stappenplan

Hoe hang ik een blinde plank op?

Een blinde plank ophangen maakt elke keukenmuur af! En het is naast praktisch ook nog eens erg stijlvol, want je kunt er allemaal mooie accessoires op laten shinen. Heb je weinig opbergruimte, dan zijn zwevende planken dé oplossing. Schuif de plank eenvoudig over de dragers en etaleren maar! Bekijk hieronder hoe je zelf jouw blinde schappen bevestigt en laat je verblinden door de schoonheid van blinde planken!

Tip!

Met de Duralin montage set bevestig je eenvoudig zwevend planken aan elke muur in huis. Dit blinde ophangsysteem kun je tot maximaal 10 kg belasten, waarbij de plankdiepte maximaal 25 cm mag zijn en de plankdikte minimaal 38 mm moet zijn.

Plank op maat zagen
stap 1

Zaag de planken op maat

Bepaal waar de plank of planken op de wand komen en meet de lengte van elke gewenste plank op. Teken deze maten af met een potlood op de plank en zaag de plank op maat met een handzaag.

Tip!

Laat de planken op maat zagen met hout op maat service in jouw Karwei! Of bekijk onze kant-en-klare planken.

Plank schuren en verven
stap 2

Schuur en verf de planken

Schuur de planken licht met schuurpapier en zorg dat alle zaagbramen en splinters weg zijn. Zet de plank in de grondverf en schuur deze licht op als deze goed gedroogd is. Lak vervolgens de plank nog tweemaal af met acrylverf.

Markeer bevestigingsgaten
stap 3

Bepaal de bevestigingsgaten in elke plank

Teken met een meetlint, een potlood en een liniaal het midden af van de lange zijkant van de plank, waarmee deze aan de muur komt te hangen. Zet vervolgens twee kruisjes op de middenlijn ongeveer 10-15 cm van beide uiteinden, waar de gaten komen.

Bevestigingsgaten boren
stap 4

Boor de bevestigingsgaten in de planken

Bepaal de diepte en de breedte van de gaten, op basis van de lengte en dikte van de plankdragers. Gebruik een houtboor met de opgemeten dikte op de boormachine en boor op ieder kruisje een gat in de plank. Zorg ervoor dat de boormachine haaks op het hout staat tijdens het boren.

Tip!

Boor alle boorgaten eerst voor met een 6mm houtboor en maak de gaten daarna op maat met een bredere boor. Gebruik een boor-standaard, zo weet je zeker dat je mooi haaks in het hout boort.

Hoogte bepalen plank
stap 5

Kies de plekken op de muur

Bepaal waar de planken op de wand komen. Trek met een waterpas een dunne potloodlijn op de muur. Houd de plank net onder de getrokken streep en kantel deze, zodat je de twee boorgaten kunt zien. Markeer de plekken van de boorgaten in de plank met potlood op de wand.

Tip!

Hang je de planken boven elkaar? Houd dan rekening met de afstand tussen de planken, zodat wel je mooie spulletjes erop passen. Doe eens gek en hang de planken scheef, dus niet loodrecht, boven elkaar.

Gaten boren muur
stap 6

Boor de gaten in de muur

Plaats een steenboor met de juiste dikte in de accuboormachine en boor twee gaten in de muur op de afgetekende posities.

Schroefstiften bevestigen
stap 7

Draai de schroefstiften in de wand

Maak gebruik van alligatorpluggen, zo weet je zeker dat de wandplank goed gemonteerd zit aan de wand. Tik de pluggen met een hamer in de muur totdat deze volledig in de muurgaten zitten. Draai nu de schroefstiften vast in de pluggen.

Plankdragers bevestigen
stap 8

Plaats de plankdragers over de schroefstiften

Bevestig de plankdragers over de schroefstiften in de wand en draai deze met de hand goed vast.

Blinde plank ophangen
stap 9

Schuif de plank over de plankdragers

Verwijder de getrokken potloodstreep op de wand met een vochtige doek of gum. Schuif de plank met de boorgaten over de plankdragers in de muur. Plaats als laatste de leuke spullen en het mooie servies op de blinde planken. Maak het niet te vol, en niet te zwaar.

Zwevende plank ophangen aan een holle wand?

Wil je een zwevende plank ophangen aan een holle wand? Dat is niet aan te raden, tenzij je de staanders achter de wand kunt lokaliseren. De staanders of balken achter de wand vind je eenvoudig met de drie tips in de onderstaande video van Toggler. En heb je de balken achter de gipsplaat gevonden, dan draai je de schroefstiften daar direct in vast. Zit als een huis!

Montage van kant-en-klare wandplank

Wil je liever direct een kant-en-klaar zwevende wandplank aan de muur monteren, dan hebben we een groot assortiment aan blinde wandplanken die je op dezelfde manier monteert zoals in de stappen staat beschreven. Dat scheelt je zagen, verven en boren. Ook hier gebruik je alligator muurpluggen om de schroefstiften, waar je de plankendrager of draagsteun op vastzet, stevig aan de muur te bevestigen. Kijk goed of er bevestigingsmateriaal bij jouw wandplank naar keuze wordt geleverd, anders valt er weinig op te hangen.

Dit stappenplan komt voor in