Doe het zelf

Krukje maken

43 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Het is net alsof-ie jaren op zolder heeft gestaan of dat je 'm achter in een tweedehandswinkel hebt gevonden. Maar deze stoere kruk maak je gewoon zelf.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (6)  • 1 x 210 cm x 119 mm x 18 mm (zitting)

  • 1 x 210 cm x 69 mm x 27 mm (pootjes)

  • 1 x 210 cm x 94 mm x 27 mm (pootjes)

  • 2 x 210 cm x 94 mm x 18 mm (rondom pootjes)

  • Gereedschappen (6)tip! tip!
Dit krukje is geverfd in 'Kasteelgroen' (Karwei Kleuren van Nu lakverf op waterbasis met zijdeglans), maar je kunt hem natuurlijk elke gewenste kleur geven.
stap
Zaag de plank voor de zitting drie keer af op 40 cm. Samen zijn ze naast elkaar 36 cm breed.
stap

Zaag de twee planken voor de pootjes vier keer af op 47,5 cm.

stap

Zet per poot een smalle plank met de zijkant tegen een brede plank, zodat er een mooie hoek ontstaat. Lijm en schroef ze tegen elkaar. Maak zo alle vier de poten.

stap

Zaag van de overgebleven twee planken vier stukken van 40 cm en vier kortere stukken van 32,5 cm af. Dit zijn de plankjes die rondom de poten en vlak onder de zitting komen.

stap

Verbind twee pootjes aan elkaar met twee korte plankjes. Bevestig de plankjes met een dot lijm en schroeven tegen het brede deel van de pootjes. De uiteinden van de plankjes vallen samen met de zijkanten van de pootjes. Je begint bij de bovenste, deze komt gelijk met de bovenkant van de pootjes. Het tweede plankje komt 10 cm lager. Herhaal dit voor de twee andere pootjes.

stap

Het onderstel wordt compleet als de vier plankjes van 40 cm tegen de poten worden bevestigd. Zorg ervoor dat de uiteinden van deze 'lange' plankjes net over de kopse kant van de korte plankjes vallen.

stap

Als het onderstel staat, leg je de drie plankjes erbovenop met een smalle ruimte ertussen, zodat de zitting mooi aansluit op het onderstel. Timmer ze vast met de koploze spijkers.

stap

Verf het krukje met lakverf. Hier is de kleur 'Kasteelgroen' van Karwei gebruikt. Als het krukje droog is, schuur je het nog een keer na, zodat het zijn sloophoutlook krijgt.

tip! tip!
Ga je meer voor een strakke look? Schuur dan het vurenhout op en verf de kruk dekkend in hoogglansverf. Of zet 'm in de buitenbeits als je het krukje buiten wilt zetten.

Aanbiedingen & acties

Altijd voordeel bij KARWEI  Alle aanbiedingen
Histor Perfect Finish lak hoogglans ambitie 250 ml

Histor Perfect Finish lak hoogglans ambitie 250 ml

  14.95
8.97
icon Bekijk product
Histor Perfect Finish lak hoogglans bieslook 250 ml

Histor Perfect Finish lak hoogglans bieslook 250 ml

  14.95
8.97
icon Bekijk product
Histor Perfect Finish lak hoogglans cyber 250 ml

Histor Perfect Finish lak hoogglans cyber 250 ml

  14.95
8.97
Alleen in de bouwmarkt te koop