stappenplan

Hoe maak ik zelf een krukje?

Het is net alsof-ie jaren op zolder heeft gestaan of dat je 'm achter in een tweedehandswinkel hebt gevonden. Maar deze stoere kruk maak je gewoon zelf.

Tip!

Dit krukje is geverfd in 'Kasteelgroen' (Karwei Kleuren van Nu lakverf op waterbasis met zijdeglans), maar je kunt hem natuurlijk elke gewenste kleur geven.

Hoe maak ik zelf een krukje?
stap 1

Zaag de plank voor de zitting drie keer af op 40 cm. Samen zijn ze naast elkaar 36 cm breed.

Hoe maak ik zelf een krukje?
stap 2

Zaag de twee planken voor de pootjes vier keer af op 47,5 cm.

Hoe maak ik zelf een krukje?
stap 3

Zet per poot een smalle plank met de zijkant tegen een brede plank, zodat er een mooie hoek ontstaat. Lijm en schroef ze tegen elkaar. Maak zo alle vier de poten.

Hoe maak ik zelf een krukje?
stap 4

Zaag van de overgebleven twee planken vier stukken van 40 cm en vier kortere stukken van 32,5 cm af. Dit zijn de plankjes die rondom de poten en vlak onder de zitting komen.

Hoe maak ik zelf een krukje?
stap 5

Verbind twee pootjes aan elkaar met twee korte plankjes. Bevestig de plankjes met een dot lijm en schroeven tegen het brede deel van de pootjes. De uiteinden van de plankjes vallen samen met de zijkanten van de pootjes. Je begint bij de bovenste, deze komt gelijk met de bovenkant van de pootjes. Het tweede plankje komt 10 cm lager. Herhaal dit voor de twee andere pootjes.

Hoe maak ik zelf een krukje?
stap 6

Het onderstel wordt compleet als de vier plankjes van 40 cm tegen de poten worden bevestigd. Zorg ervoor dat de uiteinden van deze 'lange' plankjes net over de kopse kant van de korte plankjes vallen.

Hoe maak ik zelf een krukje?
stap 7

Als het onderstel staat, leg je de drie plankjes erbovenop met een smalle ruimte ertussen, zodat de zitting mooi aansluit op het onderstel. Timmer ze vast met de koploze spijkers.

stap 8

Verf het krukje met lakverf. Hier is de kleur 'Kasteelgroen' van Karwei gebruikt. Als het krukje droog is, schuur je het nog een keer na, zodat het zijn sloophoutlook krijgt.

Tip!

Ga je meer voor een strakke look? Schuur dan het vurenhout op en verf de kruk dekkend in hoogglansverf. Of zet 'm in de buitenbeits als je het krukje buiten wilt zetten.

Benodigdheden

Materialen (9)

Meer klusadvies

Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een loungebank? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een loungebank? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een steigerhouten bankje? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een steigerhouten bankje? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een klepbank? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een klepbank? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in