Elektrische vloerverwarming aanleggen

Doe het zelf

Elektrische vloerverwarming aanleggen

48 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Elektrische vloerverwarming is heel eenvoudig te leggen. Volg de stappen uit dit stappenplan en je hebt nooit meer koude voeten. Het zorgt voor een behaaglijke warmte, ook in ruimtes waar geen centrale verwarming is. Het is ideaal als bijverwarming. 

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Draag tijdens de installatie schoenen met zachte zolen, zoals gympen. Zo voorkom je beschadiging van de draden in de vloerverwarmingsmatten.
stap

Voorbereiding
Reken eerst uit hoeveel je nodig hebt. Meet de ruimte van muur tot muur. Trek van de lengte- en de breedtemaat 20 cm af. De kleinste maat deel je door 53 cm. Dat is de breedte van de elektrische verwarmingsmat plus een paar centimeter speling. Rond af op hele banen, en je weet hoeveel je nodig hebt. De matten zijn verkrijgbaar in 2 m lengte (1 m2), 5 m (2.5 m2) en 10 m (5 m2). Matten die te lang zijn kun je in een volgende baan doorleggen.

stap
Maak een tekening van de betreffende ruimte. Bepaal daarmee hoe je matten neerlegt en hoeveel je er van elke maat nodig hebt. Houd er rekening mee dat elke mat twee leidingen heeft (één aan elke kant) die je moet verbinden met de thermostaat van je elektrische vloerverwarming.
stap
Bepaal de plaats van de thermostaat en de sensor, en neem ze over in je tekening. Plaats de thermostaat op ooghoogte en sluit hem aan op het stroomnet. Doe dit met een geaard snoer en geaarde stekker. Hak eventueel sleuven waarin je het elektra wegwerkt.
tip! tip!

Plaats de thermostaat niet te dicht bij ramen of deuren, en houd ‘m uit de buurt van andere warmtebronnen/verwarmingselementen.

stap

Zorg voor een egale en zeer schone ondergrond. Zet de planken van een houten vloer goed vast en egaliseer met 12 mm spaanplaat. Leg hier een laag isolatieplaten in halfsteensverband overheen. Verbind de platen met ducktape.

stap
Ook een betonnen vloer moet helemaal vlak zijn. Voorzie de vloer van een dampwerende folie en leg hier de isolatieplaten overheen.
stap
Controleer van tevoren of iedere mat werkt. Lees in de gebruiksaanwijzing van je elektrische vloerverwarming hoe je het systeem kunt testen.
stap

Plaatsing van de thermostaat en connectiebox
(optioneel bij drie of meer matten)
Bevestig het opbouwkastje voor de thermostaat aan de muur op ooghoogte. Plaats loodrecht naar beneden een kabelgoot (2 cm) voor de draden van je elektrische vloerverwarming.

stap
Gebruik je meer dan twee matten, plaats dan een connectiebox onderaan de kabelgoot. Hier komen de draden van de afzonderlijke matten van de vloerverwarming bijeen. Vanaf de connectiebox leg je twee draden naar de thermostaat.
tip! tip!

De thermostaat van de elektrische vloerverwarming mag je in sanitaire ruimtes alleen in zone 3 plaatsen.

stap

Plaatsing van de sensor
Leg de eerste mat uit en plaats de sensor tussen de twee rijen verwarmingskabel in. Leid de sensor door een koperen of plastic elektrapijpje zodat je hem altijd kunt vervangen. Om te voorkomen dat er hoogteverschil ontstaat, snijd of hak je de ondergrond een klein stukje uit.

stap
Om de juiste temperatuur te kunnen meten, leg je de sensor 20 à 30 cm van de kant. Leid de draden van de sensor via een kabelgoot (1 cm) naar de thermostaat. Als de kamer klaar is, let er dan op dat je niets op de plaats van de sensor neerzet. Geen bed, kast, bloempot, etc.
stap

Plaatsing van de matten
Een vloerverwarmingsmat is in feite één lange draad waar stroom doorheen gaat. Het begin bestaat uit een zwarte manteldraad, met daarin een blauwe aanvoer plus een gevlochten aardedraad. Bij de mat gaat hij over in een witte draad die in lussen tussen het metaalfolie ligt. Aan het eind van de mat gaat de witte draad weer over in een zwarte manteldraad met daarin een bruine afvoer plus de gevlochten aardedraad.

stap
De vloerverwarmingsmatten moeten allen parallel verbonden worden. Per afzonderlijke mat gaat er een blauwe, een bruine en een aardedraad naar de connectiebox.
stap
Leg de matten 10 cm uit de muur met de metalen zijde naar boven. De witte draden zijn niet zichtbaar. De matten mogen niet ‘geknakt’ worden, maar moeten plat liggen. Als je de muur tot op 10 cm bent genaderd, snij dan het metaalfolie van de mat in. Let op: alleen de folie, niet de leidingen! Het restant aan de muurkant draai je 180 graden en leg je in de volgende baan. De metalen zijde komt ook bij dit stuk weer aan de bovenzijde.
stap
Leg de volgende mat van de elektrische vloerverwarming op ongeveer 3 cm. Zo houd je ruimte voor de aan- en afvoerdraden naar de connectiebox. Voorkom hoogteverschillen door een ‘gootje’ te maken waarin je de draden legt.
stap
Plak alle draden af met aluminiumtape. Ook de matten worden met tape onderling verbonden en aan de muurzijde aan de ondergrond bevestigd.
stap

Aansluiten van de bedrading
Bij de connectiebox strip je 10 cm van elke zwarte manteldraad af. Duw bij elke draad de gevlochten aardedraad  naar achteren. Maak met een kleine schroevendraaier een gaatje in de aardedraad. Haal de bruine of blauwe draad door het gat en vlecht alle aardedraden in elkaar.

stap
Strip een halve cm van de blauwe en bruine draden. Sluit in de connectiebox alle blauwe draden op de daarvoor bestemde strip aan. Vanaf deze strip gaat er door de kabelgoot nog maar een blauwe draad naar de thermostaat. Doe hetzelfde met de  bruine draden. Ook hier gaat er nog maar een bruine draad door de kabelgoot naar de thermostaat. De bijeengevlochten aardedraad wordt met behulp van een half kroonsteentje en een extra draad naar de thermostaat geleid.
stap
Leid ook de twee sensordraden door de kabelgoot naar de thermostaat.
 
stap
Leid de netstroomdraad vanaf een geaard stopcontact richting thermostaat. Maak daarbij eventueel ook gebruik van de kabelgoot.
tip! tip!
Merk de afzonderlijke draden met een stukje tape om te voorkomen dat je ze onderling verwisselt.
stap
Bij de thermostaat van je elektrische vloerverwarming komen acht draden aan. Drie uit de connectiebox: bruin, blauw en aardedraad. Twee van de sensor: bruin en blauw. Drie van de netstroomdraad: bruin, blauw en de geel/groene aardedraad.
stap

De twee aardedraden worden via een kroonsteentje met elkaar verbonden. De rest van de draden sluit je volgens het schema  op de thermostaat aan. Blauw en bruin uit de connectiebox komen op respectievelijk 2 (L) en 4 (N). Blauw en bruin van de netstroom op 1 en 5 en blauw en bruin van de sensor op 6 en 7.

stap
Bevestig de thermostaat op het opbouwkastje. Sluit de connectiebox. Steek de stekker in het geaarde stopcontact en test de elektrische vloerverwarming uit.
stap
Als alles werkt, kun je je vloer gaan leggen. Deze vloerverwarming is geschikt voor onder tegels, maar er zijn ook vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor onder laminaat of een houten vloer. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van het laminaat.  
tip! tip!
Om te voorkomen dat het al opgedroogd is, zorg je ervoor dat er niet teveel tijd zit tussen het aanbrengen van de lijm en de tegels.