatig terugkerend probleem, dan is wellicht de riolering niet in orde. Controleer of een afvoer van de juiste diameter is gebruikt (110 of 125 mm) en of dat de riolering wellicht te weinig op afloopt. Afschot: per strekkende meter minimaal 1-2 cm dalen.
stap
Voordat je aan de 'klus' WC ontstoppen kan beginnen, sluit je eerst de watertoevoer van het toilet af.
tip! tip!
Heb je een hangend toilet waarbij de spoelbak in de muur is weggewerkt? Verwijder dan eerst het bedieningspaneel zodat je bij de stopkraan kunt.
stap
Schep de toiletpot zo ver mogelijk leeg. Draai de schroeven los waarmee hij in de vloer of aan de muur bevestigd is.
stap
Maak de aansluiting van de stortbak los en til de toiletpot uit de afvoeropening. Giet de zwanenhals leeg in een emmer of teiltje.
stap
Tuinslang methode
Een WC ontstoppen lukt soms met de tuinslang. Sluit de tuinslang aan op de kraan en duw het andere uiteinde zo ver mogelijk de afvoer in.
stap
Prop de opening rondom de slang zo strak mogelijk dicht met behulp van oude lappen. Blijf deze stevig aandrukken terwijl een ander de kraan opendraait. Beweeg de tuinslang op en neer en probeer hem steeds dieper door te schuiven, totdat de verstopping is doorgespoten.
stap
Ontstoppingsveer
Bij een WC ontstoppen gebruik je vaak de ontstoppingsveer. Draai de borgmoer van de veer los en duw de veer met de hand zo ver mogelijk de afvoer in, totdat hij niet verder kan.
stap

Houd de trommel met een hand bij het handvat beet en draai met je andere hand in een rustig tempo aan de slinger. De veer zal al draaiend steeds dieper de afvoer in dringen en zich uiteindelijk door de verstopping heen boren. Herhaal deze behandeling een paar keer en controleer steeds het effect, door water in de afvoer te gieten.

tip! tip!

Is de verstopping verholpen? Pas dan voor alle zekerheid ook nog eens de tuinslangmethode toe. Dit om eventueel achtergebleven laatste resten vuil weg te spuiten (zie hierboven).