Hoofdbord

Een gestoffeerd hoofdbord achter je bed staat heel chic. De kleur en de soort stof zijn bepalend voor de sfeer in de ruimte. Wij gaan hier uit van een tweepersoonsbed van 160 cm breed. De MDF-stroken, waaruit het hoofdbord wordt opgebouwd, zijn ieder 15 cm breed, die aan de bovenzijde zijn afgerond. Met deze maten kun je een compleet hoofdbord uit één plaat MDF halen.

stap 1

Zaag het MDF

Laat het MDF in de bouwmarkt zagen.
• Vraag als eerste een strook van 244x4.4 cm af te zagen (topstrook).
• Uit de rest van de plaat worden 14 stroken van 117x15 cm en 2 stroken van 117x4.4 cm gezaagd. De 14 stroken vormen samen de voorzijde. De twee smalle stroken dienen voor de afwerking aan de zijkanten.

Tip!

Het zagen van plaatmateriaal is gratis met de KARWEI-klantenkaart.

stap 2

Rond de bovenzijdes af

Rond de 14 stroken (van 15 cm) aan een zijde af met behulp van een decoupeerzaag. Gebruik een bordje als mal voor de ronding.

stap 3

Knip de fiberfill en stof

Knip per strook twee lagen fiberfill en een laag stof uit. De breedte en lengte van vulling en stof moeten resp. zo’n 22 cm en 125 cm zijn. Hierdoor heb je voldoende stof om ‘om te slaan’.

stap 4

Bevestig fiberfill en stof om de stroken MDF

Leg, op een vlakke ondergrond, een strook stof (met de mooie zijde naar beneden), twee lagen fiberfill en een strook MDF op elkaar. Sla de stof en vulling om en niet het geheel vast op het MDF.

Tip!

Leg de stof bij iedere strook met de ‘vleug’ in dezelfde richting. Begin met een of twee nietjes in het midden en aan de boven- en onderzijde. Trek de stof slechts licht aan. Eventuele plooien verdwijnen naarmate je de rest vastniet.

stap 5

Bevestig de gestoffeerde stroken aan elkaar

Leg de gestoffeerde stroken precies naast elkaar en bevestig op 10 cm van de boven- en onderzijde vurenhouten balkjes (brede zijde van de balkjes op het MDF). Begin halverwege de eerste strook en duw telkens de stroken flink tegen elkaar voordat je ze vastschroeft.

stap 6

Zaag de balkjes op maat

Bij de laatste strook willen we ook halverwege eindigen. Zaag de balkjes, voordat je deze veertiende strook bevestigd, op maat.

stap 7

Bepaal de plaats van het hoordbord

Bepaal waar het hoofdbord op de muur moet komen. Bevestig de balkjes met polymax tegen de wand (waterpas).

stap 8

Zaag de topstrook

Zaag de topstrook op maat. Deze krijgt de lengte van de bovenbalk + 4 cm.

stap 9

Plaats de topstrook en bepaal de hoogte van de zijstroken

Leg de topstrook op het hoofdbord. Laat hem aan beide zijden 2 cm oversteken. Meet hoe hoog de zijstroken moeten worden (hoogte = onderzijde topstrook tot aan de grond). Zaag ook deze op maat.

stap 10

Bekleed de top- en zijstroken

Bekleed de top- en zijstroken en bevestig ze met een paar dotten polymax op en tegen de twee balkjes.

Laat je inspireren door de rest van deze slaapkamer of als je nog niet uitgeklust bent, kijk dan gauw hier voor nog veel meer klusinspiratie.
Veel klusplezier!

Benodigdheden

Meer klusadvies

Hoe maak ik een nachtkastje?
Hoe maak ik een nachtkastje? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een hemelbed? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een hemelbed? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een hoofdbord van steigerhout? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een hoofdbord van steigerhout? stappenplan