Doe het zelf

Douchegoot plaatsen

30 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Ga je je badkamer vernieuwen of verbouwen? Overweeg dan een douchegoot. Een douchegoot is een trendy en eigentijdse variant op het bekende afvoerputje. In deze klusinstructie leer je stap voor stap hoe je een douchegoot plaatst.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (9)


  • Gereedschappen (8)

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Plaats je de afvoergoot bij de ingang van de douche, dan heb je meteen een drempelloze waterkering.
stap
Bepaal de plaats waar de douchegoot moet komen.
stap
Sluit de douchegoot aan op een afvoerbuis van 50 mm. Gebruik geen lijm want de rubber ring in het afvoergat zorgt al voor een goede aansluiting. Dit werkt hetzelfde als bij een schuifmof. Het voordeel is dat kleine correcties nog mogelijk zijn. Eventueel kun je de afvoer verderop met behulp van een verloopstuk aansluiten op een 40 mm buis.
tip! tip!
Bij een afvoer van minder dan 40 mm werkt de douchegoot niet optimaal.
stap
Sluit een aardedraad aan op de douchegoot. Leg de draad onder de vloer door en verbind deze met het aardeverdeelblok in de meterkast.
stap

Maak een deel van het beton aan. Gebruik weinig water zodat het steviger wordt dan normaal. Fixeer de douchegoot door er ‘proppen’ van dit aangemaakte beton onder te stoppen. Controleer met de waterpas of de goot horizontaal ligt.
De bovenzijde van de douchegoot moet uiteindelijk gelijk of hooguit 1 tot 2 mm lager liggen dan je tegelvloer. Hou hier rekening mee als je in de volgende stap het beton stort. Neem als bovengrens voor het beton de bovenzijde van de douchegoot minus de egaliseerlaag, de tegeldikte en de tegellijmlaag.

stap

Scherm het RVS bovendeel van de douchegoot af. Maak het krimpnet op maat en plaats het op de vloer. Maak de rest van het beton aan volgens de instructies en stort het over het krimpnet. Bekijk hiervoor de klusinstructie over betonnen vloer op zwaluwstaartplaten leggen of de klusinstructie een betonnen vloer van gewapend beton maken. Smeer de vloer netjes af.

stap

Egaliseer de vloer met het egaliseermiddel. Bekijk ook de klusinstructie over een vloer egaliseren. Zorg voor voldoende afschot, zodat het water naar de douchegoot loopt.

stap

Betegel de vloer en laat rondom de douchegoot een spleet van 3 mm open. Bekijk ook de klusinstructie over een tegelvloer leggen.

stap

Breng na het voegen met de kitspuit een ril siliconenkit aan in de voeg tussen douchegoot en tegels. Bekijk hiervoor de klusinstructie kitten.