stappenplan

Hoe hang ik een blinde plank op?

Je hebt een mooie plank uitgekozen om aan de keukenmuur te hangen. Maar hoe hang je deze plank zwevend op? Lees hoe je de plank op maat maakt, hoe je deze bevestigd aan de muur en welke materialen en gereedschappen je nodig hebt.

Tip!

Met de plankdragers van B!Organised bevestig je zwevend planken aan elke muur in je huis. Deze zwevende ophanging kan tot maximaal 10 kg belast worden met een plankdiepte van maximaal 25 cm.

Plank op maat zagen
stap 1

Zaag de plank op maat

Kies de plek op de wand waar je de plank wilt hebben en meet de horizontale afstand op de muur waar de plank moet worden bevestigd. Teken deze maten af met een potlood op de plank en zaag de plank op maat met een handzaag.

Plank schuren en verven
stap 2

Schuur en verf de plank

Schuur de plank licht met schuurpapier en zorg dat alle zaagbramen en splinters weg zijn. Zet de plank in de grondverf en schuur deze licht op als deze goed gedroogd is. Lak vervolgens de plank nog tweemaal af met acrylverf.

Markeer bevestigingsgaten
stap 3

Bepaal bevestigingsgaten op de plank

Bepaal met een meetlint, een potlood en een liniaal het midden van de lange zijkant van de plank, waarmee deze aan de muur wordt bevestigd. Trek een strakke lijn met potlood en liniaal. Zet vervolgens twee kruisjes op de middenlijn ongeveer 10-15 cm van beide uiteinden.

Bevestigingsgaten boren
stap 4

Boor de bevestigingsgaten in de plank

Bepaal de diepte en de breedte van de gaten, door de lengte en dikte van de plankdragers op te meten. Plaats een houtboor met de opgemeten dikte op de boormachine en boor op ieder kruisje een gat in de plank. Zorg ervoor dat de boormachine haaks op het hout staat tijdens het boren.

Tip!

Boor alle boorgaten eerst voor met een 6mm houtboor en maak de gaten vervolgens op maat met een bredere boor. Gebruik een boor-standaard om weet je zeker dat je mooi haaks in het hout boort.

Hoogte bepalen plank
stap 5

Bepaal hoe hoog de plank moet komen

Kies de hoogte op de wand waar de plank gaat komen. Trek met een waterpas een dunne lijn met potlood op de muur. Houd de plank net onder de getrokken streep en kantel deze, zodat je de twee boorgaten kunt zien. Markeer de plekken van de boorgaten in de plank met potlood op de wand.

Gaten boren muur
stap 6

Boor de gaten in de muur

Boor twee gaten in de muur op de afgetekende posities.

Schroefstiften bevestigen
stap 7

Draai de schroefstiften in de wand

Tik de bijgeleverde pluggen met een hamer in de muur totdat deze volledig in de muurgaten zitten. Draai vervolgens de schroefstiften vast in de pluggen.

Plankdragers bevestigen
stap 8

Draai de plankdragers over de schroefstiften

Plaats de grijze plankdragers over de schroefstiften in de wand en draai met de hand deze goed vast.

Blinde plank ophangen
stap 9

Schuif de plank over de plankdragers

Verwijder eventueel de getrokken potloodstreep op de wand met een vochtige doek of met een gum. Schuif vervolgens de plank met de boorgaten in de plank over de plankdragers in de muur.

Benodigdheden

Materialen (4)
  • B!organized plankdragers
  • Vurenhouten lat: kopmaat 44x143mm. 1 stuks van 210 cm. Let op: Deze maten zijn nodig voor ‘onze’ keuken. Pas de maten aan je eigen keuken aan.
  • Acrylgrondverf op kleur (wit RAL 9010)
  • Acrylverf (wit RAL 9010)
Gereedschappen (11)
Dit stappenplan komt voor in