Steel look room divider

Een room divider van vloer tot plafond kan zorgen voor intimiteit in de kamer. Doordat deze scheidingswand voor een groot deel uit ‘glas’ bestaat is er geen verlies van natuurlijk licht. Door hem zwart te verven krijg je de steel look. Wij gaan uit van kamerhoogte van 260 cm. De wand bevat 10 ramen en wordt bijna 210 cm breed. Pas de maten eventueel aan voor jouw situatie.

Tip!

Je hebt kaarsrechte balken nodig voor deze klus. Controleer dit bij aankoop.

Tip!

Je kunt voor het polycarbonaat ook acrylplaat gebruiken. Dat is iets dunner en zachter, maar veel goedkoper.

stap 1

Zaag de sleuven in alle balken

Zaag met de handcirkelzaag of tafel-cirkelzaag een sleuf in het midden van alle balken. Zorg dat de sleuf 1.2 cm diep wordt. Controleer aan de hand van het polycarbonaat of de sleuf ook breed genoeg is.

Tip!

Let op je veiligheid bij gebruik van de handcirkelzaag. Gebruik de geleider en klem de balken tijdens het zagen vast.

stap 2

Zaag bij een aantal balken ook een sleuf tegenover de eerste

Zaag bij één lange- en vier korte balken nogmaals een sleuf van 1.2 cm diep in het midden van de balken. Dit keer komt de sleuf tegenover de eerste sleuf.

stap 3

Zaag de onderdelen op maat

Zaag de onderdelen voor de room divider op maat.
Nodig:
2 staanders van 260 cm met enkelzijdige sleuf (zij-staanders)
2 liggers van 200.4 cm met enkelzijdige sleuf (boven- en onderligger)
1 staander van 251.2 cm met dubbelzijdige sleuf (tussen-staander)
8 liggers van 98 cm met dubbelzijdige sleuf (horizontale korte liggers)

stap 4

Lak de balken

Schuur de balken en zet ze tweemaal in de zwarte lak.

stap 5

Maak de ruiten op maat

Maak de ruiten van polycarbonaat op maat. Gebruik hiervoor een fijn getande handcirkelzaag. Nodig: 10 ruiten van 48.7 x 100 cm.

Tip!

Gebruik een geleiderail tijdens het zagen. Laat tijdens het zagen het beschermfolie zitten, dat voorkomt onnodige krassen en splinteren. Schuur de randjes mooi glad.

stap 6

Zet de room divider in elkaar

Zet de room divider op een vlakke ondergrond in elkaar: lijm en schroef (A) de linkerstaander tegen de boven- en onderligger en tegen vier korte liggers. Sleuven van staander en boven- en onderligger zijn naar binnen gekeerd. De enkel-gezaagde lange liggers komen boven en onder. De vier dubbel-gezaagde korte liggers komen hiertussen. Onderlinge afstand liggers = 46.7 cm. Schuif de ruiten in de sponningsleuven. Sluit de ruiten op met de tussenstaander (lijmen en schroeven).

Tip!

Boor alle schroefgaten voor met een 4 mm houtboor en ruim het gat met behulp van de verzinkboor. Zo ‘kiezen’ de schroeven een rechte weg en vallen de schroefkoppen netjes in het hout. Blijf met de boorgaten weg van de sleuven en haal overtollige lijm weg met een vochtige doek.

stap 7

Plaats de ruiten

Lijm en schroef (A) de rechterstaander tegen de bovenligger (sleuf naar binnen gekeerd). Schuif een ruit in de sponningsleuven. Sluit af met een korte ligger. (De dubbelgezaagde korte ligger komt in het verlengde van de eerder geplaatste korte ligger). Zet de korte ligger, bij de tussenstaander, vast met lijm en een voorgeboorde schuine steekschroef (B) en bij de rechterstaander met twee lange schroeven (A). Plaats de volgende ruit en sluit weer af met een korte ligger etc. (Ook nu is de onderlinge afstand tussen de liggers = 46.7 cm).

stap 8

Bevestig de room divider

Zet de room divider met een klushulp overeind en bevestig hem met Polymax tegen de vloer, wand en plafond. Plamuur de gaten dicht en verf de plekjes bij met een kwastje zwarte verf.

Laat je inspireren door de rest van deze woonkamer of als je nog niet uitgeklust bent, kijk dan gauw hier voor nog veel meer klusinspiratie.
Veel klusplezier!

Meer klusadvies

Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een houten roomdivider? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een houten roomdivider? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een kamerscherm? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een kamerscherm? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een spiegellijst? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een spiegellijst? stappenplan