Doe het zelf

Douchewand plaatsen

103 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Hoe plaats ik een douchewand? In deze interactieve video laten we het zien. In deze video gaan we uit van de douchewand Get Wet CS20. We nemen je stap voor stap mee in de klus en je kunt zelf de stappen herhalen of vooruit en terug gaan met de knoppen boven in beeld.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (4)

  • Gereedschappen (14)Stap 1 Afmeten

Voordat je aan het werk gaat, is het handig om de douchebak af te dekken met handdoeken. Dit voorkomt beschadigingen terwijl je werkt.

De douchewand bestaat uit twee wanden, namelijk een deur- en een zijwand. Bepaal eerst waar de zijwand moet komen. De eerste stap is het aftekenen van de plek waar je de zijwand monteert. Deze zet je vast in een muurprofiel.
Meet de plek af waar het profiel op de muur moet komen voor de zijwand.

Bij deze douchewand moet de buitenzijde van het muurprofiel op een afstand van tussen de 87 en 89 cm vanaf de muur komen, zodat de douchewand uiteindelijk in een rechte hoek gemonteerd kan worden. Plaats de buitenzijde van het muurprofiel op de markering. Stel het profiel waterpas. En teken de voorgeboorde schroefgaten af op de muur

Stap 2 Muurprofiel bevestigen

Nu kun je het muurprofiel bevestigen, waarin je later de glazen zijwand gaat plaatsen.

Sla met een spijkertje een klein putje op de markeringen. Zo voorkom je dadelijk dat de boor wegglijdt tijdens het boren. Houdt er rekening mee dat er stukjes glazuur van de tegels kunnen afspringen, dus bescherm je ogen met een veiligheidsbril.

Gebruik een steen- of betonboor van 6mm. Is je tegel te hard voor een steen- of betonboor? Gebruik dan een tegelboor, maar meestal is een gewone steen— of betonboor voldoende. Zet de boormachine op de boorstand, niet op kloppen want dan kan de tegel breken. Boor de gaten in de tegels.

En plaats de pluggen met een kunststof hamer.

Bevestig het muurprofiel met de meegeleverde schroeven. Gebruik hiervoor de lange schroeven, niet de kleintjes. Schroef het muurprofiel vast met een schroevendraaier.

Stap 3 Glaswand plaatsen

Het muurprofiel is gemonteerd, nu kun je de glazen zijwand plaatsen. De glazen zijwand kan zwaar zijn, dus hulp bij het plaatsen is misschien handig, maar je kunt het ook alleen doen.

Schuif de glazen zijwand nu in het muurprofiel. Aan de onderkant steunt de zijwand nu op de douchebak. Let op dat je de glazen zijwand tijdens het monteren niet op de punt laat steunen, hierdoor kan de glasplaat breken of scheuren.

Stap 4 Deurprofielen

Nu ga je hetzelfde doen, maar dan voor de deurwand.

Herhaal stap 1. Meet eerst de plek af waar het profiel op de muur moet komen voor de deurwand. De buitenkant voor dit profiel moet tussen 874 en 886mm komen, zodat de deur uiteindelijk aansluit op de zijwand.

Schuif voor de deurwand de profielen voor de zijkanten en onderkant in elkaar. Let op dat het scharnierpunt voor de deur aan de kant van de muur zit.

Herhaal stap 2. Plaats de buitenrand van het profiel op de markering. Stel je profiel waterpas. En teken daarna de boorgaten af.

Boor de gaten in de muur en plaats de pluggen.

Schroef met de meegeleverde grote schroeven het profiel vast in de muur. De kleintjes gebruiken we hierna.

Schroef met de kleine schroeven het profiel vast in zijwand.

Stap 5 Tussenstuk

Tussen de muur en de deur komt nog een smal glazen tussenstuk. Dankzij dit stuk is er naast de deur nog ruimte, bijvoorbeeld voor een radiator.

Schuif het glazen tussenstuk in het muurprofiel en plaats daarna aan de andere zijde een kunststof rand om het glazen tussenstuk af te werken. De lip van de kunststofrand, moet aan de buitenzijde.

Plaat de kunststofrand over de hele lengte van het tussenstuk.

Stap 6 Deur plaatsen

Nu kun je de glazen deur plaatsen.

Plaats de deur in het scharnier aan de onderkant. Bij deze stap is het handig als iemand je helpt om de deur op zijn plek te houden.

Plaats nu het bovenprofiel op de deur. Je schuift hem in de zijprofielen en daarna zet je de deur vast.

Zorg dat er tussen de deur en het tussenstuk 7mm ruimte zit, zodat de deur vrij kan draaien.

Stap 7 Klempezen plaatsen

Aan de binnenzijde van de douchecabine worden zogeheten klempezen aangebracht om het glas van het tussenstuk en de zijwand vast te zetten. Het aanbrengen van de klempezen gaat makkelijker als het glas met water met afwasmiddel nat gemaakt wordt.

Gebruik voor het aandrukken van de klempezen het meegeleverde hulpstuk.

Daarna is de andere kant aan de buurt. Herhaal hier dezelfde stappen.

Stap 8 Afdichtstrips monteren

Nu gaan we het sluitprofiel van de deur maken. De brede kant van het sluitprofiel moet aan de binnenkant.

Plaats het zijprofiel in de hoek. En druk het bovenprofiel aan.

Op de zijkant van de deur, plaats je een kunststof rand. De brede kant van de lip, moet aan de buitenkant.

Stap 9 Deuren afwerken

Stel het hoekprofiel waterpas. Als de douchewand goed in elkaar zit, blijft de douchewand waterpas staan.

Boor in deze stand de gaten, om het hoekprofiel vast te zetten. Doe dit ook aan de andere kant met het muurprofiel. Verbindt de profielen met de kleine schroefjes aan elkaar, met een schroevendraaier.

Doe dit ook aan de onderzijde.

Knip een stuk klempees op maat en plaats deze aan de bovenzijde van het tussenstuk. Doe dit ook aan de onderzijde. De klempezen zitten alleen aan de binnenkant.

Stap 10 Klempezen plaatsen

Boor nu aan de binnenkant in het profiel van de zijwand aan de deurzijde. Schroef het sluitprofiel met een schroevendraaier vast.

Doe dit boven, in het midden en onderaan de deur.

Stap 11 Afwerking

Onder de deur komen twee afdichtstrips om lekkage te voorkomen. Knip de kleine afdichtstrip op maat en plaats hem aan de onderkant van de deur. Let erop dat de inkeping aan de kant van het glazen tussenstuk zit, voordat je hem afknipt.

Plaats de afdichtstrip op de deur, met de inkeping naar het scharnier toe.

Doe hetzelfde voor de afdichtstrip aan de lange kant. Zorg dat de uitsparing, aan de kant van de kunststofrand van de deur zit. Kort de andere kant in. Plaats de afdichtstrip aan de onderkant van de deur.

Doe aan het einde van het grote stuk een flinke druppel siliconenkit zodat deze goed blijft zitten.

Nu kun je de douchewand verder afwerken. Plaats het handvat op de deur. Zorg dat aan beide kanten een plastic ringetje zit. Draai de ene kant van het handvat goed aan met de schroeven. Draai de andere kant van het handvat aan met een inbussleutel.

Werk de scharnierpunten van de deur af. En plaats de afwerkdopjes bovenop de profielen.

Breng een druppeltje doorzichtige siliconenkit aan, aan de binnenkant van de afwerkdopjes van de schroeven. Druk de dopjes op de schroeven

Stap 12 Afkitten

Kit de douchecabine tegen de muur en douchebak af aan de buitenzijde. Gebruik hiervoor transparante sanitairkit. Laat deze een dag drogen, voordat je de douche in gebruik neemt. 

De kit moet nog een dag drogen, maar de douchewand is nu af. Gefeliciteerd!