Doe het zelf

Looselay vinyl plaatsen

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

We laten in deze video een diagonaal legpatroon zien.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (7)
  • Gereedschappen (10) 

Stap 1  Voorbereiding
Heb je een betonnen vloer? Test dan eerst of deze voldoende droog is. Knip een vuilniszak open en plak ‘m met tape op de vloer vast. Laat ‘m een nachtje liggen. Voel je de volgende dag vocht aan de onderkant van de vuilniszak? Dan de ruimte een paar dagen goed verwarmen, ventileren en opnieuw controleren.

De vloer moet schoon en droog zijn, als stof op je handen achterblijft, is-ie nog niet schoon genoeg. We laten in deze video een diagonaal legpatroon zien. Koop als je diagonaal gaat leggen 20% extra en bijhorizontaal 10%. Je hebt namelijk altijd wat snijverlies en: ongebruikte pakken kun je altijd retourneren.

Laat de ongeopende pakken 24 uur wennen in de ruimte waar je ze gaat leggen, niet meer dan 5 pakken op elkaar om condensvorming te voorkomen

tip! tip!

Controleer altijd of déze serienummers overeenkomen, zo voorkom je straks kleurverschil.

 

Stap 2  Fixeer aanbrengen
Om te zorgen dat straks de lijm goed hecht, smeer je de vloer eerst in met fixeer Breng met vachtroller of kwast een laagje fixeer aan en laat dat enkele uren drogen.

 

Stap 3  Diagonaal patroon
Een diagonaal patroon leggen is eenvoudiger dan je denkt. Om te beginnen gaan we bepalen waar de eerste rij diagonale stroken moet komen Meet links en rechts precies het midden uit en trek met hulp van een lange lat een lijn.

Maak op dezelfde manier een tweede lijn loodrecht op de eerste, met de kruising precies in het midden. Met bijvoorbeeld een gradenboog bepaal je een hoek van 45 graden waar langs je een diagonale lijn trekt.

 

Stap 4  Leggen vinyl
Rol met een vachtroller lijm op de vloer op de plaats waar je de eerste stroken gaat leggen. De eerste strook leg je zo precies mogelijk langs de diagonale lijn die je hebt getrokken. De richtingspijlen op de rug helpen je te zorgen dat alle stroken in dezelfde richting liggen. Leg de stroken in één keer recht en strak tegen elkaar.

Niet helemaal strak? Loshalen en opnieuw leggen. Ook de hoeken moeten precies aansluiten.

Smeer telkens de vloeroppervlakte van 4 stroken in en plak ze op de natte lijm. Lijmresten haal je meteen weg met een doekje. Voor hoekjes meet je de lange zijdes. Teken af en snij van punt naar punt.

tip! tip!

De stroken zijn gemakkelijker te snijden als je ze eerst een beetje verwarmt, bijvoorbeeld met een niet te hete föhn. 

 

Stap 5  Afwerking
Voor obstakels als deurposten gebruik je deze handige profielmal. Bij verwarmingsbuizen maak je een mal van papier. Teken rondom de buis af. Plaats het papier over het vinyl en zet een punt in het midden. Gebruik een speedboor, snij in, en klaar.

Zo, een prachtige nieuwe vloer!