Header_afbeelding_klepbank.png

Doe het zelf

Klep-bank

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een bank voor in de eethoek en tevens een handige opbergruimte. Om rust te creëren hebben we een van de muren dezelfde kleur gegeven als de bank en de muur, aan de achterzijde, behangen met een lichte krokodillen-print. Het zitgedeelte wordt afgewerkt met laminaat.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (12)

  • Gereedschappen (12)

In de beschrijving gaan we uit van een totale lengte van 350 cm. Pas de maten aan als je een ander formaat of zithoogte wilt.
stap
Klepbank_Stap_afbeelding_01.png

Laat het Underlayment in de bouwmarkt zagen.

Nodig:

  • 2x paneel van 175 x 43,4 cm (voorzijde)
  • 4x paneel van 87,3 x 45 cm. (kleppen)
  • 2x strook van 175 x 5 cm. (vaste strook bij zitgedeelte)
  • 2x paneel van 48,2 x 43,4 cm (zijkanten)
tip! tip!

Het zagen van plaatmateriaal is met de Karwei klantenkaart gratis.

stap
Klepbank_Stap_afbeelding_02.png

Zaag de balkjes op maat.

Nodig:

  • 10 x balkje van 39 cm. (staanders)
  • 10 x balkje van 39,4 cm. (dwarsligger onder en boven)
  • 4 x balkje van 173,2 cm. (lange liggers)
stap
Klepbank_Stap_afbeelding_03.png

Plaats een dwarsligger van 39,4 aan de onderzijde tussen twee staanders van 39 cm. Bevestig ze aan elkaar met lijm en lange schroeven. Herhaal deze stap totdat je 5 steunen hebt gemaakt.

tip! tip!

Boor alle schroefgaten voor met een 3mm houtboor en ruim het gat met behulp van de verzinkboor. Zo ‘kiezen’ de schroeven een rechte weg en vallen de schroefkoppen netjes in het hout.

stap
Klepbank_Stap_afbeelding_04.png

Zet, op een vlakke ondergrond, drie steunen op afstand van elkaar. Plaats de lange liggers aan de voor- en achterzijde. Zorg ervoor dat tweede steun precies in het midden komt. Bevestig ze met lijm en lange schroeven.

stap
Klepbank_Stap_afbeelding_05.png

Plaats nu ook de twee resterende steunen onder het frame. Gebruik de kleppen om te zien of het midden van de tussenliggende steunen samenvalt met het uiteinde van een klep. (Tussen iedere klep houd je een ruimte van 2 mm.) Controleer regelmatig met een winkelhaak of je mooi haaks werkt. Lijm en schroef ook de tussen-steunen vast.

stap
Klepbank_Stap_afbeelding_06.png

Bevestig de overgebleven dwarsliggers aan de bovenkant van het frame.

stap
Klepbank_Stap_afbeelding_07.png

Bevestig de panelen voor de voorzijde. Zorg ervoor dat de uiteinden van de panelen samenvalt met de uiteinden van de lange liggers. Gebruik korte schroeven.

stap
Klepbank_Stap_afbeelding_08.png

Bevestig de panelen voor beide zijkanten.

stap
Klepbank_Stap_afbeelding_09.png
Lijm en schroef de vaste stroken op de achterzijde van het frame.
stap
Klepbank_Stap_afbeelding_10.png

Zaag van drie stroken laminaat een strook van 5 cm af. Doe dit aan de groefkant.

tip! tip!

Zaag het laminaat met de handzaag, dan krijg je een mooie strakke zaagsnede. Zorg er dan voor dat de decorzijde zichtbaar is. Wil je toch een decoupeerzaag gebruiken; zorg dan dat de decorzijde naar beneden wijst.

stap
Klepbank_Stap_afbeelding_11.png

Klik de drie afgezaagde stroken laminaat, in de lengte, aan elkaar. Leg ze, tegen de muur, op de vaste stroken van de bank. Links valt het laminaat gelijk met de zijkant van de bank. Rechts wordt afgezaagd. Plak ze met montagekit op de vaste stroken.

stap
Klepbank_Stap_afbeelding_12.png

Plaats de nog lange pianoscharnieren tussen de 5 cm strook en de panelen voor de zitting. Zorg ervoor dat de panelen op gelijke afstand van elkaar op de bank liggen.

stap
Klepbank_Stap_afbeelding_13.png

Leg de rest het laminaat op de kleppen. Begin met de afgezaagde stroken. Ook nu valt links het laminaat gelijk met de zijkant van de bank. Rechts wordt de lamel per klep afgezaagd. Vervolg met het afgezaagde deel en ga door tot de laatste klep. Het deel wat daar weer wordt afgezaagd is links weer de start van de volgende rij. Plak de laminaat-lamellen met montagekit vast.

stap
Klepbank_Stap_afbeelding_14.png

Zaag de pianoscharnieren af op 4x 87,2 cm en monteer ze tussen de vaste strook en de afzonderlijke kleppen. (gebruik ook montagekit om de scharnieren vast te zetten)

stap
Klepbank_Stap_afbeelding_15.png

Plamuur aan de voorzijde en zijkanten de schroefgaten dicht. Schuur het geheel goed op en zet alles in de grondverf. Nog even licht opschuren en vervolgens een keer aflakken.

stap
Klepbank_Stap_afbeelding_16.png
Knip of snij de leren riem in stukken en vouw ze zoals op de tekening. Zet ze met een schroef aan de klep vast. Het is hierbij verstandig om het gevouwen leer te doorboren met een 3 mm houtboortje.