Loungebank_265x312.png

Doe het zelf

Tuin loungebank maken

25 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Deze robuuste, hippe loungebank met opbergruimte past in iedere tuin. Je maakt hem van watervast multiplex dus hij is prima bestand tegen onze Nederlandse zomers! Hoe je deze klus aanpakt, leer je in het stappenplan.

 

Bekijk het assortiment en bestel online >

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (22)  • Gereedschappen (10)Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Overzichtstekening loungebank
tip! tip!

 Laat de panelen bij KARWEI op maat zagen. Voor KARWEI KAART-houders is dit GRATIS tot een maximum van 10. 

stap

We gaan hier uit van een hoekbank met een zitgedeelte van resp. 150 en 100 cm. (Samen met het hoektafeltje komt dat op een totale afmeting van 221 x 171). Wil je een andere maat, hou dan rekening met de maximale maat van het multiplex (244x122 cm). De hoogte van de loungebank bepaal je ook zelf. Onze bank heeft een zithoogte van 48 cm en een zitting van 52 cm diep. Samen is dat 1 meter. Wil je een actievere zit? Maak dan de bank iets hoger en de zitting iets korter. Zorg dat de zithoogte en de diepte van de zitting samen ook weer optellen tot 1 meter.

 

stap
Loungebank figuur 1

We beginnen met de staanders van de loungebank. Teken de contourlijnen op de panelen. Zorg ervoor dat het voetendeel aan de onderzijde 6 cm naar binnen verloopt ten opzichte van de zitting. De leuning verloopt 6 cm naar achteren. Houd de bovenrand 15 cm breed. Nu kun je de staanders van je tuinbank uitzagen.

tip! tip!

De strakste zaagsnede maak je met een handzaag. Liever toch met de decoupeerzaag aan de slag? Gebruik dan een geleidelat.

stap
Loungebank figuur 2

Meet de lengte vanaf de onderzijde van het voetendeel tot aan de zitting van je tuinbank en zaag vier vuren latten op deze maat af. Lijm en schroef ze tegen de voorzijde van vier staanders.  Verder naar achter, ter hoogte van het einde van de zitting, schroef je twee naast elkaar geplaatste latten op de vier staanders. De kop van deze latten komt op 4.4 cm vanaf de zitting.

Let op! De loungebank heeft telkens een linker- en een rechterstaander. Je moet het werk dus spiegelen.

De vijfde staander is voor extra steun in de hoek. Hier schroef je geen latten op.

tip! tip!

Boor schroefgaten voor met een 3 mm houtboor. Met de verzinkboor  kun je het gat ruimen. Zo schroef je altijd recht en vallen de schroefkoppen netjes in het hout. Bekijk evt. meer aanwijzingen voor boren.

stap
Loungebank figuur 3

Plaats de staanders van je loungebank twee aan twee en gespiegeld op de grond. Op de rechtopstaande latten, achterop de staanders, schroef en lijm je twee maal twee dwarslatten. (2x 96,4 cm. en 2x146,4 cm.)

stap
Loungebank figuur 4

Zaag beide voetenschotten aan een van de korte zijden schuin af. Het verloop is 6 cm.

stap
Loungebank figuur 5

Lijm en schroef de voetenschotten van de tuinbank tegen de staanders. Eerst de korte en vervolgens de lange.

stap
Loungebank figuur 6

Meet de ruimte op tussen de verticale latten op de staanders en zaag twee dwarslatten op maat. Bevestig ze met schroeven en lijm aan de bovenzijde van de voetenschotten.

stap
Loungebank figuur 7

Schuif de twee delen van je loungebank tegen elkaar. Verbindt ze door een extra lat in de kruising te schroeven. Schroef de vijfde staander in de hoek.

stap
Loungebank figuur 8

Schroef en lijm de rugleuning van de kleine bank tegen de staanders.

stap
Loungebank figuur 9

Zaag de lange rugleuning aan één van de korte zijden schuin af. Het verloop is 6 cm. Schroef en lijm deze vervolgens tegen de staanders van de lange bank. Maak in de hoek een 'blinde' verstevigingslat ter ondersteuning van de lange rugleuning.

stap
Loungebank figuur 10

Schroef en lijm de bovenrand van de loungebank vast.

stap
Loungebank figuur 11

Neem nu de smalle en brede delen van de zittingen en monteer er een pianoscharnier tussen.

stap
Loungebank figuur 12

Schroef alleen de smalle stroken van de zitting vast zodat de zitting open en dicht kan.

stap
Loungebank figuur 13

Bevestig links en rechts van de hoektafel twee op maat gezaagde dwarslatten. Deze bieden extra ondersteuning voor de zitting. Bevestig het hoektafelblad op de staanders.

stap
Loungebank figuur 14

Als je de loungebank niet tegen een muur of schutting plaatst, kun je de achterzijde dichtmaken. Zaag de daarvoor bestemde panelen op maat en schroef ze tegen de achterkant van de staanders.

stap
Loungebank figuur 15

Schuur de scherpe randjes van de  loungebank mooi glad en werk hem af naar wens. Geef hem bijvoorbeeld een hippe kleur of bewerk je tuinbank met een transparante beits.