stappenplan

Hoe maak ik zelf keukenkastjes van hout?

Altijd al zelf je keukenkastjes van hout willen maken? Geef je bestaande keuken een nieuwe look door alle frontjes te vervangen met stijlvolle platen van MDF. Je keuken krijgt direct een strakke uitstraling, en jij bent goed bezig voor je portemonnee en het milieu. Schroef de ‘nieuwe’ deurtjes op de oude scharnieren en voilà: een totaal nieuwe keuken met stijl. Bekijk hieronder hoe je zelf keukenkastjes maakt van hout.

Hoe maak ik zelf keukenkastjes van hout?
stap 1

Maak een schets van de keuken

Teken een schets van de keuken en geef, op papier, alle deurtjes en lades een nummer. Zet vervolgens de nummers op alle frontjes.

Hoe maak ik zelf keukenkastjes van hout?
stap 2

Demonteer de keukenkastdeurtjes

Schroef de keukenkastdeurtjes los van de scharnieren. Laat het andere deel van het scharnier vastzitten in de kastjes.

Hoe maak ik zelf keukenkastjes van hout?
stap 3

Meet alle frontjes op

Meet nauwkeurig de lengtes en de breedtes van alle frontjes – van de deurtjes en lades – op en noteer deze afmetingen op de schets.

Hoe maak ik zelf keukenkastjes van hout?
stap 4

Zaag de MDF-platen op maat

Zaag alle platen voor de nieuwe frontjes op maat. Zorg ervoor dat elke plank minimaal de opgemeten lengte heeft plus 5 cm. Doe dit ook voor de breedte: de gemeten deurbreedte plus 5 cm.

stap 5

Maak de nieuwe keukendeurtjes

Leg de afgezaagde planken opnieuw naast elkaar. Zorg ervoor dat de ‘mooie’ kant naar beneden gericht is. Verbind (met lijm en schroeven), aan de boven- en onderzijde, de planken onderling met twee op maat gezaagde dwarsplanken. Zorg ervoor dat rondom een ruimte overblijft van 2 cm. Herhaal deze stappen voor alle deurtjes.

Tip!

Boor alle schroefgaten voor met een 3 mm houtboor en ruim het gat met behulp van de verzinkboor. Zo ‘kiezen’ de schroeven een rechte weg en vallen de schroefkoppen netjes in het hout.

stap 6

Bepaal de posities van de scharniergaten

Neem de afstand van de scharniergaten over van de oude deurtjes. Breng de maten over aan de achterkant van de nieuwe deurtjes. Boor met de komscharnierfrees de gaten voor de scharnierkommen.

stap 7

Schroef de oude scharnieren op de deurtjes

Bevestig de oude scharnieren in de nieuwe deurtjes. Verbind ze vervolgens met het contra-deel in de kastjes.

Hoe maak ik zelf keukenkastjes van hout?
stap 8

Haal de frontjes van de lades

Schroef de voorkantjes van de lades, door de verbinders, die aan de zijkanten van de lade zitten, met een schroevendraaier een kwartslag te draaien. Zaag het overtollige deel dat ‘in’ het oude frontje viel af. Is dit niet mogelijk? Zaag dan de voorkantjes van de lades af met een handzaag, net aan de achterzijde van het front, af.

Hoe maak ik zelf keukenkastjes van hout?
stap 9

Zaag de ladefrontjes op maat

Neem de maten van een lade over op een MDF-plaat en zaag deze op maat. Verbind ze indien nodig met een smalle lat aan de ‘minder mooie’ zijde . Zorg ervoor dat rondom een ruimte overblijft van 5 cm.

Hoe maak ik zelf keukenkastjes van hout?
stap 10

Verstevig de lades

Versterk aan de voor- en binnenzijde de lades met op maat gezaagde stukken van een vurenhouten lat.

Hoe maak ik zelf keukenkastjes van hout?
stap 11

Bevestig het nieuwe frontje op de lade

Bepaal de juiste positie, waar het nieuwe frontje moet komen. Bevestig, (lijmen en schroef vanuit de binnenkant) het nieuwe frontje tegen de lade.

Tip!

In geval van ‘verbindingsbeslag’ kun je ook de drevels opnieuw gebruiken. Neem dan wel de positie van de drevelgaten over van het oude frontje en teken ze af op de achterzijde van het nieuwe frontje. Boor de juiste maat gaatje en draai de drevel erin.

Hoe maak ik zelf keukenkastjes van hout?
stap 12

Werk de nieuwe keuken mooi af

Maak, indien dat nodig is, de schroefgaten dicht met kneedbaar hout of plamuur. Schuur na droging je nieuwe kastdeurtjes en lades licht op. Zet alles in een blanke lak of grondverf, schuur dit nogmaals licht op en aflakken maar!

Dit stappenplan komt voor in