Bureaublad maken: hoekblad

Doe het zelf

Bureaublad maken: hoekblad

24 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Zelf een bureaublad maken? Lees hier alles over het gereedschap, materiaal, de beste afmeting voor je werkplek of computer en hoe je het bureaublad in elkaar zet. KARWEI helpt je stap voor stap.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (9)


  • Gereedschappen (12)

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Als de computer een belangrijke plaats in je werkplek inneemt, is een hoekblad handig. Je hebt dan aan weerszijden van het beeldscherm voldoende ruimte voor je spullen.
stap
Bij deze klus ‘bureaublad maken’ gaan we uit van een ruim bureaublad van 1.90x1.77 m. Dankzij de diepte van 75 cm kun je het beeldscherm op voldoende afstand neerzetten. Teken de zaaglijnen volgens de tekening af op het multiplex.
stap
Ondersteun de plaat en zaag deel A uit met behulp van een cirkelzaag. Zaag zover door totdat beide zaagsneden elkaar net niet raken en zaag de laatste stukjes met de hand.
tip! tip!
Met een cirkelzaag uit de hand kaarsrecht zagen is niet te doen. Sommige cirkelzagen hebben een geleideplaat die u langs de zaaglijn kunt leggen. Je kan deze ook zelf maken door een rechte lat vast te zetten met lijmklemmen. Meet de afstand tussen de rand van de voet en het zaagblad nauwkeurig op.
stap
Zaag van het smalle uiteinde van de plaat een stuk van 50 cm breed af.
stap
Schuin de randen aan de voorzijde en zijkanten van het bureaublad af. Gebruik een schuurmachine of elektrische schaaf.
stap
Zaag van het uitgespaarde deel A een strook af van 8x65 cm. Verzaag het restant tot stroken van 5 cm breed.
stap

Leg beide delen van het bureaublad op hun kop tegen elkaar aan, op een vlakke ondergrond. Maak met behulp van de smalle stroken een sierrand aan de voorzijde en beide zijkanten van het blad. Zaag de stroken in de hoeken in verstek (onder een hoek van 45°), met behulp van een verstekzaag. Boor schroefgaten voor en ruim ze met de verzinkboor. Lijm en schroef de stroken nu tegen de onderkant van het bureaublad. Zorg dat ze aan de voorzijde netjes evenwijdig lopen en niet over de rand heen steken. 

stap
Je kunt nu de twee delen met elkaar verbinden door de 8 cm strook tegen de onderkant te bevestigen (lijmen en schroeven).
stap
Zaag de vurenhouten lat op maat. Hij moet tegen de verbindingsstrook aanliggen en schuin onder het bureaublad door lopen, op 30 cm vanaf de rand. Lijm en schroef de lat vast tegen de onderkant van het blad.
stap
Boor schroefgaten voor in de balk (om de 10 cm). Lijm en schroef de balk onder het bureaublad, op de dwarslat. Zorg dat het uiteinde op de verbindingsstrook rust.
stap
Vul de hoekpunten op met stukjes resthout (lijmen en schroeven). Schroef de tafelpoten aan het blad vast.
stap
Zet de tafel rechtop en schuur de randen en het blad glad.
stap
Voorzie het meubel van minstens 3 laklagen. Schuur hem tussendoor telkens licht op.
tip! tip!
Transparante lak op waterbasis (acryllak) is hiervoor heel geschikt. Het is reukloos, droogt snel (binnen 1 uur, na 6 uur overschilderbaar) en geeft geen verkleuring van het hout. Het bevat aanzienlijk minder schadelijke stoffen. Gebruik voor optimaal resultaat speciale acrylkwasten en -rollers.
stap
Plaats je computer onder de werktafel en boor gaten door het tafelblad heen (speedboor) voor de snoeren van je monitor, toetsenbord en andere apparatuur.