stappenplan

Hoe gaat een accu langer mee?

Veel elektrisch gereedschap werkt op een accu. Natuurlijk wil je dat die klaar is voor gebruik als je aan de slag gaat, elke keer weer. Hoe zorg je zelf dat je accu langer mee gaat? Dit stappenplan helpt je daarbij.

stap 1

Check het soort accu

Er zijn verschillende soorten accu’s. Wat voor de ene accu goed is, kan een andere accu juist beschadigen. Kijk daarom altijd wat voor accu jouw gereedschap heeft. Vaak zie je op de accu of het een Li-ion accu is of een NiMH accu. Je kunt ook op de verpakking kijken.

stap 2

De eerste keer opladen

Laad een nieuwe accu helemaal op, voordat je hem voor het eerst gebruikt. Het is beter om hiervoor een gewone lader te gebruiken en geen snellader. Een NiMH-accu moet je voor de eerste paar keer laden helemaal leeg laten lopen. Met een Li-ion accu doe je dit juist niet.

stap 3

De accu gebruiken

Tijdens gebruik loopt een accu langzaam leeg. Gebruik je je gereedschap maar kort, dan is het voor een NiMH accu beter om die niet direct weer op te laden. Laad een NiMH accu pas weer op als hij wat verder leeg is. Een Li-ion accu mag je wel tussendoor opladen.

Tip!

Pas op met hoge temperaturen, de meeste accu’s houden niet van hitte.

stap 4

Een lege accu

Als je voelt dat het vermogen van je gereedschap snel minder wordt, dan is de accu bijna leeg. Laat dit bij een Li-ion accu niet gebeuren, die gaat daardoor snel kapot.
Een NiMH accu gaat juist langer mee als hij af en toe helemaal leeg is. Gebruik je apparaat met NiMH accu daarom eens in de 1 tot 3 maanden tot hij helemaal niets meer doet en laad hem daarna weer op. Maar let op: doe dit niet vaker, dat is ook voor een NiMH accu niet goed.

stap 5

De accu opladen

Elke accu mag in de lader voordat hij leeg is. Een Li-ion accu gaat zelfs kapot als je hem helemaal leeg laat lopen. Een Li-ion accu werkt het beste als hij tussen 30 en 80% vol is. Meestal kun je dit zien op de batterijmeter op je gereedschap of lader.
Ook een NiMH accu kun je tussendoor opladen, behalve als de accu nog zo goed als vol is.

stap 6

Accu in de lader laten zitten

Laat je NiMH accu niet in de lader zitten als hij vol is, de accu kan dan te heet worden. Een lader voor Li-ion accu’s gaat vanzelf uit en een Li-ion accu hoef je daarom niet uit de lader te halen.

Tip!

Met een snellader is je accu sneller vol, maar dat is niet altijd goed voor je accu. Gebruik daarom vooral een gewone lader. Is je accu leeg voordat de klus klaar is? Dan kun je bij uitzondering een snellader gebruiken of, beter nog, de accu wisselen.

stap 7

Accu’s wisselen

Vrijwel alle gereedschapsmerken hebben accu’s die op verschillende apparaten van dat merk passen. Is tijdens een klus bijvoorbeeld de accu van je schuurmachine leeg, dan kun je die wisselen voor de volle accu van je boormachine, of van iemand een extra accu lenen. Let wel op dat de accu’s hetzelfde voltage hebben (12, 18 of 36 volt).

stap 8

De accu opbergen

Gebruik je je gereedschap niet, haal dan de accu uit het apparaat. Berg een Li-ion accu nooit helemaal vol of helemaal leeg op. Het beste is als je Li-ion accu 40% opgeladen is. Voor een NiMH accu maakt dit niet uit, hoewel je klus met een lege accu beginnen natuurlijk nooit fijn is.

Dit stappenplan komt voor in