Vloer afwerken met mdf-tegels

Doe het zelf

Vloer afwerken met MDF-tegels

7 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

MDF is heel geschikt als vloerafwerking. Het hout werkt niet, het is glad en is eenvoudig te verwerken. Leg zelf een vloer van mdf-tegels met de KARWEI-klusinstructie. We nemen als voorbeeld een vloer van zwarte en witte tegels. Uiteraard kun je de tegels in elke gewenste kleur verven.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (9)


  • Gereedschappen (12)

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!

Uit een standaardplaat MDF (244x122 cm) haal je acht tegels van 60x60 cm. Bestel het mdf tijdig, dan weet je zeker dat je niet tekort komt.

stap
Stel de elektrische schaaf af op een schaafdiepte van 1.5 mm. Klem de mdf-tegels één voor één in de werkbank en schuin alle randen af. Houd de schaaf daarbij onder een hoek van 45° .
tip! tip!
De zool van de schaafmachine is hiervoor voorzien van een groef. Zorg dat de rand van het mdf in deze groef valt en beweeg de machine gelijkmatig langs het hout. Oefen deze techniek eerst met een paar reststukjes mdf.
stap
Ontvet de tegels aan beide zijden met behulp van mdf-reinigingsdoekjes. Zet ze daarna in de mdf-grondverf, eveneens tweezijdig.
stap

Bedenk in welk patroon je de tegels wil leggen en hoeveel zwarte en witte tegels je dus nodig hebt. Schilder de bovenzijde en de kopse kanten van de tegels in minimaal twee lagen. Schuur tussen de lagen licht op.

stap
Teken een zichtlijn op de vloer, loodrecht op de deuropening. Bepaal vanaf welke muur je begint met het leggen van de tegels. Controleer of deze muur haaks staat op de afgetekende zichtlijn en geheel recht loopt. Zo niet, teken dan alsnog een lijn af, haaks op de zichtlijn. Houd enkele millimeters afstand van de muur.
stap
Leg eerst de tegels langs de muur. Je kunt de wiggen van de parketlegset gebruiken om de afstand tussen tegel en muur op te vullen. Lijm de tegel vast met montagekit en klop ze aan met behulp van een rubberen hamer.
stap
Leg zo alle tegels in het gewenste patroon. Zorg dat overal een kier van enkele milimeters openblijft tussen de tegels en de muur.
stap
Zaag de laatste tegels eventueel op maat met een hand- of decoupeerzaag. De afgezaagde kanten gronden en lakken.
tip! tip!
Vloerlak op waterbasis (acryl) werkt veel prettiger en sneller dan traditionele vloerlak. Acryllak is reukloos en droogt snel: al na enkele uren uur kun je de vloer licht opschuren en de volgende laklaag aanbrengen. Ook lak op waterbasis is zeer slijtvast. En in tegenstelling tot gewone lak verkleurt hij nauwelijks. Wel geeft vloerlak op waterbasis een wat minder glanzend effect dan gewone lak.
stap

Laat de lijm uitharden en schuur daarna de hele vloer licht op. Behandel de vloer met transparante vloerlak. Breng minimaal drie lagen aan. Gebruik hiervoor een grote roller met korte haren.

tip! tip!
Na droging duurt het nog geruime tijd voordat lak geheel is uitgehard. Wees de eerste weken daarom voorzichtig met het verschuiven van meubels en rondlopen op naaldhakken.
stap
Zaag de mdf-plinten op maat met behulp van de verstekzaagmachine. Plak ze met montagekit tegen de muur.
tip! tip!
De vloer blijft glanzen als je telkens bij het dweilen een scheut parketpolish aan het water toevoegt. Vertoont de laklaag op den duur serieuze slijtageplekken (bijvoorbeeld op plekken waar veel gelopen wordt), schuur de vloer dan op en breng twee nieuwe laklagen aan.