Inspiratie

Tips bij behangen

3 stemmen

Behangen moeilijk? Dat valt best mee als je je goed voorbereidt. Leer waar je op moet letten en hoe je te werk gaat met onze tips bij behangen.

Een vrouw die aan het behangen is.
tip! tip!

Meerdere rollen behang nodig? Let op de productie- en batchnummers. Kies dezelfde nummers zodat je zeker dat de rollen exact dezelfde kleur hebben.

Voorbereidend werk

Schakel de stroom uit en verwijder afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten voor je gaat behangen. Denk ook aan haakjes, spijkers en de thermostaat.

 

 

Goede ondergrond

Zorg voordat je gaat behangen voor een zo egaal mogelijke ondergrond. Verwijder oud behang. Bij vliesbehang is dat een kwestie van trekken en scheuren. Gebruik voor andere soorten behang afweekmiddel een stoomapparaat (te huur bij KARWEI).

 

Prik bij vinyl- of glasweefselbehang eerst gaatjes met een behangperforator. Trek de banen vervolgens los of steek ze voorzichtig af met een breed plamuurmes. Vul eventuele beschadigingen of scheuren met muurvuller en schuur de plek na het drogen glad. Bobbeltjes steek je weg met een plamuur- of afsteekmes.

 

Bij gipsplaten vul je de naden op met nadenvuller. Maak de muur ten slotte goed schoon. Heb je een muur van gipsplaat of nieuw gestuukte muren, behandel die dan voor met voorstrijkmiddel. Zo voorkom je dat de lijm in de muur trekt.

 

 

tip! tip!

Zitten er kleurvlekken op de muur? Verf de muur eerst wit voor een egaal resultaat.

Knippen en plakken

Kies behanglijm die past bij het soort behang. Er is behanglijm voor alle soorten behang en lijm speciaal voor extra zwaar behang. Kijk op de verpakking hoeveel water erbij moet. Let op dat je altijd schoon en koud water gebruikt.

 

Smeer bij duplex- en vinylbehang de baan op de behangtafel in met behanglijm. Neem ook de randen mee. Vouw de uiteinden naar het midden, zodat de lijmlagen op elkaar liggen. Kijk op de verpakking hoe lang de lijm moet intrekken. Er is ook kant-en-klare behanglijm, direct klaar voor gebruik is. Bij glasweefsel- en vliesbehang smeer je de muur in.

 

 

tip! tip!

Let op: Een plafond of vloer loopt nooit helemaal recht. Knip daarom de banen vijf centimeter langer dan de muur hoog is.

Baantjes trekken

Begin met behangen in het midden van de muur. Trek een rechte, verticale lijn met een waterpas. Plak hierlangs de eerste baan van boven naar beneden. Wrijf met een borstel of behangspatel het behang glad vanuit het midden.

 

Plak de volgende baan stotend tegen de andere aan. De naden overlappen elkaar dus niet. Druk de naden extra stevig aan met een nadenroller. Behalve bij duplexbehang, want dan deuk je het papieren behang te veel in.

 

Te veel behang aan boven- en onderkant? Gebruik een schaar. Nat behang is meestal makkelijker te knippen dan te snijden. Zit er na het behangen een luchtbel achter het behang? Prik ‘m weg met een speld of de punt van een schaar. Met een behangborstel ‘veeg’ je het behang weer strak.

 

 

tip! tip!

Behang voor het beste resultaat bij een temperatuur van achttien tot twintig graden Celsius. Laat behang langzaam drogen. Houd daarom de ramen dicht en de verwarming uit.

Nieuwbouw? Geduld!

Wacht in een nieuwbouwhuis een half jaar met behangen. Voor die tijd zijn de muren nog niet uitgewerkt en loop je kans dat aangebracht behang gaat scheuren.

 

 

Aanbiedingen & acties

Altijd voordeel bij KARWEI  Alle aanbiedingen
Vliesbehang Sarah wit (dessin 32-930)

Vliesbehang Sarah wit (dessin 32-930)

  29.95
22.46
icon Bekijk product
Vliesbehang Sarah taupe (dessin 32-929)

Vliesbehang Sarah taupe (dessin 32-929)

  29.95
22.46
icon Bekijk product
Vliesbehang Beton grijs (dessin 32-940)

Vliesbehang Beton grijs (dessin 32-940)

  29.95
22.46
icon Bekijk product