stappenplan

Hoe plaats ik een hangtoilet?

Een hangend toilet plaatsen is een serieuze klus, maar een echte upgrade van je toilet. We zitten er tenslotte 50 min per week op, dus tijd voor een make-over! Met een inbouwtoilet lijkt de ruimte groter, het waterreservoir is mooi weggewerkt in de muur en je kunt de vloer veel makkelijker dweilen. Bekijk hieronder hoe jij deze upgrade zelf voor elkaar krijgt.

Tip!

Grote klussen leveren veel bouwafval op. Karwei heeft hiervoor de Bulky: een opvouwbare afvalzak met een inhoud van ongeveer 25 vuilniszakken.

plek bepalen hangtoilet
stap 1

Bepaal de plek voor het toilet

Sluit de waterleiding af, trek de wc door en sloop het oude toilet. Bepaal de plek voor de nieuwe hangt. Zorg ervoor dat de afvoer tegen de achterwand aanligt en dat er een waterleiding van minimaal 12 mm tot het reservoir loopt.

Tip!

Bedenk dat een wandcloset een stuk naar voren komt, doordat het inbouwreservoir weggewerkt wordt in een voorzetwand. Zorg voor ongeveer 50 cm beenruimte aan de voorkant en aan weerszijden minimaal 20 cm.

frame hangtoilet plaatsen
stap 2

Plaats het frame van het hangtoilet

Bepaal de inbouwdiepte en de hoogte van het wandcloset. Gebruik hiervoor de één-metermarkering op het frame. De bovenzijde van het wandcloset komt na montage op 40 cm van de vloer. Let op: meet altijd vanuit de afgewerkte vloer. Leg het frame op z'n kant en stel met de stelpootjes en bouten de gewenste hoogte in. Zet het frame rechtop en stel het eventueel bij, zodat de bovenzijde waterpas staat. Plaats het frame op zijn definitieve plek.
Teken de boorgaten van het frame op de muur en vloer af. Boor gaten van 10 mm en plaats de pluggen.

Tip!

Bij het plaatsen van het frame moet de afvoerbuis spanningsvrij worden aangesloten.

afvoer aansluiten riool
stap 3

Sluit op het riool aan

Plaats de meegeleverde afvoerbocht in het frame en sluit hem aan op het riool. Gebruik hiervoor een potmanchet, een sprongbocht of een schuifmof.

Tip!

Als je beide delen van de afvoer insmeert met wat vaseline of afwasmiddel schuift de mof een stuk makkelijker.

Hoe plaats ik een hangtoilet?
stap 4

Schroef het frame vast

Schroef het frame aan de muur en de vloer vast met behulp van de meegeleverde houtdraadbouten. Zet de afvoerbocht definitief vast aan het frame.

hoekstopkraan in inbouwreservoir
stap 5

Plaats de hoekstopkraan

Plaats de meegeleverde hoekstopkraan in de wand van het inbouwreservoir. Zorg ervoor dat de hoekstopkraan vanuit het reservoir bereikbaar is. Na het tegelen kun je er anders niet meer bij.

Tip!

Je kunt de vlotterkraan afhankelijk van het type reservoir zowel aan de zijkant, achterzijde als aan de bovenzijde van het inbouwreservoir plaatsen. Kies de meest gunstige plaats voor jouw situatie.

aansluiten hoekstopkraan waterleiding
stap 6

Sluit aan op de waterleiding

Sluit de hoekstopkraan aan op de waterleiding. Gebruik hiervoor een koperen 12 mm buis of een flexibele aansluitslang.

draadeinden plaatsen
stap 7

Plaats de draadeinden

Plaats de draadeinden op beide binnenste gaten. De gewenste lengte van de draadeind = de doorvoerdikte van de closetpot + de dikte van het frontpaneel + de dikte van de tegels + 1.5 cm. Borg de draadeinden met de meegeleverde moeren.

Tip!

Controleer altijd of je de binnenste of de buitenste draadeinden moet gebruiken. Biju sommige exclusievere toiletpotten moeten juist de buitenste draadeinden gebruikt worden.

Tip!

Zaag de draadeinden pas op maat na het tegelen. Zo kan je eerst de hangtoilet passen en dan pas de lengte die over is afzagen.

afdekken inbouwreservoir toilet
stap 8

Dek eerst alles af

Voordat je start met de ombouw van het hangtoilet: dek het inbouwreservoir en de gaten van de valpijp en afvoer af. Gebruik de meegeleverde doppen en het vierkante tegelsjabloon van piepschuim. Scherm de twee draadeinden af met twee stukjes mantelbuis.

wegwerken inbouwreservoir
stap 9

Werk het inbouwreservoir weg

Werk met een frontplaat en eventueel een planchet het inbouwreservoir weg. Bevestig deze van muur tot muur met behulp van balkjes die je met spijkerpluggen tegen de muren en de vloer bevestigt. Maak de voorplaat van een dubbele laag watervaste gipsplaat (Talentboard), Fermacell plaat (18 mm) of watervast multiplex.

Tip!

Voor een vrijstaande ombouw kun je zijwanden maken van gasbetonblokken.

voorplaat en deksel zagen
stap 10

Maak de voorplaat en deksel op maat

Zaag de voorplaat en het deksel op maat. Teken de openingen voor de valpijp, afvoer, draadeinden en het bedieningspaneel af. Bij sommige typen wandclosets staat een tekenmal op de verpakking. Zaag de gaten met een decoupeerzaag.

Hoe plaats ik een hangtoilet?
stap 11

Schroef de frontplaat vast

Schroef de voorplaat vast aan de balkjes en het frame. Boor door de frontplaat heen het frame voor met een metaalboor. Schroef de frontplaat aan het frame. Nu kan je de wand betegelen en voegen.

bevestigen aansluitstukken wand
stap 12

Meet de aansluitstukken op

Verwijder de ronde doppen van de valpijp en afvoer. Duw de meegeleverde aansluitstukken met de achterzijde zover mogelijk in de valpijp en de afvoerbocht. Gebruik hiervoor een beetje zeepsop of vaseline. Teken de buizen af langs de tegels.

aansluitstukken plaatsen hangtoilet
stap 13

Schuif het toilet op de aansluitstukken

Duw de voorzijde van de aansluitstukken zover mogelijk op het hangtoilet. Gebruik bij de smalle buis ook de meegeleverde rubberen ring. Teken de buizen langs de achterzijde van de pot af.

Hoe plaats ik een hangtoilet?
stap 14

Zaag de aansluitstukken op maat

Meet nu de afstand tussen de twee getekende lijnen en tel hier 3 mm bij op. Zaag dit stuk af van de achterkant van beide buizen. Maak de achterzijde weer een beetje schuin met een vijl.

Tip!

Een ronde buis recht afzagen is lastig. Draai er een stukje schilderstape omheen, dan heb je altijd een rechte lijn om langs te zagen.

Hoe plaats ik een hangtoilet?
stap 15

Bevestig de aansluitstukken

Plaats de valpijp en de afvoerbocht definitief in het frame. Gebruik een isolatiemat tussen de wandcloset en tegels. Teken de juiste vorm van de isolatiemat af door het wandcloset op de grond op de mat te zetten. Knip het daarna in vorm. Schuif de toiletpot over de draadeinden heen. Gebruik een beetje zeepsop of vaseline voor de montage van de closetpot op de aan- en afvoerbuis. Spoel na montage eerst het toilet door en controleer op lekkage.

hangcloset vastzetten moeren
stap 16

Schroef het toilet vast

Zet het wandcloset vast met de bijgeleverde moeren. Let op: vast is vast. Controleer met de waterpas of het wandcloset horizontaal hangt.

kitrand hangtoilet tegelwand
stap 17

Kit rondom het hangtoilet

Spuit een ril kit rondom het hangend toilet en de tegelwand. Strijk het teveel aan kit glad met een zeepoplossing en een kitlepel.

Tip!

Spuit vooral niet teveel kit in de naad. Gebruik een spuitmond op de kitspuit die even breed is als de naad. Teveel kit is namelijk erg moeilijk te verwijderen.

monteren onderplaat bedieningspaneel doorspoelknop
stap 18

Monteer de onderplaat van de spoelknop

Verwijder het tegelsjabloon of snij dit op maat, afhankelijk van het type inbouwreservoir. Monteer de onderplaat voor het bedieningspaneel volgens de gebruiksaanwijzing.

monteren bedieningspaneel doorspoelknop
stap 19

Plaats het bedieningspaneel

Bekijk de bijgeleverde instructies voor het monteren van het bedieningspaneel op de onderplaat. Stel de bedieningsstiften af op de dikte van de gebruikte voorwand.

bevestigen toiletzitting hnagtoilet
stap 20

Monteer de toiletzitting

Bevestig de toiletzitting op de closetpot.

Tip!

Accessoires bepalen de sfeer van toilet en badkamer. Bij Karwei vind je een ruime keuze aan closetrolhouders, wc-borstels, toiletmatjes en nog veel meer.

Meer klusadvies

Klusadvies - wanden - Hoe plaats ik een inbouwventilator in mijn muur? Thumbnail
Hoe plaats ik een inbouwventilator in mijn muur? stappenplan
Klusadvies - toilet - Hoe hang ik een wc rolhouder op? - Thumbnail
Hoe hang ik een wc rolhouder op? stappenplan
Klusadvies - toilet - Hoe ontstop ik mijn toilet? - Thumbnail
Hoe ontstop ik mijn toilet? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in