Doe het zelf

Schutting beitsen

3 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Verleng de levensduur van je schutting met beits. Tuinbeits dringt door in de dichte houtstructuur waardoor de schutting goed beschermd wordt tegen weer en wind. Kies voor transparante of gekleurde beits voor een persoonlijke uitstraling. 

 

Bekijk en bestel eenvoudig beits online >

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (8)

  • Gereedschappen (6) 

Stap 1  Voorbereiding
Voor je gaat beitsen werk je eerst eventuele scheuren en openingen in het hout weg met kneedbaar hout of met acrylaatkit voor buiten.

Bij een nieuwe schutting is dit niet nodig en beginnen we gelijk met het schuren. Zorg dat je hout licht is opgeschuurd, dan hecht de verf beter. Dit kan met schuurpapier die je om een kurkblokje heen vouwt. Maar je kunt ook een schuurspons gebruiken, deze vormt zich makkelijk naar je ondergrond. Voor de grotere vlakken gebruik je een schuurmachine. Verwijder het schuurstof met een borstel. Leg afdekfolie onder de schutting zodat er geen beits op je terras komt.

Bekijk ook ons assortiment hout beton schuttingen >

tip! tip!

Overleg even met de buren bij het beitsen van je schutting, Omdat de latten van een schutting elkaar deels overlappen, zal je anders bij het langslopen altijd gedeelten (on)geschilderd blijven zien.

 

Stap 2  Beitsen
Voordat je gaat beitsen laat je het hout goed drogen. De eerste laag beits verdun je eventueel met wat terpentine voor een betere hechting. Lees hiervoor de instructie op de verpakking.

Let er op dat je de beits gelijkmatig verdeelt. Gebruik hiervoor een speciale beitsroller. Breng de beits (niet te dik) aan met een stevige druk op de kwast in de nerfrichting. Check de schutting goed op zakkers, die krijg je na het drogen moeilijk weg.

tip! tip!

Ontvet geschilderd hout met een sopje van ammoniak of een speciale ontvetter. Kaal hout, zoals MDF, Merbau of Maranti, ontvet je met thinner.

 

Stap 3  Afwerking
Alles gebeitst? Laat de schutting dan 18 uur drogen voor je een nieuwe laag beits aanbrengt. Tussen de lagen schuur je licht met de hand op met schuurpapier. Hoe meer lagen je aanbrengt des te intenser de kleur wordt.

Zo, je schutting kan weer een aantal jaar mee.

tip! tip!

Het aantal lagen beits bepaalt de duurzaamheid én de kleur van het hout.