Doe het zelf

Borders en plantenbakken maken

32 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

De mooiste bloementuinen zijn opgebouwd uit borders op verschillende niveaus. Een plantenbak op het terras kan ook een verrassend effect geven. Met borderrollen en wat houten latjes krijg je dit gemakkelijk voor elkaar. Borders die hoger zijn dan 40 cm kun je metselen met baksteen.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (6)  • Gereedschappen (7)
Bekijk voor je begint de overzichtstekening

stap
Meet de tuin op met een landmeter en teken een schaalmodel op papier. Geef op de tekening aan waar de borders moeten komen. Zet de borders uit met behulp van de landmeter en houten latjes. Verzaag de panlatten tot korte paaltjes (50 cm lang) voor het markeren van de bordergrenzen. Begin met het uitzetten van de lage borders.
tip! tip!
Geef op je tekening ook de hoogte van de verschillende borders aan. Zeker in een kleine tuin hebben verschillende niveau’s een spectaculair effect.
stap
Graaf eerst op de grenslijn van de hoge borders een gleuf uit van 10 cm diep. Rol de borderrol uit en plaats hem in de gleuf.
stap
Sla de border nog eens 5 cm dieper de grond in met een rubberen hamer. Meet met behulp van een waterpas of de bovenkant horizontaal loopt.
stap
Breng op dezelfde manier de borderrollen aan voor de lage borders. Vul de borders met tuinaarde.
stap
Om een plantenbak midden in een terras te plaatsen, verwijder je vier terrastegels.
stap
Graaf langs de rand een sleuf van 10 cm diep. Breng de borderrol aan en tik deze aan met de rubberen hamer.
stap
Vul de plantenbak met tuinaarde. Maak een plantenschema voor de nieuwe borders. Denk voordat je gaat planten goed na over een logische verdeling qua hoogte, zon- en schaduwbehoefte, bloeitijd en kleur. Zet de planten in de aarde en geef ze ruim water.