stappenplan

Hoe repareer ik mijn fiets?

Een lekke band? Dat komt nooit uit. Maar gelukkig heeft Karwei een helder stappenplan waarin je leer hoe je eenvoudig een band moet plakken, je achterband van je fiets kunt vervangen en het stuur of zadel kunt verstellen. Je fiets repareren wordt een eitje met Karwei.

Tip!

Controleer eerst of het ventiel niet lekt. Pomp de band op en besprenkel het ventiel met een paar druppels water. Ontstaan er luchtbelletjes, dan is het ventielslangetje kapot. Draai het ventiel los, knip een stukje ventielslang op maat en vervang deze.

Het plakken van een band

bandenlichter tussen buitenband
stap 1

Plaats de bandenlichters

Zet de fiets op zijn kop. Steek een bandenlichter tussen buitenband en de velg en wip de band omhoog. Haak de bandenlichter vast achter een wielspaak. Breng 10 cm verder de tweede bandenlichter aan en zet ook deze vast. Doe hetzelfde met de 3e bandenlichter; de middelste bandenlichter zal nu vanzelf loskomen. Steek je vinger tussen band en velg en maak al draaiend de buitenband van de velg los.

binnenband naar buiten trekken
stap 2

Trek de binnenband naar buiten

Verwijder het ventiel en draai de moer los waarmee het ventielhuis op de velg vast zit. Duw het ventielhuis naar binnen, door de velg heen, en trek de binnenband naar buiten.

onderdompelen lekke binnenband
stap 3

Dompel de binnenband in water

Breng het ventiel weer aan en pomp de binnenband een beetje op. Dompel hem onder in een afwasteiltje met water. Begin bij het ventiel en werk stap voor stap de hele band af. Totdat je het gaatje ontdekt waar bellen uit komen.

Tip!

Minuscule gaatjes spoor je makkelijker op door de binnenband onder water extra onder druk te zetten, door er stevig in te knijpen.

Hoe repareer ik mijn fiets?
stap 4

Droog de binnenband rondom het gat af met een doek en teken het gaatje af met een balpen. Laat de band leeglopen.

Tip!

Controleer met je vingers de binnenzijde van de buitenband om te zien of er nergens iets scherps doorheen steekt.

Hoe repareer ik mijn fiets?
stap 5

Plak de binnenband

Ruw de binnenband licht op met schuurpapier, ruim rondom het gat. Knip een stukje reparatieplakker op maat en verwijder de beschermlaag. Breng een dun laagje lijm op de binnenband aan, ruim rondom het gat. Laat de lijm even drogen. Plak vervolgens de plakker op het gaatje.

Tip!

Verklein je de kans dat de plakker op de hoekpunten loslaat, door de hoekjes van de plakker af te ronden met een schaar. Er zijn ook zelfklevende reparatiestickers verkrijgbaar waar je geen lijm voor nodig hebt.

terugplaatsen geplakte binnenband
stap 6

Plaats de geplakte binnenband terug

Duw de binnenband weer terug in de buitenband. Steek het ventiel van de band door de opening in de velg. Zet het losjes op de velg vast met het moertje. Leg de binnenband netjes op de velg.

terugduwen buitenband
stap 7

Duw de buitenband terug

Duw de buitenband met de hand terug over de velg, beginnend bij het ventiel. Om het laatste stukje over de velg te krijgen moet je twee handen gebruiken en naar elkaar toe werken. Draai het ventielmoertje stevig vast en breng het ventiel aan.

Tip!

Pomp de binnenband eerst een beetje op. Hiermee voorkom je dat je hem per ongeluk gedraaid op de velg legt.

Tip!

Als de buitenband erg strak om de velg zit, is het lastig om het laatste stukje weer over de velg te krijgen. Smeer op die plek wat vet of vaseline op de velg, dan gaat het een stuk makkelijker. Gebruik nooit bandenlichters om de buitenband weer op zijn plaats te krijgen. De kans is groot dat je daarmee een gat in de binnenband prikt!

De achterband vervangen

Hoe repareer ik mijn fiets?
stap 8

Haal de buitenband los

Leg de fiets op zijn zijkant en laat hem rusten op de kettingkast. Maak de buiten- en binnenband los van de velg, zoals is omschreven in de stappen van het plakken van een band. Trek de buitenband helemaal over de velg heen met bandenlichters.

verwijderen wielnaaf achterwiel
stap 9

Verwijder het achterwiel

Verwijder de moeren van de wielnaaf. Verwijder de sluitringen, eventuele snelbinders en stangen van de bagagedrager. Gebruik een vorkuitzetter om de fietsvork wat ruimte te geven, zodat je de achterband

Tip!

In plaats van een vorkuitzetter kun je de vork ook met een koevoet openbuigen. Leg hiervoor eerst een plankje over het wiel, wat rust op de velg.

plaatsen nieuwe band?
stap 10

Plaats de nieuwe band

Schuif de nieuwe band tussen vork en wielnaaf door. Verwijder de vorkuitzetter en zet de naaf en overige onderdelen weer vast. Draai de moeren stevig vast. Voor het terugplaatsen van binnen- en buitenband: bekijk de stappen van het plakken van een band.

Tip!

Let erop: op het moment dat je de band verwisselt staat er veel spanning op de vork, dus kijk uit dat je handen niet bekneld raken.

Het verstellen van het stuur en zadel

zadelpen losdraaien
stap 11

Draai de zadelpen los

Draai met een steeksleutel de moer van de zadelpen een paar slagen los. Door het zadel heen en weer te draaien en gelijktijdig te trekken of duwen, kun je de hoogte verstellen. Draai de moer weer stevig vast.

Tip!

De juiste zadelhoogte is als je met een gestrekt been het pedaal in de laagste stand met de hak kunt aanraken.

stuurpen losdraaien
stap 12

Draai de stuurpen los

Draai met een steeksleutel de moer van de stuurpen los, zodat hij 0,5 cm omhoog komt.

instellen van stuurhoogte
stap 13

Stel de gewenste hoogte in

Tik met een hamer zachtjes op de moer, zodat de stuurpen naar beneden zakt. Trek het stuur al draaiend omhoog of duw hem omlaag, en stel de gewenste hoogte in. Zet het stuur goed recht en draai de moer weer vast.

Tip!

Als het stuur te ver uit het frame steekt, heeft de stuurstang te weinig grip. Let op het merkteken dat meestal is aangebracht. Krijg je het verhoogde stuur niet meer goed vast, zet het dan weer iets lager.

Meer klusadvies

Klusadvies - onderweg - Hoe verhelp ik de lakschade en roestplekken van mijn auto? - Thumbnail
Hoe verhelp ik de lakschade en roestplekken van mijn auto? stappenplan
Klusadvies - onderweg - Hoe sluit ik de fietsverlichting aan op mijn fiets? - Thumbnail
Hoe sluit ik de fietsverlichting aan op mijn fiets? stappenplan
Klusadvies - onderweg - Hoe maak ik mijn auto winterklaar? - Thumbnail
Hoe maak ik mijn auto winterklaar? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in