Doe het zelf

Badmeubel plaatsen

4 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Hoe plaats ik een badmeubel? In deze interactieve video laten we het zien. Op een badmeubel komt een wastafel met kraan. In het badmeubel kun je de waterleidingen en afvoer mooi weg werken. Daarnaast biedt een badmeubel vaak handige opbergruimte. We nemen je stap voor stap mee in de klus en je kunt zelf de stappen herhalen of vooruit en terug gaan met de knoppen boven in beeld.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (5)


  • Gereedschappen (13)


Stap 1 Aftekenen

In de eerste stap gaan we aftekenen hoe hoog het badmeubel moet komen. Meestal komt de bovenkant van het blad op 90 centimeter.

Houd de muurbeugel onder het blad. Meet vervolgens de afstand tot van de schroefgaten van de beugel tot de bovenkant van het blad. Bij dit badmeubel is dat 13,5 cm. Teken op de muur de bovenkant van het blad af. Markeer vervolgens de afstand tot de muurbeugels, in dit geval 13,5 centimeter. Teken met een waterpas twee horizontale lijnen op de hoogte waar de muurbeugel moet komen. De breedte hiervan is afhankelijk van de breedte van het badmeubel. In dit geval gaan we uit van het model van 60 centimeter breed, dus vanuit het midden plaatsen wij de beugels op ongeveer 27 centimeter.

Pak de muurbeugels er bij. Houdt het buitenste boorgat van de muurbeugel op de markering. Markeer vervolgens het binnenste boorgat. Doe dit links en rechts.

Nu weet je waar de muurbeugels moeten komen op de muur en waar je moet boren.

 

Stap 2 Muurbeugels ophangen

Nu kun je de gaten boren voor de muurbeugels. Aan deze muurbeugels komt dadelijk het badmeubel te hangen.

Sla eerst met een spijker een klein gaatje op de afgetekende markeringen op de tegelmuur. Hierdoor komt er een klein gaatje in het glazuur van de tegel, waardoor de boor niet van de tegel af glijdt als je gaat boren. Glazuur kan wegspringen, daarom is het belangrijk dat je een veiligheidsbril draagt.

Gebruik altijd de boormachine in de normale boorstand. Wanneer je de klopstand gebruikt, bestaat de kans dat de tegel barst. Gebruik een 8mm steen- of betonboor. Een handige tip is om de lengte van de pluggen af te tapen op de boor. Op deze manier boor je nooit te diep. Boor nu de gaten in de muur. Houd er rekening mee dat de muur zachter is dan de tegels. Als de boor door de tegel is, kan de boor doorschieten.

Tik voorzichtig de pluggen met een hamer in de gaten in de muur. Let erop dat je de juiste pluggen gebruikt. Hou de muurbeugels tegen de muur en schroef ze vast. Probeer ze zo waterpas mogelijk aan te brengen. In de volgende stap gaan we de onderkast nog fijner waterpas stellen. (let op klemltoon waterpas)

Bekijk de video voor het gebruik van de juiste pluggen in verschillende muren.

 

 

 Stap 3 Bevestig onderkast

De onderkast kan nu worden opgehangen aan de muurbeugels.

Draai de stelbeugels aan de binnenkant van de onderkast een klein beetje los, zodat je de kast makkelijker kan ophangen. Hang de onderkast aan de muurbeugels. Schroef nu de stelbeugels bijna tegen de muur, maar houdt een kleine afstand.

Leg een waterpas op het badmeubel. Gebruik nu de schroeven aan de onderkant van de stelbeugel om de onderkast waterpas te stellen. Als de kast waterpas is, draai je de andere schroeven aan zodat de kast strak tegen de muur hangt.

 

Stap 4 Kraan op de wastafel

Op het badkamermeubel komt een wastafel met een kraan. Voordat je de wastafel monteert op het badmeubel. Is het handig om eerst de kraan op de wastafel te monteren. Op deze manier kun je overal makkelijker bij. Leg de wastafel niet direct op de grond, maar leg er iets tussen om de wastafel te beschermen.

Monteer eerst de flexibele slangen aan de onderkant van de kraan, door ze in het schroefdraad te draaien. Doe dit met beleid, voorkom dat je de slangen te vast draait en forceert. Plaats de meegeleverde ring tussen de kraan en de wastafel. Doe de flexibele slangen door de wastafel heen en plaats de kraan op de wastafel. Draai de kraan vast op de wastafel met het meegeleverde montagestuk.

 

Stap 5 Wastafel op onderkast

De wastafel is nu klaar om op de onderkast te plaatsen.

Breng eerst speciale sanitairkit aan op de bovenzijde van de onderkast. Dit houdt de wastafel op zijn plaats. Verdeel de sanitairkit gelijkmatig. Plaats daarna de wastafel bovenop de onderkast.

 

Stap 6 Kraan en afvoer aansluiten

Nu ga je de kraan en afvoer aansluiten.

Sluit de kraan door middel van de flexibele slangen aan op de leidingen aan de muur. Let op dat je de warm- en koudwater aansluiting niet met elkaar verwisselt. Normaal zit warm water links, maar dit kun je pas controleren als de kraan is aangesloten. Draai de flexibele slangen aan, draai ze eventueel extra aan met een moersleutel.

Nu ga je de afvoer monteren. Deze schroef je in elkaar met de schroefdraad verbindingen. Wanneer de volgende afvoerbuis groter is, plaats je eerst de afsluitring en daarna de rubberen zwarte ring en draai de verbinding vast. Wanneer de volgende afvoerbuis kleiner is, plaats je eerst een doorzichtige ring en dan de sluitring. Draai vervolgens de verbinding vast.

Meet de afstand van de afvoer in de wastafel tot de muur. In dit geval is dat 20 centimeter. Pak de meegeleverde ruimtebesparende afvoerbuis en teken deze af. Zaag hem vervolgens op maat. Schuur de scherpe kantjes er van af met een schuurpapiertje.

Schroef de afvoerbuis onder de afvoer van de wastafel. Meet nu ongeveer 8 centimeter vanaf de muur, dit is de ruimte voor een bocht naar beneden. Teken de buis af…. En zaag hem op maat.

Nu gaan we de verticale afvoerbuis op maat maken. Schroef hem er op, en houdt het sifon er naast. Teken af waar de bocht van het sifon moet komen. Schroef de verticale afvoerbuis los en zaag hem op maat. Plaats het sifon over de verticale afvoerbuis en schroef hem vast. Draai het sifon richting de afvoeraansluiting in de muur, zodat je met een haakse PVC pijp de verbinding met de muur kunt maken. Houdt de haakse pvc pijp erbij en teken hem af.

Zaag de haakse pvc pijp op maat . Gebruik speciale PVC lijm om het laatste stuk dat in de muur komt vast te lijmen. Draai het sifon nu in de richting van de afvoeraansluiting in de muur.

Draai alle verbindingstukken nu vast. Draai de verbindingen van de afvoerbuizen steeds losjes vast, zodat je makkelijker uitkomt bij de afvoeraansluiting in de muur.

Open de kraan en laat water door de afvoer stromen. Controleer goed op lekkages bij de aansluitingen. Controleer ook of warm en koud water goed zijn aangesloten.

 

Stap 7 Lades stellen

Nu gaan we de lades stellen, zodat ze recht in het badmeubel zitten. Aan de onderkant van de lades kun je ze in de juiste positie zetten. Je kunt de lades links en rechts in de hoogte stellen, totdat ze recht in de kast hangen.

 

Stap 8 Afkitten

Nu ga je het meubel afkitten. Dit zorgt voor een mooie afwerking en voorkomt dat er water achter kan komen. Plak zowel het meubel als de muur af met schilderstape. Kit vervolgens zowel de bovenkant als de zijkanten van het badmeubel af.

De kit moet 24 uur drogen, voordat je het badmeubel kunt gebruiken. Wil je meer weten over kitten? Klik dan op de zijstap.

Gefeliciteerd, je nieuwe badmeubel is nu helemaal klaar voor gebruik.