Stappenplan inbouwreservoir plaatsen.

Doe het zelf

Wandcloset met inbouwreservoir plaatsen

138 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Zelf een hangend toilet plaatsen met het KARWEI stappenplan. Met een zwevend wandcloset lijkt je toiletruimte groter. Bovendien is schoonmaken makkelijker, omdat je onder het toilet door kunt dweilen.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen(31)
  • Gereedschappen(19)
tip! tip!
Veel afval? Huur een 'Bulky', een ijzersterke opvouwbare afvalzak waar 1.5m3 puin in kan. Het ophalen van de volle zak is bij de prijs inbegrepen

Voorbereiding

stap
Sluit de waterleiding af,  trek de wc door en sloop het oude toilet. Bepaal vervolgens de beste plek voor je nieuwe wandcloset. Zorg dat de afvoer tegen de achterwand aanligt en dat er een waterleiding van minimaal 12 mm tot het reservoir loopt.
tip! tip!
Bedenk dat een wandcloset een stuk naar voren komt doordat het inbouwreservoir weggewerkt wordt in een voorzetwand. Zorg voor ongeveer 50 cm beenruimte aan de voorkant en aan weerszijden minimaal 20 cm.

Montage

stap

Bepaal de inbouwdiepte en de gewenste hoogte van het wandcloset. Gebruik de één-metermarkering op het frame om de juiste hoogte in te stellen. De bovenzijde van het wandcloset komt na montage dan op 40 cm van de vloer. LET OP: meet altijd vanuit de afgewerkte vloer!

Leg het frame op z'n kant en stel het met behulp van de stelpootjes en bouten op de gewenste hoogte. Zet het frame rechtop en stel het eventueel bij zodat de bovenzijde waterpas staat. Zet het frame op zijn definitieve plek.

Bij het plaatsen van het frame dient de afvoerbuis spanningsvrij te kunnen worden aangesloten. Teken de boorgaten van het frame op de muur en vloer af. Boor gaten van 10 mm en plaats de pluggen.

stap
Plaats de meegeleverde afvoerbocht in het frame en sluit hem aan op het riool. Gebruik hiervoor een potmanchet, een sprongbocht of een schuifmof.
tip! tip!
Als je beide delen van de afvoer insmeert met wat vaseline of afwasmiddel schuift de mof een stuk makkelijker.
stap
Schroef het frame aan de muur en de vloer vast met behulp van de meegeleverde houtdraadbouten. Zet de afvoerbocht definitief vast aan het frame.
stap
Plaats de meegeleverde hoekstopkraan in de wand van het inbouwreservoir. Zorg ervoor dat de hoekstopkraan vanuit het reservoir bereikbaar is. Na het tegelen kun je er anders niet meer bij.
tip! tip!
Je kunt de vlotterkraan afhankelijk van het type reservoir zowel aan de zijkant, achterzijde als aan de bovenzijde van het inbouwreservoir plaatsen. Kies de meest gunstige plaats voor jouw situatie.
stap

Sluit de hoekstopkraan aan op de waterleiding. Gebruik hiervoor een koperen 12 mm buis of een flexibele aansluitslang.

stap
Plaats de draadeinden op beide binnenste gaten. De gewenste lengte van de draadeind = de doorvoerdikte van de closetpot + de dikte van het frontpaneel + de dikte van de tegels + 1.5 cm. Borg de draadeinden met de meegeleverde moeren.
stap
Voordat je start met de ombouw van het hangend toilet, dek je eerst het inbouwreservoir en de gaten van de valpijp en afvoer af. Gebruik de meegeleverde doppen en het vierkante tegelsjabloon van piepschuim. Scherm de twee draadeinden af met twee stukjes mantelbuis.
stap

Werk het inbouwreservoir weg met een frontplaat en eventueel een planchet. Bevestig deze van muur tot muur met behulp van balkjes die je met spijkerpluggen tegen de muren en de vloer bevestigt. Maak de frontplaat van een dubbele laag watervaste gipsplaat (Talentboard), Fermacell plaat (18 mm) of watervast multiplex.

tip! tip!
Voor een vrijstaande ombouw kun je zijwanden maken van gasbetonblokken.
stap
Zaag de frontplaat en het deksel op maat. Teken de openingen voor de valpijp, afvoer, draadeinden en het bedieningspaneel af. Bij sommige typen wandclosets staat een tekenmal op de verpakking. Zaag de gaten met een decoupeerzaag.
stap
Schroef de frontplaat vast aan de balkjes en het frame. Boor door de frontplaat heen het frame voor met een metaalboor. Schroef de frontplaat aan het frame. Je kunt nu de wand betegelen en voegen.
stap
Verwijder de ronde doppen van de valpijp en afvoer. Duw de meegeleverde aansluitstukken met de achterzijde zover mogelijk in de valpijp en de afvoerbocht. Gebruik hiervoor een beetje zeepsop of vaseline. Teken de buizen af langs de tegels.
stap
Duw de voorzijde van de aansluitstukken zover mogelijk op het wandcloset. Gebruik bij de smalle buis ook de meegeleverde rubberen ring. Teken de buizen langs de achterzijde van de pot af.
stap
Meet nu de afstand tussen de twee getekende lijnen en tel hier 3 mm bij op. Zaag dit stuk af van de achterkant van beide buizen. Maak de achterzijde weer een beetje schuin met een vijl.
tip! tip!
Een ronde buis recht afzagen is lastig. Draai er een stukje schilderstape omheen, dan heb je altijd een rechte lijn om langs te zagen.
stap
Plaats de valpijp en de afvoerbocht definitief in het frame. Gebruik een isolatiemat tussen de wandcloset en tegels. Teken de juiste vorm van de isolatiemat af door het wandcloset op de grond op de mat te zetten. Knip het daarna in vorm. Schuif de toiletpot vervolgens over de draadeinden heen. Gebruik een beetje zeepsop of vaseline om de montage van de closetpot op de aan- en afvoerbuis te vergemakkelijken. Spoel na montage eerst het toilet door en controleer op lekkage.
stap
Zet het wandcloset vast met de bijgeleverde moeren (vast = vast!). Controleer met de waterpas of het wandcloset horizontaal hangt. 
stap

Spuit een ril kit tussen het hangend toilet en de tegels. Strijk het teveel aan kit glad met een zeepoplossing en een kitlepel.

tip! tip!
Spuit vooral niet teveel kit in de naad. Gebruik daarom een spuitmond op de kitspuit die even breed is als de naad. Een teveel aan kit is namelijk erg moeilijk te verwijderen.
stap
Verwijder het tegelsjabloon of snij dit op maat. Dit is afhankelijk van het type inbouwreservoir. Monteer vervolgens de onderplaat voor het bedieningpaneel volgens de gebruiksaanwijzing. De montagewijze verschilt per type inbouwreservoir.
stap
Monteer het bedieningspaneel door het op de onderplaat te klemmen. Bekijk hiervoor de bijgeleverde instructies. Dit is voor ieder type inbouwreservoir anders. Stel de bedieningsstiften af op de dikte van de gebruikte voorwand.
stap
Bevestig de toiletzitting op de closetpot. Je wandcloset met inbouwreservoir is klaar voor gebruik!
tip! tip!
Accessoires bepalen de sfeer van toilet en badkamer. Bij KARWEI vind je een ruime keuze aan closetrolhouders, wc-borstels, toiletmatjes en nog veel meer.

Aanbiedingen & acties

Altijd voordeel bij KARWEI  Alle aanbiedingen

Eerder bekeken

Er is nog niets zichtbaar omdat je nog geen producten hebt bekeken.