Header_Metselen-voegen_265x312.jpg

Doe het zelf

Metselen & voegen

34 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Leer metselen en voegen met behulp van dit stappenplan. De metseltechniek moet je even onder de knie krijgen. Daarna is vooral secuur werken belangrijk. Het gehele metselproces komt in dit plan aan bod: van specie mengen tot voegen.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (6)  • Gereedschappen (13)


Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Levert het metselen veel afval op? Huur dan een Bulky bij KARWEI. Dit is een opvouwbare afvalzak waar 1,5 m 3 puin in past. Het ophalen van de volle zak zit bij de prijs inbegrepen.

Voorbereiding

stap
Het Waalformaat is de meest gangbare maat baksteen (ca. 21x10x5 cm). Gebruik voor buitenmuren zachte rode baksteen. Maak de onderste lagen, het zogeheten trasraam, van harde stenen zoals waterkeringstenen. Voor binnenmuren zijn witte kalkzandstenen heel geschikt.
stap

Bereken het aantal benodigde stenen. Reken voor een halfsteens muur circa 78 stenen/m 2 en voor een steens muur 156 stenen/m 2.

stap
Besprenkel de stenen de dag voor het metselen met water. Laat dit intrekken tot de stenen de juiste vochtigheid hebben. Bij te droge stenen hecht de specie slecht. Bij te natte stenen loopt de specie tussen de stenen uit.
tip! tip!
Test de vochtigheid. Druk twee stenen met wat specie op elkaar en trek ze na een paar minuten van elkaar. Als op beide stenen specie achterblijft, zijn ze vochtig genoeg.
stap

Bereken hoeveel cement en zand je nodig hebt. Ga uit van de mengverhouding 1:3. Reken voor een halfsteensmuur circa 25 liter/m2 en voor een steensmuur 60 liter/m2.

Specie aanmaken

stap
Schep zand en cement droog door elkaar totdat een egale kleur ontstaat. Voeg water toe en roer het tot een smeuïge massa. Maak niet teveel specie per keer. De aangemaakte hoeveelheid moet binnen twee uur verwerkbaar zijn.
tip! tip!
Meng kleinere hoeveelheden specie in een speciekuip en grotere in een met bouwfolie beklede kuil in de grond. Cement bevat een lichte concentratie zoutzuur. Gebruik dus stevige rubberen werkhandschoenen.

Metselen

stap
Span het metseltouw ter hoogte van de bovenkant van de nieuwe laag.
stap
Breng de specie aan met een ronde troffel. Werk de specie naar de vorige steen toe. Duw vervolgens nog wat specie tegen de kop.
tip! tip!
Oefen eerst door een paar stenen aan te brengen op een rijtje omgedraaide stoeptegels. Je merkt dan hoeveel specie er nodig is en hoe je de steen op z’n plek zet.
stap
Houd de steen een beetje schuin met de bolle kant naar beneden. Duw hem in één snelle beweging tegen de vorige steen aan. Klop hem recht met de achterkant van de troffel.
stap
Zet de steen eventueel rechter op de vorige laag door een tikje met de punt van de troffel. Beweeg hem niet horizontaal met je hand!
tip! tip!
Is het erg zonnig? Benevel de nieuwe muur dan regelmatig met water. Let op dat er geen water langs de muur loopt.
stap
Een steen op maat maken? Kras hem aan de zijkant in en zet de sabel op de kras. Geef er dan een kort tikje op met de klaphamer.
stap
Schraap uitpuilende specie direct weg met een troffel. Krab aan het eind van de dag de voegen 1 cm uit en strijk ze glad met een voegspijker.

Voegen

stap
Na zo ongeveer twee weken is de specie voldoende uitgehard en kan het voegen beginnen. Maak specie aan met water tot hij aardvochtig is. Als dat zo is, kun je er een bal van kneden. Schep de specie in een voegbord.
stap
Voeg eerst de stootvoegen.
stap

Voeg daarna de lintvoegen.

stap
Borstel de muur na met een zachte borstel.
stap

Werk de voeg op de juiste manier af. De afwerking is heel sfeerbepalend. Voorbeelden van voegen zijn:

A. vlakke voeg
B. inspringende voeg
C. knipvoeg
D. schuine voeg

tip! tip!
Maak speciekuip en gereedschap meteen na gebruik schoon. Anders hardt de specie uit. Schep restanten specie en bakstenen in puinzakken en breng deze naar het afvalstation.