stappenplan

Welk gereedschap kies ik voor het slopen?

Slopen kan iedereen, maar ook hierbij geldt: een ongeluk zit in een klein hoekje. Ga je slopen, doe dat dan veilig en verantwoord. KARWEI legt je uit hoe.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Laat voordat je begint met slopen, altijd eerst een expert naar de constructie kijken. Hij beoordeelt of je bijvoorbeeld zomaar een muur mag wegslopen. Bekijk ook de klus muur verwijderen.

Welk gereedschap kies ik voor het slopen?
stap 1

Verwacht je bij het slopen meer dan 3 m3 puin? Reserveer dan minimaal twee dagen van tevoren een kluscontainer bij de verhuurafdeling van KARWEI. Dan weet je zeker dat de kluscontainer op het juiste moment voor de deur staat. Heb je minder puin? Dan kun je ook een Bulky kopen. Iedere Bulky heeft een inhoud van 1 m3. Dit staat gelijk aan ongeveer 25 vuilniszakken. Is hij vol met sloopafval, dan wordt hij na een telefoontje opgehaald. Meer informatie over de Bulky en kluscontainer >

Welk gereedschap kies ik voor het slopen?
stap 2

Bij slopen staat veiligheid voorop. Draag daarom altijd werkhandschoenen, stevige werkkleding en veiligheidsschoenen. De stalen neuzen beschermen je tegen vallend puin. En stap je in een spijker, dan voorkomt de stalen zool dat je de spijker in je voet krijgt.

Tip!

Er zijn tegenwoordig ook werkschoenen voor vrouwen.

Welk gereedschap kies ik voor het slopen?
stap 3

Zet bij slijp- hak- en breekwerk een veiligheidsbril op. De ruimzichtbril zorgt ervoor dat er bij het slopen ook aan de zijkant geen splinters kunnen binnendringen. Ook gehoorbescherming is bij slopen een must. Sommige geluiden kunnen het gehoor al na enige minuten permanent beschadigen. Oordopjes of ‘plugs’ zijn de meest simpele vorm van gehoorbescherming. Een ‘dempende’ hoofdtelefoon werkt ook prima.

Welk gereedschap kies ik voor het slopen?
stap 4

Bij slopen wordt het snel rommelig en onoverzichtelijk. Neem daarom de tijd om puin en gereedschap op te ruimen. Schep met veger en blik en de bats het sloopafval in een puinzak, emmer of kruiwagen. Voer het puin meteen af naar de container. Draag hierbij een stofkapje en sproei regelmatig met een plantenspuit zodat het stof niet opdwarrelt. Veeg de boel aan en ga verder met een opgeruimde werkplek.

Welk gereedschap kies ik voor het slopen?
stap 5

Tijdens het slopen kun je materialen tegenkomen die tegenwoordig niet meer toegestaan zijn. Het bekendste voorbeeld is asbest. Asbestvezels kunnen je longen beschadigen. Informeer bij je gemeente wat je moet doen om het asbest veilig te verwijderen. Glas- en steenwol mag je wel zelf verwijderen. Draag in ieder geval gesloten kleding, een veiligheidsbril en een stofkapje om irritatie van huid, ogen en longen te voorkomen.

Welk gereedschap kies ik voor het slopen?
stap 6

Schakel in de directe omgeving van het sloopwerk de elektriciteit tijdelijk uit. Mocht je dan onverhoopt een leiding raken, dan is dat minder erg. Met een haspel haal je elektra uit een deel van het huis dat niet is uitgeschakeld. Het kan ook zijn dat er tijdens het slopen elektraleidingen vrij komen te liggen. Rol ze enigszins op, zodat ze geen struikelgevaar opleveren. Dop de ontblote elektradraden meteen met lasdoppen af.

Welk gereedschap kies ik voor het slopen?
stap 7

Sluit ook gas- en waterleiding tijdelijk af. Detecteer ze met een leidingen-detector voordat je begint met slopen. Dop een vrijgekomen leiding meteen af met een knel-eindstop.

Welk gereedschap kies ik voor het slopen?
stap 8

Het breekijzer is het meest gebruikte sloopgereedschap. Met een breekijzer verwijder je met weinig moeite planken. Niet alleen de kromme bovenzijde is handig, maar ook met de beitelvormige onderkant kun je snel planken opwippen en loswrikken.

Welk gereedschap kies ik voor het slopen?
stap 9

Leer jezelf aan om hout meteen te ‘ontspijkeren’ of te ‘ontschroeven’. Je voorkomt zo dat je er per ongeluk intrapt of aan blijft haken. Dit doe je met de klauwhamer en accu-schroefmachine.

Tip!

Gooi gaaf sloophout niet meteen weg. Wie weet kun je het later nog gebruiken.

Welk gereedschap kies ik voor het slopen?
stap 10

Het vuistje en de steenbeitel zijn bij slopen niet weg te denken. Je sloopt er gecontroleerd muurtjes mee weg en de rubberen kap op de beitel voorkomt dat je op je handen slaat.

Welk gereedschap kies ik voor het slopen?
stap 11

Voor het zwaardere werk kun je ook een elektrische breekhamer gebruiken. Standaard zitten er twee sloopbeitels bij. De puntvormige voor het grove werk en de beitelvormige om bijvoorbeeld gecontroleerd tegels te verwijderen.

Tip!

Een elektrische breekhamer en veel ander gereedschap is te huur bij de verhuurbalie van KARWEI.

Welk gereedschap kies ik voor het slopen?
stap 12

Soms heb je bij het slopen een slijptol nodig. Natuurlijk draag je dan een veiligheidsbril tegen rondvliegende splinters en gehoorbescherming tegen het oorverdovende geluid. Zeker bij het doorslijpen van metaal komen veel vonken vrij. Wees er alert op dat er geen brand ontstaat. Gebruik wel de juiste slijpschijf bij de verschillende materialen. Je hebt slijpschijven voor metaal, steen&tegels en beton. Daarnaast heb je aparte schijven voor het afbramen van metaal.

Dit stappenplan komt voor in