Doe het zelf

Oude lamp weer als nieuw!

14 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Die oude lamp van oma, of dit vintage exemplaar van kringloopwinkel Het Goed: ze verdienen een tweede leven. Met een likje verf en wat aandacht heb je zo weer een nieuwe, exclusieve lamp. Design in een handomdraai. En het is nog duurzaam ook!

Voor deze klus heb je nodig:

  • Gereedschappen (8)

stap

Haal de lampenkap van de poot. Verwijder vervolgens de stof van de kap, zodat je twee losse ronde ijzeren ringen overhoudt. 
Tussen deze ijzeren ringen ga je straks de latjes monteren. Zaag eerst de latjes op dezelfde lengte af. Plak één zijde van de latjes af met tape, en schilder de andere zijde in verschillende kleuren. Laat ze goed drogen.

stap
Meet de omtrek van de twee ijzeren ringen van de lampenkap op. Zaag vervolgens de spijkerbanden met een ijzerzaag op die gemeten lengte af.
stap

Neem de bovenste ring van de oude lampenkap en het bijpassende stuk spijkerband. Buig het spijkerband strak om de ronde vorm van de oude lampenkap.

stap
Duw de uiteinden van de nieuwe ring tegen elkaar. Schroef de bovenkant van een latje aan de beide uiteinden vast, zodat de spijkerband in de cirkelvorm blijft staan.
stap
Schroef alle latjes op dezelfde manier met de bovenkant aan de nieuwe cirkel van spijkerband vast. Zorg dat er tussen elk latje ongeveer 3 millimeter zit.
stap
Ook voor de onderkant van de lampenkap buig en zaag je weer een stuk spijkerband. Buig ook hier het spijkerband strak over de onderste ring van de oude lampenkap (zie stap 4). Bevestig de oude en de nieuwe ring eventueel met sterk tape aan elkaar.
stap
Schroef nu de onderkant van de latjes tegen deze nieuwe cirkel van spijkerband. Is het een rechte kap, doe dit dan ook met een afstand van ongeveer 3 millimeter tussen de latjes. Je lampenkap is af!
tip! tip!
Om de lamp wat extra te pimpen kun je  ook de poot van de lamp schilderen in een leuke kleur.