Doe het zelf

Douchebak plaatsen

42 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Wil je een (aparte) douchebak plaatsen in je badkamer? Met behulp van een kunststoffen douchebak is dat een relatief eenvoudige klus. Let op het formaat, de vorm en instaphoogte. Ga snel aan de slag met het plaatsen van de nieuwe douchebak.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (17)


  • Gereedschappen (12)

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Koop liever wat meer materialen in dan te weinig. Ongebruikte materialen in de originele verpakking kan je met de bon binnen 30 dagen retourneren.
stap

Teken een lijn op de muren ter hoogte van de douchebak. Kijk ook bij het stappenplan ’Meten van loodrecht en waterpas’. Zaag de balkjes op maat. Boor er gaten in en boor deze door in de muur. Wil je weten hoe? Bekijk dan het stappenplan ‘Boren’. Zet de balkjes op de muur vast met spijkerpluggen met de bovenkant tegen de lijn.

tip! tip!

Breng eerst de waterleiding in de muur aan. Zie voor meer informatie: ‘Waterleiding solderen’. Maak de vloer goed schoon en droog.

 

stap
Zet de douchebak op zijn plaats. Stel de schroefpootjes zo in dat de douchebak op de balkjes rust.
tip! tip!

Plaats de douche bij voorkeur dicht bij een afvoerpunt of leg een nieuwe afvoer aan. In het stappenplan ‘

Afvoer aanleggen

’ staat hoe dat moet.

stap

Teken de omtrek van de douchebak af op de vloer. Bouw binnen die lijnen muurtjes van gasbetonblokken. Meer informatie staat bij ‘Gasbetonblokken verwerken’. Controleer of de muurtjes waterpas lopen en dezelfde hoogte hebben als de muurbalkjes. Lees eventueel meer over meten van loodrecht en waterpas. Laat ter hoogte van de afvoer een ruime opening vrij voor het serviceluik.

 

stap

Spuit een ril sanitairkit op de rand van de balkjes en de muurtjes. Zie het stappenplan ‘Kitten’. Laat de douchebak voorzichtig op z’n plek zakken.

stap

Sluit de sifon aan en lijm de afvoer vast. Meer informatie staat bij het stappenplan ‘Afvoer aansluiten’.

 

stap

Timmer aan de binnenkant van het serviceluik een frame van latjes. Gebruik hierbij gipsblokkenspijkers. Schroef op twee plaatsen een magneetsluiting. Zaag een multiplexplaatje op maat en monteer daarop de metalen plaatjes voor de magneetsluitingen. Klik het luikje op zijn plaats.

stap

Betegel de ombouw. Alles hierover staat in het stappenplan ‘Wand betegelen'.

’.

stap
Nu kan je de aansluitingen van douchebak en tegels zorgvuldig af kitten.
tip! tip!
Plaats een doucheglijstang en een mengkraan. Zie ook: ‘Bad- en douchekraan monteren’.
stap

Een waterbesparende douchekop biedt hetzelfde douchecomfort, maar bespaart jaarlijks per persoon 3000 tot 6000 liter warm water! Goed voor je eigen portemonnee én voor het milieu. Waterbesparende douchekoppen zijn herkenbaar aan het vignet ‘Laag Verbruik’.

stap

Voor het ophangen van een douchegordijn kan je een stang gebruiken die je aan de muur schroeft. Of neem de telescopische variant, die tussen twee muren in geklemd worden.

stap

Je kunt ook een douchewand plaatsen. Die wanden zijn er in alle soorten en maten. Een uitvoering van kunststof is goedkoop, maar moeilijker schoon te maken. Glazen douchewanden zijn gemaakt van gehard veiligheidsglas.