Antislip maatregelen in je huis nemen

Doe het zelf

Antislip maatregelen in je huis nemen

32 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Jaarlijks zorgen uitglijders en valpartijen in huis voor nare verwondingen. Je kunt dit risico gemakkelijk verkleinen. Bij KARWEI vind je diverse antislip materialen. Bijvoorbeeld traptredematten of antislip strips voor de trap, antislip vloertegels of stickers voor de badkamer.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (8)

  • Gereedschappen (5)


tip! tip!
Denk ook aan antislip maatregelen voor het huis van je ouders. Het is een geruststellend idee als daar de belangrijkste valkuilen verholpen zijn.
stap
Hoe voorkom je uitglijden op een houten trap? Plak daar dan zelfklevende antislip strip op. Ontvet eerst de treden. Zet op elke trede een maatstreepje op 3 cm vanaf de rand. Meet de breedte van de treden op ter hoogte van deze 3 cm lijn. Knip de antislip strip op maat en plak hem vast met behulp van de zelfklevende strook.
stap

Je kan ook traptredematten op je trap monteren. Hoe zorg je ervoor dat de matten mooi in het midden komen te liggen? Meet de breedte van de traptrede en de mat. Trek beide maten van elkaar af en deel het zo verkregen getal door 2. Dat is de afstand tussen het uiteinde van de mat en het uiteinde van de traptrede. Geef dit aan met een potloodstreepje. Als de treden van de trap in lengte van elkaar verschillen, dan moet je deze berekening voor iedere trede maken. Ontvet de treden, verwijder het beschermpapier aan de achterzijde van de matten en plak ze (tegen het markeerstreepje) op de treden vast.

stap
Er bestaan ook aluminium traptrede matten. Die schroef je op de treden vast.
tip! tip!
Een val van de trap kan veroorzaakt worden door spullen die op de trap liggen. Houd de trap dus altijd opgeruimd en zorg dat het trappenhuis goed verlicht is.
stap

Hoe voorkom je uitglijden in de badkamer? Er bestaan speciale antislip vloertegels. Dus als je de badkamervloer opnieuw gaat betegelen, breng dan op strategische plekken antisliptegels aan. Verwijder resten tegellijm en voegmiddel direct, want door het ruwere oppervlak is dat bij deze tegels later moeilijk.

stap
Ook een rubberen antislipmat zorgt ervoor dat uitglijden in de badkamer niet meer voorkomt. Maak de badkuip, douchebak of vloertegels vetvrij en droog. Druk de mat met de zuignappen stevig aan en controleer of hij goed hecht.
tip! tip!
Verwijder steeds na het douchen of baden achtergebleven zeepresten. Deze maken zelfs een antislipmat glad!
stap

Met antislip stickers maak je bestaande, gladde vloertegels of de douchebak en badkuip stroef. Voor het aanbrengen moet je eerst het oppervlak goed ontvetten en afdrogen.

tip! tip!
Antislip materialen verkleinen weliswaar de kans op een val aanzienlijk,  maar de badkamer blijft een plek met verhoogd slipgevaar.
tip! tip!
Ben je wat ouder? Monteer dan ook een handgreep aan de muur, bij de badkuip en de douche. Zo heb je altijd voldoende houvast. KARWEI verkoopt diverse typen handgrepen en beugels.
stap
In de tuin of op het balkon kunnen tuintegels en houten vlonderplanken spekglad worden door de ontwikkeling van algen. KARWEI verkoopt speciale middelen om algengroei tegen te gaan. Verdun het middel volgens de voorschriften op de verpakking en breng het op met een zachte bezem. Laat het middel inwerken en verwijder de aanslag door stevig te schrobben met een harde bezem of met behulp van een hogedrukspuit.
tip! tip!

Een alternatieve methode: bedek de tuintegels met een laagje droog zand. Laat dit enige tijd liggen, zodat de algen verstikken. Borstel daarna de tegels grondig schoon met een harde bezem. Dit geldt niet voor vlonderplanken, zand valt tussen de groeven (verminderde afwatering).

stap
Een terras van gewone (hard)houten planken op (houten) tegels wordt bij vochtig weer snel glad. Gebruik daarom bij voorkeur steigerplanken of vlondertegels waarbij het hout voorzien is van groeven. Dat biedt beduidend meer houvast. Maar zelfs deze planken worden op den duur glad. Maak ze daarom regelmatig schoon, zonodig met een groene aanslag verwijdermiddel.