Hoe stook ik het beste haardhout binnen?
Het stoken van haardhout binnen in een houtkachel of open haard is super gezellig, en lekker warm. Maar hoe kun je nu het beste haardhout stoken? Dat leggen we je graag uit, want als je verantwoord gaat stoken loop je minder kans op stankoverlast en het schaadt onze gezondheid en het milieu niet. Het stoken van een houtkachel is namelijk milieuneutraal. Bekijk hier alle stooktips en geniet van je vuurtje!
Volg deze 4 uitgangspunten voor veilig stoken
Om je houtkachel of de openhaard veilig en verantwoord te stoken is het belangrijk dat je de volgende vier uitgangspunten goed opvolgt:
De 6 stooktips voor haardhout
Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je het haardhout op de juiste manier stookt. Daarom hier dé zes stooktips voor het ideale vuurtje:
Gebruik aanmaakblokjes, aanmaakhoutjes en droge hout
Maak de kachel of openhaard aan met aanmaakblokjes, aanmaakhoutjes en droge houtblokken op basis van de Zwitserse methode. Hierbij leg je twee of drie houtblokken op de stookbodem van de kachel met een kleine afstand ertussen. Laat de kloofkanten van de houtblokken naar boven wijzen. Vervolgens leg je de aanmaakhoutjes kruislings bovenop de houtblokken en plaats tussen de aanmaakhoutjes voldoende aanmaakblokjes.
Zet de luchttoevoerschuiven open
Zet de schuiven van de kachel of openhaard maximaal open, voor zoveel mogelijk verbrandingslucht in de opstartfase van het stoken. Eventueel kun je de kacheldeur ook op een kier zetten als er onvoldoende lucht toegevoerd kan worden.
Steek nu de aanmaakblokjes aan
Gebruik lange lucifers bij het aansteken van de aanmaakblokjes en wacht tot de houtblokken goed vlam gevat hebben.
Brandt het vuur goed?
Is het vuurtje lekker aan het branden, zet dan de schuiven van de kachel of openhaard een klein beetje dichter.
Controleer regelmatig of je goed stookt
Check geregeld het vuur. Een goed vuurtje heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zet de schuifjes nog even iets meer open.
Zet een raam of deur open
Zorg dat er altijd voldoende frisse lucht binnenkomt in de ruimte waar je stookt, want vuur verbruikt veel zuurstof. Dus zet bijvoorbeeld een raam of deur op een kiertje.