Meer informatie


1 resultaten
ABB Flexomaat schroefloos B-kar 16 A 1P+N
De ABB flexomaat is een automaat om in een standaard meterkast van ABB Haf uit te breiden met één groep. Houdt er rekening mee dat achter iedere aardiekschakelaar in de groepenk... De ABB flexomaat is een automaat om in een standaard meterkast van ABB Haf uit te breiden met één...
29.
99
Bekijk alles in relaisbord

Groepenkasten kopen bij KARWEI

De groepenkast bevind zich in de meterkast, het centrum van elk huis of gebouw. De groepenkast is het bestuur paneel met alle knoppen. Een groepenkast zorgt voor de beveiliging en verdeling van elektriciteit over de verschillende elektrische apparaten.

Groepenkast compleet

Een groepenkast komt meestal compleet. Dit betekent dat de groepenkast bedraad is en alles gemonteerd is. Je hoeft er zelf dan niet veel aan te doen. Het is belangrijk dat je nadenkt over welke groepen en hoeveel groepen je hebt. Op een groep mag maximaal 3680 Watt aangesloten worden. Met dit in gedachte kun je de elektrische apparaten die je in huis hebt aansluiten en indelen in de verschillende groepen.

Je moet naast het aantal groepen ook kijken naar welke soort groepenkast je nodig hebt. Je kan kiezen tussen een 1 fase groepenkast en een 3 fase groepenkast. Een 1 fase groepenkast is groepenkast met 2 polige aardlekschakelaars en een 2 polige hoofdschakelaar. Bij deze vorm word een fasedraad en een nuldraad aangesloten op de hoofdschakelaar en aardlekschakelaars. Daarnaast hoort de aarddraad aangesloten te worden op de aardrail. Deze vorm komt meestal voor bij woningen. Het verschil met een 3 fase groepenkast is dat bij een 3 fase groepenkast er 3 fasedraden aangesloten worden aan de hoofdschakelaar en de aardlekschakelaars. Om te weten welke vorm je moet kiezen, is het belangrijk dat je kijkt naar je KWh-meter. Wanneer er 220/230 volt staat dan dient er een 1 fase groepenkast gebruikt te worden. Bij 1 x 400 of 3 x 400 gebruik je een 3 fase groepenkast. Kijk daarom goed wat voor complete groepenkast je nodig hebt.

Groepenkast samenstellen

Je hoeft niet een kant en klare groepenkast te kopen. Het kan zijn dat je meer groepen nodig hebt dan dat een complete groepenkast te bieden heeft. Het is mogelijk om dan je eigen groepenkast samen te stellen. Hiervoor moet je alle componenten apart kopen en dan zelf bedraad en gemonteerd te worden. Het is belangrijk dat je dit niet zelf doet als je de kennis er niet voor hebt.

Groepenkast leeg

Een lege groepenkast is handig voor als je zelf je eigen groepenkast gaat samenstellen. De rest van de componenten moet je er dan zelf bij kopen. Alle componenten en complete groepenkasten bij KARWEI te verkrijgen op de webshop of in de bouwmarkt.

Recent bekeken