Aanrecht met gouden kraan en een werkblad met citroenen en drinkkannen

Alles over krijtverf en wat je er mee kan

Wil jij muren, tegels of meubels een nieuwe kleur geven? Dan kun je kiezen uit veel verschillende soorten verf, waaronder krijtverf. Dit type verf geeft oppervlakken een matte, poederachtige uitstraling. Bij Karwei vind je krijtverf in de meest uiteenlopende kleuren. Van prachtige roodtinten tot neutraal grijs. Ben je benieuwd wat krijtverf nou precies is en wat je er allemaal mee kunt doen? Wij geven je de benodigde inspiratie zodat je zelf aan de slag kan met veelzijdige krijtverf.

Wat is krijtverf?

Laten we bij de basis beginnen: wat is krijtverf? Krijtverf is een type verf met, de naam zegt het al, een hoog krijtgehalte. Deze toevoeging van krijt zorgt voor een poederachtig effect. Het is een goed dekkende en matte verf die je kan gebruiken voor verschillende oppervlakken. Zo kun je een houten kast verven met krijtverf, maar ook tegels. Kijk voordat je aan de slag gaat goed of de verf van jouw keuze gebruikt kan worden voor het door jou gekozen doeloppervlak.

Shop Krijtverf!

Tip!

Wil je wel graag krijtverf gebruiken, maar probeer je een lichtere, doorschijnende look te creëren? Dan kun je krijtverf verdunnen met een beetje water. De verf zal dan niet meer dekkend zijn, maar laat wel een mooie kleurwaas achter op het materiaal.

Krijtverf schoonmaken

Ben je aan de slag gegaan met krijtverf en zitten hier vlekken op? Dan is het goed om te weten hoe je krijtverf het beste kan schoonmaken zonder dat dit je schilderwerk aantast. Krijtverf is licht afwasbaar. Oppervlakken die met krijtverf beschilderd zijn kunnen dus met een vochtige doek worden afgenomen. Wanneer nodig is het gebruik van een mild schoonmaakmiddel ook mogelijk.

Krijtverf is helaas niet geschikt om te gebruiken op plekken waar het veelvuldig met water in aanraking komt. Dit zal de verf namelijk aantasten waardoor je niet lang van je schilderwerk kan genieten. Daarom raden we het niet aan om krijtverf te gebruiken in vochtige ruimtes.

Meubels verven met krijtverf

Krijtverf is erg geschikt om meubels mee te verven. Met de verf tover je oude meubels van hout om tot nieuwe pareltjes. Verf die ene oude kast bijvoorbeeld prachtig mat wit of geef de eetkamerstoelen een rustgevende groene kleur. Ook kun je krijtverf uitstekend gebruiken om van een saai meubel een echte eyecatcher te maken. Verf je kledingkast oudroze voor een vintage effect. Of ga voor een blauw bijzettafeltje in de zithoek. Je zult zien dat je met krijtverf je meubels echt een compleet andere uitstraling geeft.

Tegels verven met krijtverf

Niet alleen meubels en muren zijn met krijtverf te verven, ook tegels kun je met de verf een stoer, mat uiterlijk geven. Ben je uitgekeken op de tegels in de keuken of op het toilet? Dan is krijtverf de oplossing. Door de uiteenlopende kleuren krijtverf kun je echt alle kanten op. Ga voor neutrale bruintinten en geef de ruimte een luxueus gevoel. Of ga voor een opvallend effect door de tegels in je keuken een frisgroene tint te geven.

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.