stappenplan

Hoe maak ik zelf een hoekbank?

Een lambrisering, een hoekbank en een wand met vurenhouten latjes: in een weekend creëer je deze fijne loungehoek. Voor extra effect schilder je de bank dezelfde kleur als de lambrisering. Een paar lekkere kussens in een contrasterende kleur erop en klaar ben je!

stap 1

Laat het MDF in de bouwmarkt op maat zagen.

Nodig:

2x strook van 10 cm x 244 cm (topplanken)
6x plaat van 78,2 cm x 73,2 cm (ondersteuning zitvlak en rugleuning)
1x plaat van 210 x 37,3 cm (rugleuning)
1x plaat van 140 cm x 57 cm (zitvlak)
1x plaat van 135 cm x 57 cm (zitvlak)
1x plaat van 140 cm x 37,3 cm (rugleuning)
1x plaat van 140 cm x 40,2 cm (schopbord)
1x plaat van 135 cm x 40,2 cm (schopbord)

Tip!

Het zagen van plaatmateriaal is met een Karwei klantenkaart gratis.

stap 2

Zaag 1 plaat van 78,2 x73,2 volgens de tekening uit. Let op: het deel van 73,2 cm lang is de onderkant. Gebruik deze eerste steun als mal voor de overige vijf platen en zaag ook deze uit.

Montage rechter bankdeel

stap 3

Zet, op een vlakke ondergrond en samen met een klusmaatje, drie steunen op een rij. Bevestig (lijmen en schroeven van 40 mm) aan de voorzijde het schopbord van 135 cm lang. Zorg dat de zijkanten van het schopbord en de twee buitenste steunen mooi lijnen. De derde steun komt in het midden.

Tip!

Boor alle schroefgaten voor met een 3mm houtboor en maak het gat groter met behulp van de verzinkboor. Zo ‘kiezen’ de schroeven een rechte weg en vallen de schroefkoppen netjes in het MDF.

stap 4

Bevestig (lijmen en schroeven van 40 mm) het zitvlak van 135 cm lang. Controleer regelmatig met de winkelhaak of je mooi haaks werkt.

stap 5

Draai het bankdeel om en bevestig (lijmen en spijkertjes) op 0,5 cm van de voor- en rechterzijde een op maat gezaagde lat van 12 mm, die als voet gaat dienen. De bank lijkt daardoor te gaan zweven. Zet onder de steunen, op diverse plaatsen, korte stukjes lat waardoor de bank stabiel blijft staan.

stap 6

Bevestig (lijmen en schroeven van 40 mm) de rugleuning van 210 cm lang. Rechts lijnt de rugleuning met de rechtersteun.

Montage linker bankdeel

stap 7

Zet, op een vlakke ondergrond en samen met een klusmaatje, drie steunen op een rij. Bevestig (lijmen en schroeven van 40 mm) aan de voorzijde het schopbord van 140 cm lang. Zorg dat de zijkanten van het schopbord en de twee buitenste steunen mooi lijnen. De derde steun komt in het midden.

stap 8

Bevestig (lijmen en schroeven van 40 mm) het zitvlak van 140 cm lang. Controleer regelmatig met de winkelhaak of je mooi haaks werkt.

stap 9

Draai het bankdeel om en bevestig (lijmen en spijkertjes) op 0,5 cm van de voor- en linkerzijde een op maat gezaagde lat van 12 mm, die als voet gaat dienen. Zet onder de steunen, op diverse plaatsen, korte stukjes lat waardoor de bank stabiel blijft staan.

stap 10

Schuif de twee bankdelen tegen elkaar. De achterzijde van het rechter bankdeel valt gelijk met de rechtersteun van het linker bankdeel. Plaats, tijdelijk, de rugleuning van 140 cm op het linker bankdeel. Zorg ervoor dat de rechterpunt aan de onderzijde tegen de rugleuning van het rechter bankdeel komt.

stap 11

Meet de afstand (a) van de rechterpunt aan de bovenzijde tot aan de bovenzijde van de rugleuning van het rechter bankdeel.

stap 12

Zet deze afstand uit vanaf de rechterpunt aan de onderzijde. Trek vanaf het einde van afstand ‘a’ een lijn tot aan de rechterpunt aan de bovenzijde. Zaag de driehoek af.

stap 13

Plaats de banken nogmaals goed tegen elkaar. Plaats de zojuist afgezaagde rugleuning op het linker bankdeel. Zaag links het teveel af. Zorg dat de beide rugleuningen mooi tegen elkaar vallen en de linkerzijde mooi lijnt met de linker steun. Zet nu ook de tweede rugleuning op het linker bankdeel vast.

stap 14

Leg de twee topplanken op de rugleuning. Teken het verstek af en zaag beide planken op de juiste maat. Bevestig ze daarna op de rugleuningen

stap 15

Ontvet het MDF met MDF reinigingsdoekjes en plamuur de schroefgaten dicht met MDF vuller.

stap 16

Schuur het geheel mooi glad en behandel de bankdelen met een eerste laag MDF-grondverf.

stap 17

Meet de lambrisering af in de gewenste hoek en plak af met tape. Schilder de lambrisering. Afhankelijk van de kleur die je hebt gekozen, is het misschien nodig om twee lagen te schilderen om het mooi dekkend te krijgen.

stap 18

Plaats op de andere (witte) wand latjes van geschaafd vuren op gelijke afstand met montagekit.

stap 19

Zet de bankdelen op de gewenste plek en schroef aan de binnenkant de twee bankdelen tegen elkaar (schroeven 30 mm). Zet ook met enkele steekschroeven de rugleuningen tegen elkaar.

stap 20

Schuur de bank nogmaals, kit alle naden dicht met acrylaatkit en lak hem af.

Meer klusadvies

Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een loungebank? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een loungebank? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een steigerhouten bankje? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een steigerhouten bankje? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een klepbank? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een klepbank? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in