stappenplan

Zweeds rabat schutting plaatsen

Een schutting is naast een handige afscheiding met de buren, een mooie oplossing om meer privacy in de tuin te krijgen. Door een rabat schutting te plaatsen geef je daarnaast een moderne, landelijke sfeer aan je tuin!

Zweeds rabat planken zijn een soort planken die op elkaar aansluiten, waardoor je een ander effect creëert dan met reguliere tuinplanken. Je kent deze planken misschien al van gevelbekleding, waar ze ook vaak voor worden gebruikt. Maar nu gaan we ze gebruiken als schutting!

Het is mogelijk om de planken te plaatsen met palen tussendoor of om de schutting door te laten lopen. Bij de laatste variant zijn de palen aan één zijde van de schutting zichtbaar. Onderstaand vind je het stappenplan met palen tussendoor.

stap 1

Egaliseer de plek van de schutting

Maak eerst de grond schoon en gelijk zodat je straks makkelijk te werk kunt gaan.

stap 2

Palen insmeren met zwarte teer

Bescherm de schuttingpalen tegen houtrot met zwarte teer. De schuttingpalen moeten ongeveer anderhalf keer zo lang zijn dan de schermen voor je schutting. Om een stevig resultaat te krijgen, gaat minimaal een derde van de paal de grond in. Bepaal het gedeelte van de tuinpaal dat onder de grond geplaatst zal worden en tel hier enkele centimeters bij op. Dit is het in te smeren oppervlak. Breng met een blokkwast een laag teer aan op alle zijden en de onderkant van de tuinpaal en laat deze vervolgens goed drogen.

stap 3

Gat maken voor de palen

Maak met een grondboor een gat iets minder diep dan de paal uiteindelijk de grond in moet. Dat is 90 cm bij palen van 270 cm. Houd de paal zo recht mogelijk; en sla deze de laatste 10 tot 15 cm met een palenrammer de grond in. Controleer of de paal waterpas is aan beide zijden (vooraanzicht en zijaanzicht). Stamp hierna de grond rondom de paal aan.

Tip!

Mocht je geen lange waterpas hebben, leg dan één van de palen bovenop de twee te zetten palen; en leg daar je waterpas op.

stap 4

Plaatsen van de palen

Span een lijn vanaf de eerste paal tot het einde. Zorg dat deze haaks loopt op de gevel. Vanaf de 1e paal meet je langs de lijn 180cm + houd ook 1 centimeter extra over, zodat je een beetje speling hebt. Markeer de plek waar de volgende paal gaat komen. Boor het gat en plaats de tweede paal. Controleer met behulp van een lange waterpas of de palen waterpas staan.

Tip!

Zet de palen nooit allemaal in één keer. Werk in plaats daarvan per scherm en per paal. Zo voorkom je dat je door een meetfout een deel opnieuw moet doen!

stap 5

Lat spijkeren

Spijker een latje tegen de tuinpalen aan beide zijdes. Deze moeten over de gehele hoogte boven de grond doorlopen.

stap 6

Zweeds rabat vastmaken

Schroef het Zweeds rabat vast aan dit latje met 2 schroeven per plank bij beide palen. Werk van onder naar boven en plaats de onderste plank boven de grond zodat er geen aanraking is met de grond voor een langere levensduur. Zorg ervoor dat de schroeven 4 cm verwijderd zijn van de boven- en onderkant van de plank.

stap 7

Onderhoud je schutting

Bij onbehandeld hout dient deze behandeld te worden met olie of beits voor kleurbehoud en een langere levensduur.

stap 8

Je schutting opleuken!

Plantenbakken lijken vooral een praktische toevoeging te zijn aan je tuin, maar zorgen ook voor een sfeervolle uitstraling. Wij hebben een DIY online staan over het maken van plantenbakken voor je schutting. Neem snel een kijkje!

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe maak ik zelf een steigerhouten tafel? - thumbnail
Tafel van steigerhout maken stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een voederhuisje? - thumbnail
Hoe maak ik een voederhuisje? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik zelf een buitenkeuken? - thumbnail
Hoe maak ik zelf een buitenkeuken? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in