stappenplan

Hoe maak ik een houten bijzettafel?

‘Een bijzettafeltje, waarvan de voet onder de bank wordt geschoven. Zo heb je altijd alles bij de hand om ongestoord te kunnen relaxen. In het handige vak kun je je tijdschriften of de afstandsbediening neerleggen’. Afgelopen weekend was het weer tijd voor een nieuwe workshop. Kon je er niet bij zijn of was de workshop vol? Ik neem jullie mee door de stappen van deze klus zodat je zelf thuis ook nog aan de slag kan gaan met dit leuke bijzettafeltje!

Handige tip!

Als je het tafeltje een kleurtje wil geven dan kun je in plaats van gewone multiplex ook reeds gegronde multiplex nemen. Dat scheelt je schilderwerk!

stap 1

Laat het multiplex in de bouwmarkt zagen. Met de Karwei klantenkaart kun je plaatmateriaal gratis op maat laten zagen.

stap 2

Leg de 3 panelen voor de boven- (A), onder- (A) en voorzijde (D) en het tussenschot precies in elkaars verlengde. Teken twee dunne hulplijnen: Een lijn op 14,1 vanaf de linkerzijde en een lijn op 14,1 vanaf de rechterzijde.

stap 3

Zaag een sleuf in de steun (C).
Deze wordt 6,8 cm diep en komt vanaf 8,0 cm t/m 9,8 cm van de bovenzijde. (Gebruik de handzaag en decoupeerzaag)

stap 4

Plaats het paneel voor de voorzijde (D) tussen de panelen voor boven- (A) en onderzijde (A). Zorg ervoor dat de zijdes met de hulplijnen naar binnen gedraaid zijn. Laat de hoeken mooi ‘lijnen’ en bevestig de panelen met schroeven tegen elkaar.

Handige tip!

Boor alle schroefgaten voor met een 3mm houtboor en ruim het gat met behulp van de verzinkboor. Zo ‘kiezen’ de schroeven een rechte weg en vallen de schroefkoppen netjes in het hout. Blijf met de boorgaten ook 2 cm van de kant. Dit om splijten van het hout te voorkomen.

stap 5

Plaats de steun (C) tussen de hulplijnen en schroef ook deze vast.

stap 6

Bevestig de strook (E) voor de achterzijde haaks op de plank (B).

stap 7

Schuif de plank (B) in de uitgezaagde sleuf van de steun (C). Bevestig de strook (E) tegen de onderzijde van de bovenkant.

stap 8

Om het bijzettafeltje net dat beetje extra te geven ging ik aan de slag met een stuk 'nep' leder waarmee ik een extra opbergvak aan het tafeltje bevestigende. Hoe dit na te maken? Heel eenvoudig, koop in een stoffenwinkel of op de markt een stuk (nep) leer, bepaal de grote van het opbergvak en knip dit uit het stuk leer. Bevestig het stuk aan het hout met spijkers met een brede kop.

Voor mij is de bijzettafel helemaal na mijn smaak in het blanke hout, maar je kan natuurlijk helemaal los gaan en de bijzettafel in elke gewenste kleur verven!

Benieuwd hoe jullie versie eruit gaat zien! Aan de slag gegaan? Deel dit dan onder de hashtag #karwei.

Meer klusadvies

Hoe maak ik een nachtkastje?
Hoe maak ik een nachtkastje? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een bedtafel? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een bedtafel? stappenplan
Hoe maak ik zelf een uitklapbare bar?
Hoe maak ik zelf een uitklapbare bar? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in