Plankenwand maken

Een planken wand is een speelse opbergwand, waar je al je mooie spullen tentoon kunt stellen. En wil je weer wat anders, dan verander je de opstelling in een handomdraai. De achtergrond is gemaakt van underlayment-platen. Onze muur is 240 cm breed en 240 cm hoog.
Wij hebben de balken en achtergrond blank en neutraal gehouden. Uiteraard kun je ook kiezen voor een kleurcombinatie. Met de vermengmachine zijn er onbegrensd veel kleuren muurverf. Deze zijn te combineren met tientallen kleuren transparante beits of lakverf, waarmee je de balkjes en een kleurtje kunt geven. De planken krijgen wel een kleurtje.

stap 1

Bepalen van het aantal balkjes

Bepaal hoeveel balkjes je nodig hebt. Er gaan 17 balkjes in een strekkende meter. De balkjes van 270 cm werken in ons geval het makkelijkst, maar je kunt kiezen tot een lengte van 330 cm. Controleer of de balkjes mooi recht zijn.

Tip!

Deze klus vergt een groot aantal balkjes. Het is verstandig om van tevoren bij jouw KARWEI te controleren of er voldoende op voorraad zijn. Bestellen in de winkel of online kan natuurlijk altijd.

stap 2

Op maat laten zagen van MDF en underlayment

Laat het underlayment en het MDF op maat zagen.
Underlayment:
2 platen van 240x120 cm
MDF:
3 planken van 45x29 cm
3 planken van 60x29 cm
3 planken van 90x29 cm
3 stroken van 10x7 cm (vulstroken)

Tip!

Met de KARWEI klantenpas is het zagen van plaatmateriaal gratis.

stap 3

Bevestigen underlayment

Bevestig de platen underlayment tegen de wand. Zet ze vast met dotten montagekit (om de 20 cm). Voor de zekerheid kun je ze ook nog vastzetten met een paar spijkerpluggen.

stap 4

Muur opmeten en balkjes zagen

Meet aan de onderzijde van de wand de breedte van de muur en zaag een balk op maat. Schuur de zaagkant mooi glad en geef hem het nummer 1. Controleer met deze balk of de muur overal even breed is. Zo ja, dan kun je alle balkjes op maat zagen. Is dit niet het geval, dan moet je zeer frequent de breedte opnieuw meten en de maat van de balkjes aanpassen. Geef dan ook alle balkjes een opeenvolgend nummer.

stap 5

Waterpas bevestigen van de eerste lat

Plaats de eerste lat (nummer 1) op de grond en tegen de muur. Controleer met de waterpas of hij precies horizontaal staat. Doe dit nauwkeurig. Het is de basis van waaruit de rest van de wand wordt opgebouwd. Bevestig de lat, langs de lijn, met schroeven (om de 40 cm).

stap 6

Bevestigen volgende latten

Bevestig de tweede lat (nummer 2) op dezelfde manier. Plaats echter tussen lat 1 en 2 de vulstroken MDF (10x7 cm) om zowel links, recht en in het midden, een gelijke afstand van 18 mm te krijgen. Ga zo door met de derde, vierde, vijfde lat etc. Controleer, ondanks de vulstroken, regelmatig of de balkjes nog horizontaal staan.

stap 7

Schroefgaten dichten

Dicht de schroefgaten met een propje kneedbaar hout.

stap 8

Planken verven

Ontvet het MDF met reinigingsdoekjes. Zet de planken in de grondverf. Lak daarna twee keer af. Tussendoor licht opschuren.

stap 9

Plaatsen van de planken

Bepaal waar de planken moeten komen en tik ze in de balk-sleuven.

Tip!

Door de verf kan het lastig zijn om de planken tussen de balkjes te schuiven. Gebruik een rubber hamer om ze, zonder ze te beschadigen, aan te tikken. Mocht dit niet lukken, dan kun je ook de achterrand licht opschuren

Meer klusadvies

Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een wandkast van underlayment? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een schuine wandkast van underlayment? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een boekenkast van underlayment? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een boekenkast van underlayment? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een hoekkast van underlayment? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een hoekkast van underlayment? stappenplan