Slot met losse of vaste cilinder vervangen

Doe het zelf

Slot met losse of vaste cilinder vervangen

35 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

In deze klusinstructie lees je hoe je een slot vervangt. Is je voordeur voorzien van een slot met een losse (profiel)cilinder? Dan hoef je alleen maar de cilinder te vervangen. Een oplegslot met vaste cilinder moet je in zijn geheel vervangen.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!

Bescherm je huis tegen inbraak! Denk aan het aanbrengen van een anti-inbraakstrip (Secustrip). Geen inbreker kan de deur dan nog openbreken met een koevoet. KARWEI verkoopt deze deurstrips en allerlei andere inbraakwerende materialen.

stap
Heb je een oplegslot met vaste cilinder? Dan moet je het slot in zijn geheel vervangen. De cilinder en het slot vormen namelijk één geheel. Verwijder de schroeven van het oude slot aan voor- en zijkant van de deur en trek het slot eruit.
stap
Plaats het nieuwe oplegslot in de deur. Als het nieuwe slot een iets andere maat heeft dan het oude, steek dan met een beitel wat hout weg. Zorg dat het slot precies in de deur valt.
stap
Controleer of de dag- en nachtschoot van het nieuwe slot in de bestaande slotkom vallen. Meestal komen de maten overeen. Zo niet, dan moet je ook de slotkom vervangen.
tip! tip!
Cilinder oplegsloten zijn er in diverse prijsklassen. Een veiligheidsslot dat voldoet aan de SKG-norm verdient de voorkeur. Zo’n slot is extra inbraakwerend.
stap

Heb je een oplegslot met losse cilinder? Dan kan je de bestaande slotkast opnieuw gebruiken en hoef je alleen de cilinder te vervangen. Draai de schroeven los aan de binnen- en zijkant van de deur en verwijder de slotkast. Je ziet nu de cilinder die met een plaatje aan de deur bevestigd is. Schroef de cilinderplaat los en trek de cilinder samen met de sierring uit de deur.

stap

Controleer of de nieuwe cilinderplaat past in de uitsparing van de oude. Zo niet, teken dan de nieuwe cilinderplaat op de deur af en steek het hout weg met een scherpe beitel.

stap

Steek de nieuwe cilinder samen met de sierring door het bestaande boorgat door de deur heen. Schroef de cilinderplaat voorlopig aan de binnenkant van de deur vast.

stap

Schuif de slotkast over de uitstekende cilinderlip heen om te bepalen hoeveel de lip ingekort dient te worden. Maak kerfjes om het zagen makkelijker te maken. Haal het slotkast weer weg en zaag de cilinder af met een ijzerzaag.

stap

Monteer de slotkast met twee schroeven. Controleer of het slot naar behoren functioneert en zet de slotkast dan definitief aan de deur vast.

tip! tip!
Is het oplegslot aan de binnenzijde slechts voorzien van een draaiknop? Dan is vervanging van de cilinder een prima optie.
tip! tip!
Kan het oplegslot ook van binnenuit op slot gedraaid worden? Dan heb je in het vervolg twee sleutels nodig. Met de nieuwe sleutel open en sluit je de deur van buitenaf. Met de oude sleutel open je de deur van binnenuit (daar zit het oude slot nog).
stap

Heb je een insteekslot met losse profielcilinder (vervangbare cilinder van een inbouwslot)? Draai dan het slot open, zodat de vergrendelingspin naar beneden wijst.

stap

Wanneer je anti-inbraakslotplaten hebt, dien je deze tijdelijk te verwijderen. Heb je gewone slotplaten? Dan kunnen ze blijven zitten en kan je de cilinder zo verwijderen.

stap
Verwijder de borgbout aan de zijkant van de deur.
stap
Druk de cilinder uit het slot en vervang deze door een cilinder van hetzelfde type.
stap

Zet de borgmoer (en eventueel de slotplaten) weer terug op zijn plaats.