Doe het zelf

Wandconcept plakhout

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

In deze klusvideo laten we stap voor stap zien hoe je plakhout op een muur kunt aanbrengen, voor een prachtige houten muur.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen(7)








  • Gereedschappen(9)










Voorbereiding

Hout moet altijd wennen aan de omgeving. Leg de dozen met geopende deksel daarom 48 uur van tevoren in de kamer die je van plakhout gaat voorzien. Ventileer de ruimte en hou 'm op kamertemperatuur. Het mooiste resultaat bereik je op een zo vlak mogelijke ondergrond. Vul daarom gaten op met muurvuller en steek of schuur oneffenheden weg. Als het vulmiddel goed is opgedroogd kun je de ondergrond stof en vetvrij maken met allesreiniger. Dat zorgt ervoor dat de strips plakhout straks goed hechten.

Loodlijn

Op deze muur gaan we de banen horizontaal plakken. Soms is een muur onder of boven niet helemaal recht. Werk daarom altijd vanuit het midden. Dan kun je onder en boven eventuele scheve hoeken netjes op maat zagen. Teken met hulp van een waterpas een horizontale lijn op de muur, daar komt straks de eerste rij strips tegenaan.

Plakken

De houtstrips laten zich heel eenvoudig op de muur plakken dankzij de zelfklevende plakstrips aan de achterzijde. De laatste strip van een baan past natuurlijk nooit helemaal. Meet de overgebleven lengte op en zet die op de achterzijde. Snij vóór je de strips op maat gaat zagen, eerst de plaktape op de achterkant in met een scherp hobbymes. Je kunt voor het op maat maken van de strips een handzaag, cirkelzaag of een decoupeerzaag gebruiken

Hou bij het plakken van iedere baan links en rechts een halve centimeter speling. Hout kan namelijk altijd iets uitzetten. Als je elke volgende rij met een reststukje begint, ontstaat een mooi wildverband en heb je weinig verlies.

Afwerking

Meestal moet je de laatste baan in de lengte én de breedte op maat zagen. Zo, het laatste stukje zit erin en je hebt een prachtige houten muur!

Aanbiedingen & acties

Altijd voordeel bij KARWEI  Alle aanbiedingen
Sigma houtlak exterieur hoogglans RAL 7016 antracietgrijs 750 ml

Sigma houtlak exterieur hoogglans RAL 7016 antracietgrijs 750 ml

  43.95
30.76
icon Bekijk product
Sigma houtlak exterieur hoogglans RAL 7021 zwartgrijs 750 ml

Sigma houtlak exterieur hoogglans RAL 7021 zwartgrijs 750 ml

  43.95
30.76
icon Bekijk product
Sigma houtlak exterieur hoogglans grachtengroen 750 ml

Sigma houtlak exterieur hoogglans grachtengroen 750 ml

  43.95
30.76
icon Bekijk product

Eerder bekeken

Er is nog niets zichtbaar omdat je nog geen producten hebt bekeken.