Header_Gipsplaten-scheidingswand_265x312.jpg

Doe het zelf

Gipsplaten scheidingswand plaatsen

10 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Wil je een grote ruimte anders indelen? Of een extra kamer maken? Een gipsplaten scheidingswand is de oplossing. In dit stappenplan leer je hoe je met stalen profielen eenvoudig een scheidingswand van gipsplaten maakt.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (14)  • Gereedschappen (14)Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Overzichtstekening gipsplaten scheidingswand.
tip! tip!
Er zijn verschillende gipsplaten voor uiteenlopende toepassingen. Gipsplaten voor vochtige ruimtes, plafond- & wandplaten, stucplaten en totaalplaten (stootvast, luchtzuiverend, geluidsisolerend, brandveilig en vochtbestendig). Bekijk van tevoren goed welke gipsplaten je nodig hebt.
stap 1
Meet de plek op.
Meet de plek op waar de gipsplaten scheidingswand moet komen. Bereken hoeveel materiaal je nodig hebt. De standaardbreedte van de gipsplaten is 60 cm. De lengtematen zijn: 200, 260, 300 en 360 cm.
tip! tip!

Houd bij de berekening van staanders en platen rekening met een eventuele deuropening.

stap 2
Maak een kaarsrechte lijn.

Markeer het begin en eindpunt van de toekomstige gipswand. Span het smetkoord tussen deze twee plaatsen. Trek de lijn een klein stukje omhoog en laat weer los. Het krijt van de lijn maakt zo een kaarsrechte lijn.

stap 3
Trek met waterpas een lijn.

Trek met behulp van de waterpas een loodrechte lijn op de muur. Dit is het beginpunt van de gipsplaten scheidingswand en het is dan ook van belang dat deze waterpas staat.

stap 4
Maak de staanders en liggers op maat.

Maak de staanders en liggers op maat. Gebruik hiervoor de blikschaar.

tip! tip!

Je kunt ook een haakse slijper gebruiken om de metalen staanders en liggers op maat te maken. Denk wel aan je veiligheid! Draag een veiligheidsbril, oordoppen en handschoenen

stap 5
Plak akoestische tape.
Plak aan de onderzijde van de buitenste staanders en liggers akoestische tape. Dit dempt de contactgeluiden.
stap 6
Schroef de eerste staander en de liggers tegen de muur, vloer en plafond.

Schroef de eerste staander en de liggers tegen de muur, vloer en plafond. Plaats hiervoor om de 75 cm een schroef. Gebruik slagpluggen bij een betonnen ondergrond.

tip! tip!

Pas op dat je tijdens het schroeven geen leidingen of vloerverwarming raakt. Gebruik daarom een leidingdetector. Je kunt in plaats van schroeven ook een hoogwaardige montagelijm gebruiken.

stap 7
Plaats de 'losse' staander.
Plaats de eerste ‘losse’ staander. Het midden van deze staander komt op 60 cm van de wand. Zorg ervoor dat de open zijdes van de staanders naar elkaar toestaan.
stap 8
Plaats de open zijdes in dezelfde richting als de eerste staander.

De overige staanders komen op een hart op hart afstand van 60 cm. Plaats de open zijdes allemaal in dezelfde richting als de eerste staander.

stap 9
Snij de eerste gipsplaat op lengte.

Snij de eerste gipsplaat op lengte. Snij hiervoor alleen één kartonlaag door. Daarna breek je de plaat eenvoudig doormidden. Snij vervolgens de tweede laag karton door. Maak de plaat 1 cm korter dan de afstand tussen plafond en vloer.

stap 10
Plaats de gipsplaat tussen de wand en de eerste ‘losse’ staander.

Plaats de gipsplaat tussen de wand en de eerste ‘losse’ staander. Ondersteun hem met een stukje hout. Schroef de gipsplaat om de 25 cm vast met een gipsplaatschroef. Gebruik hiervoor de speciale schroefbit.

stap 11
Plaats op dezelfde manier de overige gipsplaten.
Plaats op dezelfde manier de overige gipsplaten.
stap 12
Breng, indien nodig,  aan de andere zijde leidingen aan.

Breng, indien nodig, aan de andere zijde leidingen aan. Deze kun je gemakkelijk door de uitsparingen in de staanders leiden.

stap 13
Klem het isolatiemateriaal tussen de staanders.

Klem het isolatiemateriaal tussen de staanders. Met een groot mes snij je het isolatiemateriaal op maat.

tip! tip!

Tip! Met name glaswol kan irriteren. Gebruik daarom handschoenen bij het verwerken.

stap 14
Bevestig de tweede rij gipsplaten.
Bevestig de tweede rij gipsplaten.
stap 15
Werk de naden en schroefgaten af.

Werk de naden en schroefgaten af door zelfklevend wapeningsband eroverheen te plakken. Breng met een plamuurmes voegenvuller aan.

stap 16
Breng een laagje voegenfinisher aan.

Voor een optimaal glad resultaat kun je na het uitharden en schuren van de voegenvuller nog een laagje voegenfinisher aanbrengen.

tip! tip!

Voor je de gipsplaten scheidingswand gaat behangen of schilderen, behandel je hem eerst voor met diepgrond. Gebruik je stucplaatjes, dan is dat al in de fabriek gedaan.