Bedtafel maken

Doe het zelf

Bedtafel maken

106 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Lekker in bed ontbijten of werken? Een verrijdbare bedtafel is dan een praktische en stijlvolle oplossing. De tafel is veel stabieler dan een blad op pootjes. En ben je klaar, dan schuif je hem gewoon naar het voeteneinde van je bed waar hij als tweede nachtkastje kan dienen. Je maakt de bedtafel eenvoudig zelf met onderstaand stappenplan. Het ontwerp gaat uit van een tweepersoonsbed met een breedte van 165 cm en een matrashoogte van 50 cm.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (18)  • Gereedschappen (12)

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

stap
Lijm en schroef de balkjes aan het onderpaneel van het tafelblad. Aan de korte zijden lijnen ze met de rand, aan de lange zijden springen ze 12 mm in.
stap
Schroef de balkjes vast op het buitenpaneel van beide poten. Aan beide korte zijden lijnen ze met de rand, aan de lange zijden springen ze 12 mm in.
tip! tip!

Boor de schroefgaten voor met een 4 mm boor. Door de gaten aan de MDF-zijde met ruimer te maken, vallen de schroefkoppen er netjes in.

stap
Schroef nu de binnenpanelen van beide poten tegen de buitenpanelen.
stap
Schroef het tafelblad van binnenuit vast aan beide poten. Let erop dat het blad aan de voor- en achterkant netjes lijnt met de beide poten.
stap
Breng houtlijm aan op de lengtebalkjes van de poten. Je maakt de poten vervolgens dicht met behulp van de 44 mm brede MDF stroken. Zet deze extra vast met een paar verloren  (diep ingeslagen) kopspijkertjes.
stap
Breng houtlijm aan op alle balkjes. Leg het bovenblad op zijn plaats en zet het extra vast met een paar verloren kop spijkertjes.
stap

Breng ook houtlijm aan op de balkjes aan de voor- en achterzijde van het tafelbad. Maak het tafelblad dan dicht met behulp van de 44 mm brede MDFstroken. Je zet deze extra vast met een paar verloren kopspijkertjes.
Plamuur alle kopse kanten, naden en schroefgaten en zet het meubel in de grondverf. Je bent nu klaar voor het leukste deel: de finishing touch.

stap

Schuur al het houtwerk licht op en lak het af in twee tot drie lagen.

stap
Schroef nu de bokwielen onder de poten. Je zelfgemaakte tafelblad is af, klaar voor zijn eerste ontbijtje!
tip! tip!
Verf hecht beter als je het MDF eerst ontvet met thinner van St.Marc.