stappenplan

Hoe monteer ik een traphekje?

Maak je huis veilig voor kinderen met een traphekje. Je kunt een traphekje makkelijk zelf monteren met behulp van de klusinstructie van KARWEI. Traphekjes zijn er in allerlei soorten. Van hout of metaal, voorzien van klem- of treksluiting.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Monteer ook een hekje onder aan de trap, zodat je kind niet ongemerkt naar boven kan klimmen. De traphekjes zijn in breedte verstelbaar en geschikt voor een trapopening van 70 tot 115 cm.

Traphekje met klemsluiting

Hoe monteer ik een traphekje?
stap 1

Bevestig de draaias op de muur met behulp van schroeven en pluggen, op circa 4 cm vanaf de vloer. Controleer met de waterpas of hij loodrecht hangt.

Hoe monteer ik een traphekje?
stap 2

Schroef één van bijgeleverde draaipunten vast aan de onderkant van het traphekje. Steek het hekje in de draaias en bevestig dan het bovenste draaipunt.

Hoe monteer ik een traphekje?
stap 3

Schuif het hekje uit elkaar en maak hem op maat. Borg hem met de borgschroeven. Zet daarbij de hendel van het traphekje omhoog. Draai de stelboutjes van de handel los en schuif het traphekje uit tot de juiste breedte: aan de sluitingkant 7 mm ruimte open laten. Draai de stelboutjes stevig vast.

Tip!

De afstand tussen de spijlen van een traphekje moet tussen de 4.5 en 6.5 cm liggen, zodat een kind zijn hoofd er niet tussendoor kan steken.

Hoe monteer ik een traphekje?
stap 4

Sluit het hekje en zorg dat het evenwijdig met de bovenste traptrede staat. Teken de positie van de sluiting op de muur af. Draai het traphekje open en schroef de sluitkom op de afgetekende plek vast.

Hoe monteer ik een traphekje?
stap 5

Sluit het hekje nogmaals en teken de positie van de blokkeernok op de muur af. De hoge opstaande rand moet naar het trapgat wijzen, zodat het hekje van het trapgat weg draait. Schroef de blokkeernok op de muur vast.

Traphekje met treksluiting

stap 6

De bevestiging van de scharnierzijde aan de muur is hetzelfde als beschreven voor het traphekje met klemsluiting.

Tip!

Leer je kind traplopen: laat hem voor je uit aan de breedste kant van de trap naar boven gaan. Ga altijd voor hem uit als je weer naar beneden gaat. Leer hem aan, zodra hij bij de leuning kan, om altijd met een hand de leuning vast te houden.

Hoe monteer ik een traphekje?
stap 7

Breng de sierdoppen aan. Draai de stelschroef een paar slagen los en schuif het hekje uit tot de juiste breedte. Houd 1 mm. open tussen traphekje en muur. Draai de stelschroef weer stevig vast.

Hoe monteer ik een traphekje?
stap 8

Sluit het hekje en zorg dat het evenwijdig met de bovenste traptrede staat. Schuif het sluitmechanisme over de bovenkant van het traphekje, met de dichte kant wijzend naar het trapgat. Teken de schroefgaten op de muur af en boor ze voor. Bevestig het mechanisme met behulp van pluggen en schroeven. Sluit nogmaals het traphekje en teken de plaats van de blokkeernok af. De hoge opstaande rand moet aan de kant van het trapgat zitten. Schroef de blokkeernok op de muur vast.

Tip!

Laat je niet verleiden om dat ouderwetse houten schaarhekjes van je kennis of van de buren te gebruiken. Deze hekjes zijn niet veilig. Kinderen kunnen er gemakkelijk in klimmen of met hun vingers beklemd raken. Bovendien is zo'n hekje niet stevig genoeg om een kind tegen te houden, mocht het er tegenaan vallen.

Meer klusadvies

Klusadvies - veilig wonen - Hoe en waar plaats ik een rookmelder?
Hoe en waar plaats ik een rookmelder? stappenplan
Hoe beveilig ik mijn huis tegen inbraak?
Hoe beveilig ik mijn huis tegen inbraak? inspiratie
Klusadvies - veilig wonen - Hoe installeer ik zelf mijn alarmsysteem? - Thumbnail
Hoe installeer ik zelf mijn alarmsysteem? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in