stappenplan

Een DIY loungebank maken voor buiten

Het zomerseizoen komt eraan en hopelijk krijgen we heel veel mooie warme dagen :)! Mijn nieuwe woning staat middenin de stad en aan de rivier. Een heerlijke plek, maar helaas heb ik geen tuin. Aangezien ik wel lekker buiten wil kunnen zitten als het zonnetje schijnt, besloot ik een loungebank voor mijn huis te maken met gelijk wat plek voor wat planten. In deze blogpost deel ik het resultaat!

stap 1

Maak het houten frame

Maak het houten frame voor onder het bankje. Gebruik hiervoor Douglas tuinbalken. Zaag alles in verstek, zodat je geen kopse kanten ziet.

stap 2

Bevestig latjes aan de binnenkant

Bevestig latjes aan de binnenkant van het frame waar de zitting op kan rusten. Plaats deze op 15 mm vanaf bovenkant gemeten aan de tuinbalk. Dit is de dikte van je plaat. Schroef en lijm de zitting op de latjes.

stap 3

Bevestig de tuinbalken

Bevestig de twee Douglas tuinbalken iets schuin aan de achterkant van het frame. Een hele rechte rugleuning zit namelijk niet zo lekker. Hier is een hoek van 105 graden aangehouden. Vind je dit te moeilijk? Bevestig de houten balken dan wel recht.

stap 4

Plaats de poten

Plaats nu Douglas tuinbalken onder het bankje als poten. Doe dit met schroeven. Maak de achterpoten korter dan de voorpoten zodat je dat 'lounge effect' krijgt. Je kunt stelpoten onder de tuinbalken bevestigen, mocht de ondergrond niet helemaal recht zijn.

stap 5

Maak de ronding van de achterleuning

Maak vervolgens de ronding van de achterleuning. Deze plaat is 106 cm breed en 80 cm hoog. Gebruik een dun latje om de ronding te maken. Buig het latje in de ronding die je wilt hebben en teken het op de plaat. Zaag vervolgens de ronding met een decoupeerzaag. Bevestig de rugleuning weer met latjes aan de zijbalken.

stap 6

Maak de bak voor aan de tuinbank

Maak vervolgens de bak voor aan de tuinbank. In dit voorbeeld is er een bak van 75 x50 x 35 cm gemaakt.

stap 7

Plamuur de gaten

Plamuur de schroefgaten met houtvuller.

stap 8

Beits alles in de gewenste kleur

Beits alles in een kleur naar keuze en laat goed drogen. Hier zijn er drie lagen aangebracht.

stap 9

Maak latjes op de bak

Optioneel kun je houten Douglas latjes op de bak bevestigen voor een speels effect. Maak de latjes vast met een tacker.

stap 10

Maak een gat voor de plantenpot

Maak in de bak een gat met een decoupeerzaag. Hier komt straks je plantenpot in.

stap 11

Boor de bak vast

Boor tot slot de bak aan het bankje vast.

DIY tuinbank voor buiten

Zo kun je zelf een tuinbank maken voor buiten. Een perfect DIY-idee voor de kleine tuin. Je maakt er een echt relax plekje van door het bankje wat dieper te maken. Inspiratie voor de vormgeving kun je uit de stijl van je huis halen. De rugleuning van deze tuinbank is in een boogvorm, omdat het huis verschillende boograampjes heeft. Een mooie match! Naast de loungbank, maak je met dit stappenplan ook een bak met ruimte voor een bloempot en nog ruimte om een glas weg te kunnen zetten.

Styling van de tuinbank

Om lekker te kunnen zitten op de tuinbank koos ik voor een palletkussen van KARWEI. Daarnaast koos ik voor verschillende fluwele kussens in grijze en roze tinten. Een mooie combinatie met de rood/roze bakstenen van mijn huis! Voor in de bloempot koos ik een Eucalyptus boompje. Dit boompje staat niet alleen mooi maar ruikt ook nog eens lekker! Daarnaast heeft het als voordeel dat het vliegen verdrijft, ideaal toch :)? De bloempotten zijn terracotta potten die ik zelf geverfd heb met buitenlak. Voor in de bloempot naast het bankje koos ik een Kumquat. De Kumquat is een groenblijvende plant die in het voorjaar bloeit met geurende witte bloemen en een jaar later rijpe vruchten geeft.

Kies een palletkussen van Karwei om lekker te kunnen zitten op jouw loungebank. En ga bijvoorbeeld voor verschillende fluwele kussens in grijze en roze tinten. Een mooie combinatie met de rood/roze bakstenen van het huis! In de bloempot staat een Eucalyptus boompje. Dit boompje staat niet alleen mooi maar ruikt ook nog eens lekker! Daarnaast heeft het als voordeel dat het vliegen verdrijft, ideaal toch :)? De bloempotten zijn terracotta potten die geverfd zijn met buitenlak. Voor in de bloempot naast het bankje is er gekozen voor een Kumquat. De Kumquat is een groenblijvende plant die in het voorjaar bloeit met geurende witte bloemen en een jaar later rijpe vruchten geeft.

Meer klusadvies

Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een loungebank? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een loungebank? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een steigerhouten bankje? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een steigerhouten bankje? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een klepbank? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een klepbank? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in