stappenplan

Welk gereedschap kies ik voor het slopen?

Slopen is niet moeilijk en leuk, als je het veilig en verantwoord doet. Bedenk goed voordat je een wand gaat slopen of deze wel weg kan. En welk gereedschap je hierbij nodig hebt. Bekijk het stappenplan van Karwei en ga goed voorbereid slopen met het juiste gereedschap.

Tip!

Laat altijd eerst een expert naar de constructie kijken, voordat je begint met slopen. Niet elke muur kan je zomaar wegslopen. De expert beoordeelt of de wand gesloopt kan worden of niet.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

stap 1

Zorg voor een container of Bulky

Reserveer een kluscontainer als je bij het slopen meer dan 3 m3 puin verwacht. Reserveer deze minimaal twee dagen van tevoren bij de verhuurafdeling van Karwei. Gebruik bij minder puin een Bulky, die gelijk staat aan 25 vuilniszakken.

Tip!

Is de Bulky vol? Bel naar Suez en de Bulky wordt opgehaald. Karwei bouwafvalservice

stap 2

Draag werkkleding en veiligheidsschoenen

Draag bij sloopwerk altijd werkhandschoenen, stevige werkkleding en veiligheidsschoenen.

Tip!

De stalen neuzen van de schoenen beschermen je voeten tegen vallend puin. En de stalen zool voorkomt dat je in spijkers in je voet komen als je erin gaat staan. Werkkleding

stap 3

Gebruik een veiligheidsbril en gehoorbescherming

Zet bij slijp-, hak- en breekwerk altijd een veiligheidsbril op. Gebruik ook bij het slopen gehoorbescherming: oordopjes, ‘plugs’ of een ‘dempende’ hoofdtelefoon.

stap 4

Ruim goed op tijdens het slopen

Neem de tijd om puin en gereedschap tijdens het slopen op te ruimen. Schep met veger en blik en de bats het sloopafval in een puinzak, emmer of kruiwagen. Voer het puin meteen af naar de container. Veeg de boel aan en ga verder met een opgeruimde werkplek.

Tip!

Draag een stofkapje tijdens het slopen en sproei regelmatig met een plantenspuit, zodat het stof niet opdwarrelt.

stap 5

Verwijder glas- en steenwol

Draag bij het verwijderen van glas- of steenwol gesloten kleding, een veiligheidsbril en een stofkapje om irritatie van huid, ogen en longen te voorkomen.

Tip!

Als je tijdens het slopen materialen zoals asbest tegenkomt, neem dan contact op bij je gemeente hoe je het asbest veilig kunt verwijderen. Asbestvezels zijn heel schadelijk en kunnen je longen beschadigen.

stap 6

Schakel de elektriciteit uit

Schakel in de directe omgeving van het sloopwerk de elektriciteit tijdelijk uit. Haal met een haspel je elektra uit een deel van het huis dat niet is uitgeschakeld. Rol elektra-leidingen die vrij zijn komen te liggen tijdens het slopen op, zodat je hier niet over kunt struikelen. Dop de ontblote elektradraden meteen met lasdoppen af.

stap 7

Sluit de gas- en waterleiding af

Sluit tijdelijk ook de gas- en waterleiding taf. Detecteer ze met een leidingendetector, voordat je begint met slopen. Dop een vrijgekomen leiding meteen af met een knel-eindstop.

stap 8

Gebruik een breekijzer

Verwijder met een breekijzer houtwerk. Gebruik de kromme om makkelijk ergens in een lastige hoek te komen. Gebruik de beitelvormige onderkant om planken op te wippen en los te wrikken.

stap 9

Haal de spijkers uit het sloophout

Haal direct de spijkers of schroeven uit het hout. Zo voorkom je dat je er per ongeluk intrapt of aan blijft haken. Gebruik hiervoor de klauwhamer en accu-schroefmachine.

Tip!

Gooi het sloophout niet direct weg. Wie weet kun je het later nog hergebruiken.

stap 10

Gebruik een vuistje en de steenbeitel

Sloop gecontroleerd de muur weg met het vuistje en de steenbeitel. De rubberen kap op de beitel voorkomt dat je op je handen slaat.

stap 11

Gebruik een elektrische breekhamer

Voor het zwaardere sloopwerk gebruik je een elektrische breekhamer. Standaard zitten er twee sloopbeitels bij. De puntvormige voor het grove werk en de beitelvormige om bijvoorbeeld gecontroleerd tegels te verwijderen.

Tip!

Huur een elektrische breekhamer en veel ander gereedschap eenvoudig bij Karwei.

stap 12

Gebruik een slijptol

Slijp metaal door met een slijptol. Draag daarbij een veiligheidsbril en gehoorbescherming. Let op: bij het doorslijpen van metaal komen veel vonken vrij, dus wees er alert op dat er geen brand ontstaat.

Tip!

Gebruik de juiste slijpschijf bij de verschillende materialen. Je hebt slijpschijven voor metaal, steen en tegels en beton. Daarnaast heb je aparte schijven voor het afbramen van metaal.

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welk gereedschap hoort er in mijn gereedschapsset? - Thumbnail
Welk gereedschap hoort er in mijn gereedschapsset? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke soort schroevendraaier kies ik? Thumbnail
Welke soort schroevendraaier kies ik? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Hoe maak ik zelf een gereedschapstrolley? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een gereedschapstrolley? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in