8 tips om je tuin te verduurzamen

8 tips om je tuin te verduurzamen

Help het milieu vanuit de achtertuin! Door je tuin te verduurzamen kun je namelijk een steentje bijdragen aan een groenere wereld. Hoe zorg je ervoor dat jouw tuin duurzamer en milieuvriendelijker wordt ingericht? Met deze tips kun jij een (groen) handje helpen.

1: Regenton

Vang regenwater op in een regenton om te voorkomen dat je kraanwater, en dus drinkwater, moet gebruiken om je planten te besproeien of om bijvoorbeeld je auto te wassen. Met een regenton help je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee! Regenen doet het in Nederland wel, dus zorg voor een gratis(!) voorraad aan water in je tuin met een regenton.

Een regenton is ook nog eens een eyecatcher in de tuin. Deze stijlvolle regenton kun je bijvoorbeeld ook als plantenbak gebruiken! En met deze houten regenton met gietijzeren pomp, creëer je een landelijke uitstraling. Een paar knappe gieters ernaast en je hebt een duurzaam én stijlvol hoekje in de tuin. Bekijk het volledige assortiment regentonnen van Karwei.

2: Waterbesparende systemen

Nu je toch voor waterbesparing gaat, denk dan ook aan waterbesparende systemen die je kunt gebruiken voor het besproeien van planten en bloembedden. Met de Gardena Micro-Drip-System startset zorg je voor waterbesparing tot 70%! Dankzij de nauwkeurigheid van dit systeem komt het water terecht bij de wortels van de planten, precies waar ze het nodig hebben. Zo zorg je dus niet voor onnodig watergebruik.

3: Duurzame tuinverlichting

Vervang je tuinverlichting voor duurzame opties, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Ga bijvoorbeeld voor ledverlichting voor buiten om je tuin op een duurzame manier te verlichten. Ook bestaat er solarverlichting, voor onder andere tafellampen, tuinspots en hanglampen voor buiten. Deze lampen werken volledig op zonne-energie en hiermee kun je de tuin dus verlichten op de meest duurzame manier.

4: Minder elektrisch gereedschap

Het klinkt waarschijnlijk als een logische tip, maar minder elektriciteit verbruiken is beter voor het milieu. Werk dus meer met doe-het-zelf gereedschap, zoals een handgrasmaaier of een handzaag. De klus duurt misschien wat langer dan met elektrisch gereedschap, maar je hebt hetzelfde resultaat én je bent duurzamer bezig. Kun je echt niet zonder elektrisch gereedschap? Zorg er dan voor dat deze niet langer aan staan dan nodig.

5: Ga voor groen

Met groen ben je groener. Voor een afscheiding van je tuin kun je kiezen voor een houten schutting, maar een groene haag is een duurzamere optie om je tuin af te scheiden. Dit geeft niet alleen sfeer aan je tuin, maar wordt ook door insecten gewaardeerd. Je kunt ook een gaaspaneel plaatsen waar je klimop, of andere klimplanten tegen aan kunt laten groeien. Groen helpt en dat geldt ook voor de ondergrond. Plaats meer planten en gras in plaats van tegels om een milieuvriendelijke tuin te creëren. Let er wel op dat de planten die je kiest uit de omgeving komen. Als de planten van ver geïmporteerd moeten worden, is dat namelijk weer wat minder duurzaam.

6: Maak je eigen moestuin

Door minder producten te kopen in de winkel, ben je ook duurzamer bezig. Maak dus een eigen moestuin waar je groenten, fruit en kruiden in laat groeien. Neem hiervoor een gedeelte van je tuinbodem of gebruik een kweekbak. Zo maak je van je achtertuin een klein groentewinkeltje en zijn de producten ook écht biologisch. Heb je weinig ruimte in de tuin om een moestuin te maken? Je kunt ook verticaal tuinieren. In dit stappenplan zie je hoe een verticale moestuin maakt.

7: Composthoop

Het staat misschien wat minder sfeervol, maar het is wel duurzaam! Laat GFT-afval rotten op een composthoop. Op deze manier hoeft het afval niet vervoerd te worden, maar vergaat het afval in je achtertuin. Wat er overblijft kun je daarnaast goed gebruiken om de bodem van je tuin te verbeteren. Composteren is dus ook goed voor de planten in je tuin! Voor de composthoop kun je een houten compostbak aanschaffen of maak deze zelf met tuinhout.

8: Insecten

Ze zijn al eerder genoemd, maar door van je tuin een fijne plek voor insecten te maken, ben je ook duurzaam bezig. Maak je tuin aantrekkelijker door bijvoorbeeld diverse planten te plaatsen of plaats een insectenhotel in de tuin. Lees in dit artikel alle tips om van je tuin insectvriendelijk te maken.

Start nu met jouw duurzame tuin:

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!