stappenplan

Hoe kan ik mijn binnendeur inkorten en afhangen?

In deze video laten we je zien hoe je een stompe binnendeur op maat maakt en monteert.

stap 1

Voorbereiding

Meet de binnenhoogte van het kozijn, zowel links als rechts om zeker te weten dat het kozijn niet scheef is.

stap 2

Aftekenen

We beginnen met het inkorten van de hoogte. Pak de deur voorzichtig uit. Plaats 'm in het kozijn. Druk 'm strak tegen de scharnierzijde en teken de binnenmaat van het kozijn af tegen de deur. Teken vervolgens 2 millimeter af van de bovenzijde en 4 millimeter aan de onderzijde. Zo weet je zeker dat de deur niet gaat klemmen

stap 3

Op maat maken

Leg de deur op de schragen en zaag, schaaf of schuur 'm op de juiste hoogte. Pas op: omdat een deur nooit helemaal massief is, kun je aan de bovenkant niet meer dan 1 cm verwijderen en aan de onderkant niet meer dan 2 cm. Dan gaan we nu verder met het inkorten van de breedte. Meet de binnenkant van het kozijn. Meet het bovenaan In het midden en onderaan. Haal ook hier om te voorkomen dat de deur gaat klemmen, wat af van de kleinst gemeten maat: 2 mm voor de scharnierkant en 4 mm voor de sluitkant. Om te zorgen dat je deur straks niet klemt, schuur je de scherpe kanten van de afgekorte delen een klein stukje schuin af.

stap 4

Scharnieren plaatsen

Nu is het tijd om de scharnieren te bevestigen. Komen de scharnieren links zoals in de video, dan noemen we dat een linksdraaiende deur. De looproute van je huis bepaalt welke kant een deur opdraait. In de video is voor het gemak gekozen voor dezelfde plek als de oude scharnieren.

Heb je een nieuw kozijn? Kijk dan op de verpakking voor de juiste afstand tussen de scharnieren. Met een blokje hout van 4 mm onder de deur, zorg je ervoor dat de deur straks precies goed hangt. Je hoeft dan alleen maar op de nieuw te plaatsen deur af te tekenen waar de scharnieren moeten komen.
Zorg ervoor dat de scharnieren 2 mm buiten het kozijn uitsteken. Dan kan de deur straks vrij draaien. Beitel nu voorzichtig met een scherpe beitel het hout weg totdat de scharnieren netjes in het kozijn zitten zonder uit te steken. Bij deuren van het merk Arne & Bodil kun je de scharnieren rechtstreeks op de deur plaatsen: dat scheelt beitelwerk!

stap 5

Afwerking

Schroef de scharnieren nu op het kozijn vast. Begin met één schroef op het middelste gat van het scharnier. Vergeet niet de gaten voor te boren met een houtboor, zo voorkom je dat het hout gaat splijten. Plaats nu de deur in de scharnieren van het kozijn. Smeer de scharnierpennen vooraf in met wat vaseline: dan vallen ze er makkelijk in. Schroef de overige twee schroeven per scharnier vast. Eerst in het kozijn en dan in de deur. Monteer tot slot de deurkruk in de deur. Zo, een mooie nieuwe binnendeur!

Meer klusadvies

Klusadvies - deuren - Hoe plaats ik mijn buitendeur? - Thumbnail
Hoe plaats ik mijn buitendeur? stappenplan
Klusadvies - deuren - Hoe verander ik de draairichting van mijn deur? - Thumbnail
Hoe verander ik de draairichting van mijn deur? stappenplan
Klusadvies - deuren - Hoe maak ik een toog?
Hoe maak ik een toog? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in