Welk elektronisch meetgereedschap kies ik voor mijn klus?

Wil je elektronisch meten en wil je weten welk elektronisch meetgereedschap je moet kiezen voor je klus? Karwei geeft je advies over onder andere een laserwaterpas, spanningzoeker, spanningstester, leidingzoeker en multimeter. Leer hoe je deze handige en uiterst nauwkeurige elektronische meetinstrumenten gebruikt tijdens het klussen.

spanningzoeker stroom meten
stap 1

Spanningzoeker

Hiermee meet je of er spanning staat op een stopcontact of een draad. Het is een kleine schroevendraaier met ingebouwd led-lampje. Steek de spanningszoeker in één van de polen van het stopcontact of houd de punt tegen het koper van de draad. Leg je duim op het metalen gedeelte van de spanningszoeker. Als het lampje gaat branden staat er spanning op het geteste punt.

Tip!

Een spanningzoeker heeft een hoge weerstand, waardoor je geen enkel gevaar loopt een elektrische schok te krijgen. Deze kleine schroevendraaier is erg handig in huis voor op kroonsteentjes, fittingen, stekkers en stopcontacten.

spanningstester meten
stap 2

Spanningstester

Met een spanningzoeker meet je alleen of er spanning op een bepaald punt staat. Om het spanningsverschil tussen twee polen te meten, gebruik je de spanningstester. Deze is zowel geschikt voor netspanning (wisselstroom), als voor accu's (gelijkstroom).

netspanningsmeter
stap 3

Netspanningsmeter

Als je de netspanning wilt meten, steek je de meetstiften in beide stekkergaten van het stopcontact. Aan de hand van het oplichtende led-lampje lees je de hoogte van het spanningsverschil af op de meter.

accu doormeten accumeter
stap 4

Accumeter

Als je de spanning van de accu van je auto wilt meten gebruik je een accumeter. Zorg ervoor dat de polen van de accu vetvrij zijn en houd de meetstiften er tegenaan. Een led-lampje geeft aan wat het spanningsverschil is. Bij een volle autoaccu is de laadspanning 12 Volt. Brandt er geen lampje? Dan is de accu leeg.

Tip!

De meetstiften met led-lampjes geven aan wat de plus- en de minpool is. Licht het lampje + op, dan staat deze stift op de pluspool, licht het lampje - op, dan houd je hem tegen de minpool.

spanningsverschillen meten multimeter
stap 5

Multimeter (of universeel-meter)

Met een multimeter kun je spanningsverschillen meten, maar ook de weerstand en de hoeveelheid stroom die door een draad of contact heen loopt. Analoge modellen hebben een wijzerplaat, een digitaal model heeft een cijferdisplay.

Tip!

Een elektrische stroom ‘loopt’ als er tussen de min- en pluspool voldoende spanningsverschil is. De netspanning in je huis is 220 Volt en die van een accu is 12 Volt. Door een adapter wordt de netspanning van een apparaat verlaagd naar bijvoorbeeld 6, 9 of 12 Volt. Controleer met een multimeter of een apparaat nog goed functioneert en voldoende spanning krijgt.

wisselspanning meten
stap 6

Wisselspanningsmeter

Het stroomnet levert een wisselspanning en wordt aangeduid met de afkorting AC. Accu's, batterijen en sommige adapters geven gelijkspanning, ook wel bekend als DC. Steek de plug van de zwarte meetstift in de bus van de multimeter met opschrift – en de rode in de bus met de aanduiding +. Draai de knop naar de schaal AC, op het niveau van het verwachtte voltage. Houd beide meetstiften tegen de twee polen waarvan je het spanningsverschil wilt weten. Lees vervolgens de spanning af.

Tip!

Heb je geen idee wat de spanning ongeveer moet zijn? Zet de knop dan eerst in de hoogste stand. Draai hem vervolgens stap voor stap terug tot de wijzer (of de digitale display) de uitslag aangeeft.

Tip!

Zorg dat beide meetstiften elkaar niet raken. Dit geeft kortsluiting. Raak ze ook zelf niet aan, want anders loop je het risico op een elektrische schok.

Welk elektronisch meetgereedschap kies ik voor mijn klus?
stap 7

Gelijkspanningsmeter

Om de gelijkspanning te meten van een accu, batterij of adapter gebruik je een spanningsmeter, waarbij je de knop naar de DC schaal draait. Steek de plug van de zwarte meetstift in de bus van de multimeter met opschrift – en de rode in de bus met de aanduiding +. Houd beide meetstiften tegen de twee polen waarvan je het spanningsverschil wilt weten. Lees vervolgens de spanning af.

Tip!

Weet je wat de min- en wat de pluspool is? Hou de zwarte meetstift dan tegen de min en de rode tegen de plus. Weet je het niet? Kijk dan naar de uitslag van de wijzer. Slaat hij naar rechts uit, dan is de rode meetstift verbonden met de plus. Als de wijzer naar links uitslaat, moet je de stiften omwisselen.

Ampèremeter
stap 8

Ampèremeter

De hoeveelheid stroom die door een draad loopt wordt uitgedrukt in ampère (A). Je kunt alleen de stroom meten die door één draad gaat. Houd de meetstiften dus aan beide uiteinden van dezelfde draad ('in serie') en niet tegen beide polen (0 en - of parallel). Draai de knop van de ampèremeter naar de hoogste stand van de A-schaal. Houd de meetstiften tegen beide uiteinden. Slaat de wijzer naar links uit, verwissel de meetstiften dan. Lees vervolgens de waarde af op de A-schaal van de meter.

Tip!

Een multimeter registreert ook zwakke stroompjes, uitgedrukt in milli-ampere (mA).

weerstand meten multimeter
stap 9

Weerstandsmeter

Hoe groter de weerstand, hoe langzamer elektrische stroom door een draad loopt. Met een multimeter kun je doormeten of een (auto)lampje nog intact is. Weerstand wordt uitgedrukt in Ohm. Zet de knop van de multimeter op de Ohm-schaal. Houd beide meetstiften tegen elkaar aan. De wijzer moet nu ‘0’ aangeven op de Ohm-schaal. Stel hem als het nodig is handmatig op ‘0’ met het correctieknopje. Lukt dat niet, dan moet je de batterij van de meter vervangen. Verbind beide meetstiften met het voorwerp wat je wilt doormeten. Lees de waarde af in de Ohm-schaal en vermenigvuldig deze met de factor die de keuzeschakelaar aangeeft. (k=1000). Slaat de wijzer nauwelijks uit, zet de draaiknop dan op een andere Ohm-waarde.

Tip!

Bij een draadbreuk is de weerstand maximaal: er loopt namelijk geen stroom meer door de draad. De wijzer geeft dan 'oneindig' aan (00).

laserwaterpas karwei
stap 10

Laserwaterpas

Met een laserwaterpas trek je heel eenvoudig horizontale en loodrechte lijnen door over een grotere afstand. Denk dan bijvoorbeeld aan:
- als je meerdere schilderijen op dezelfde hoogte aan de muur wilt ophangen
- een loodlijn op de hele muur wilt aftekenen
- een regelwerk wilt aanbrengen voor een verlaagd plafond

Bevestig de laserwaterpas aan de muur met de bijgeleverde accessoires. Draai de waterpas totdat de luchtbel aangeeft dat hij horizontaal of loodrecht hangt. Druk op de schakelaar van de laserwaterpas: de ingebouwde laser projecteert een heldere rode lichtlijn op de muur.

Tip!

Houd de laserwaterpas buiten bereik van kinderen en kijk nooit in de laserbundel. Bij Karwei zijn er verschillende geavanceerde apparaten verkrijgbaar om met laserstralen rechte lijnen uit te zetten, al dan niet onder een hoek van 90 graden.

leidingzoeker in muur
stap 11

Leidingzoeker

Met een leidingzoeker spoor je elektra-, gas- en waterleidingen op, die in muren en plafonds zijn weggewerkt. Zo voorkom je dat je leidingen raakt als je in een plafond of muur gaat boren. Beweeg de leidingzoeker over de muur. Als er metaal in de muur zit, hoor je een toon of gaat er een lampje branden.

Tip!

De nauwkeurigheid van een leidingzoeker varieert per model. Een goedkoop model geeft in de regel wat minder precies de plek aan van de leiding dan een duurder model leidingzoeker.

Benodigdheden

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Hoe meet ik inhoud, oppervlakte en omtrek? Thumbnail
Hoe meet ik inhoud, oppervlakte en omtrek? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Hoe kan ik een hoek meten? Thumbnail
Hoe kan ik een hoek meten? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Hoe kan ik loodrecht en waterpas meten? Thumbnail
Hoe kan ik loodrecht en waterpas meten? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in