stappenplan

Hoe plaats ik een lichtkoepel?

Extra licht, verkoeling in de zomer én een vluchtweg in nood. Een lichtkoepel heeft vele voordelen. Plaats zelf een lichtkoepel met de klusinstructie van KARWEI.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Om inbraak te voorkomen is er een lichtkoepel te koop van slagvast polycarbonaat. Zet hem in het dak vast met ééntoerschroeven.

Hoe plaats ik een lichtkoepel?
stap 1

Voordat je de lichtkoepel kan plaatsen, bepaal je eerst de plek waar hij moet komen. Verwijder op die plek de plafondafwerking. Teken de omtrek van het gat (de opstandmaat) haaks af op het dakbeschot. Zie ook: meten van omtrek en oppervlakte . Boor van binnenuit aan de binnenkant van de hoeken een gat door het dak.

Tip!

Veeg op het dak het eventueel aanwezige grind en vuil op de beoogde plaats ruim opzij. Zit het grind in de oude dakbedekking vastgeplakt, vervang dan een ruim stuk. Voor meer informatie: plat dak repareren.

Hoe plaats ik een lichtkoepel?
stap 2

Ondersteun de dakbalk met stempels. Zaag het overtollige stuk eruit. Mochten beide balkuiteinden iets zakken, stel de stempels dan iets bij.

Tip!

Zet de stempels op een stabiele en vlakke ondergrond. Bijvoorbeeld een plaat multiplex of MDF.

Hoe plaats ik een lichtkoepel?
stap 3

Zaag van binnenuit met de decoupeerzaag het gat uit het dak. Zie ook stappenplan ‘zagen’.

Hoe plaats ik een lichtkoepel?
stap 4

Zaag de raveelbalken op maat. Timmer de raveelijzers op de dakbalken. Hang de raveelbalken erin en spijker ze vast.

Hoe plaats ik een lichtkoepel?
stap 5

Snijd de dakbedekking 1 cm rondom het gat los.

Hoe plaats ik een lichtkoepel?
stap 6

Smeer de onderkant van de plakplaat van de koepel dik in met bitumenpasta. Zet de koepel op zijn plek en schroef hem vast. Borstel de dakbedekking 25cm rond de koepel schoon met een staalborstel. Verwarm de oude dakbedekking kort voor met een gasbrander en laat hem weer afkoelen.

Hoe plaats ik een lichtkoepel?
stap 7

Snijd stroken dakbedekking op maat. Let op: breedte plakplaat + 25 cm. Smeer de bovenkant van de plakplaat en de dakbedekking in met bitumenpasta. Plak de stroken dakbedekking vast op de koepel en het dak. Druk ze aan met een rubber hamer en een houten plankje.

Hoe plaats ik een lichtkoepel?
stap 8

Snijd stroken dakbedekking op maat (breedte opstand + breedte plakrand + 7cm). Smeer de opstand en de eerder gelegde stroken dakbedekking in met bitumenpasta. Plak de stroken vast. Dek de dakbedekking weer af met het grind. Werk het dak aan de binnenkant af, bijvoorbeeld met gipsplaten. Vergeet ook de binnenkanten van de koepel niet. Bevestig een haak aan de muur waaraan je de stok om de koepel uit te zetten, kunt ophangen.
Je klus 'lichtkoepel plaatsen' is nu klaar!

Tip!

Gooi restanten dakbedekking en (kwasten met) bitumenpasta niet in de vuilnisbak. Lever ze gescheiden in bij het afvalstation in je gemeente.

Meer klusadvies

Klusadvies - plafonds - Hoe breng ik gipsplaten aan op mijn plafond? - Thumbnail
Hoe breng ik gipsplaten aan op mijn plafond? stappenplan
Klusadvies - plafonds - Hoe plaats ik een vlizotrap? - Thumbnail
Hoe plaats ik een vlizotrap? stappenplan
Klusadvies - plafonds - Hoe breng ik een raveling of raveel aan? - Thumbnail
Hoe breng ik een raveling of raveel aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in