inspiratie

Tips voor het onderhouden van stoffen meubels

Stoelen, banken en ander soorten zitmeubelen zijn er in verschillende soorten en uitvoeringen, en elk met zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Om jarenlang plezier te hebben van je zitmeubel, geeft Karwei je hier tips voor het onderhoud en de reiniging ervan.

Weefstof van je zitmeubel

Door gebruik van de verschillende garens (dik/dun – fantasie en meer kleuren) is de stof van dit meubel tot stand gekomen. Al deze verschillende garens hebben specifieke producteigenschappen. De Chenille garen die verwerkt zijn in deze meubelstof geven de stof een prettig gevoel en een mooie uitstraling. Wel is het mogelijk dat door lichtval een shading of vleug op de stof zichtbaar is. Ook is het mogelijk dat na verloop van tijd een ‘zitspiegel’ ontstaat. Dit zijn de normale eigenschappen van deze stof.

Tevens dient men er rekening mee te houden dat door gebruik van uw meubel het oppervlak van de stof ruwer wordt en een vorm van pilling kan ontstaan (pluisjes en pillen). Pilling kan ontstaan door normaal gebruik – stofzuigen van het meubel – overige invloeden van buitenaf e.d. (het loslaten van stofvezeltjes en vormen van stofbolletjes).

Lichtechtheid is een belangrijk onderdeel van de verschillende stoftesten. Elke stof zal onder invloed van licht (zonlicht of indirect licht) op den duur verbleken. Tevens is het van belang dat u uw zitmeubel niet te dicht bij een warmte bron staat. Teveel warmte kan de kwaliteit van stof en zitschuim beïnvloeden.

Meubelstoffen kunnen beschadigen door gebruiksvoorwerpen zoals riemen, kleding, tassen, schoeisel e.d. Beschadigingen aan de armleuning kunnen ontstaan door oneigenlijk gebruik (zitten op de armleuning) – horloges – armbanden. Tevens vormen tanden en nagels van huisdieren een voor de hand liggende ‘bedreiging’ voor elk materiaal van het meubelstuk.

Plooivorming

Bij alle stoffen ontstaat door gebruik plooivorming, het inklinken van zit- en rugkussens. Dit is inherent aan het gebruik van elk meubel en is derhalve een productgebonden eigenschap.

Losse kussen zullen na verloop van tijd inklinken (verlies van conform). Belangrijk is dat je je kussen regelmatig opklopt en de kussens onderling wisselt ter voorkoming van een onregelmatige slijtage en verlies van zitconform. Inklinken van kussens is een product gebonden eigenschap. Het regelmatig wisselen van zitplaats verlengt de levensduur van je meubel.

Onderhoud- en reinigingtips

Onderhoud

Onderhoud is op alle soorten van bekleding van toepassing. Vervuiling, die in het dagelijks gebruik ontstaat (bijvoorbeeld stof) moet worden verwijderd door regelmatig te stofzuigen met een stofzuiger met geringe zuigkracht en vervolgens af te borstelen met een zachte borstel. Borstel met de strijkrichting mee.

Reiniging

Grote vervuilingen, bijvoorbeeld etensresten kun je het beste met een lepel of achterkant van een mes verwijderen. Ingedroogde vlekken in geen geval met de vingernagels eruit proberen te krabben, omdat het gevaar bestaat dat de vezels van de stof hierdoor worden beschadigd. Vloeistoffen kunnen het beste met een absorberende doek worden verwijderd, je mag echter alleen maar deppen, niet wrijven. Aansluitend is het zinvol te proberen om de bekleding met lauwwarm water (ca. 30 C) met een ph-neutrale shampoo of wasverzachter schoon te maken. In ieder geval nooit reinigen met een huishoudreiniger, omdat de zuren de vezels van de stof beschadigen. Belangrijk is om van de rand naar het midden toe te werken om de vlek niet groter te maken en te vermijden dat er kringen ontstaan.

Als je een reinigingsmiddel wilt gebruiken, dan is het zinvol om niet direct de vlek te bewerken. Probeer het eerst op een niet zichtbare plaats om te kijken of de kleur goed blijft. Gebruik hierbij een witte, zachte doek die in het reinigingsmiddel is gedept. De reiniging is in de regel gemakkelijk en zonder al te veel druk uit te voeren. Na het verwijderen van de vlekken moet de gehele bekleding, van naad tot naad, met een vochtige doek worden behandeld om kringen in de stof te voorkomen. Vervolgens moet je met een droge doek het aangebrachte reinigingsmiddel verwijderen en de pooltjes weer omhoog borstelen. Voor het weer in gebruik genomen kan worden moet het helemaal droog zijn. Na het drogen kan de pool met een stofzuiger afgezogen en met een zachte borstel nogmaals geborsteld worden.

Meer klusadvies

Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een loungebank? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een loungebank? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een steigerhouten bankje? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een steigerhouten bankje? stappenplan
Klusadvies - meubelen - Hoe olie ik mijn eiken tafel? - Thumbnail
Hoe olie ik mijn eiken tafel? stappenplan
Klusadvies - Meubelen - Zelf stoelen repareren - Thumbnail
Zelf stoelen repareren keuzehulp
Klusadvies - meubels - Tips voor het onderhouden van houten meubels
Tips voor het onderhouden van houten meubels inspiratie
Deze inspiratie komt voor in