Doe het zelf

Buitendeur plaatsen

21 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Zelf een buitendeur plaatsen? KARWEI helpt je stap voor stap. Leer hoe je de buitendeur op maat maakt, scharnieren en sloten aanbrengt en de buitendeur afhangt. Voor binnendeuren ga je naar de klusinstructie binnendeur inkorten en afhangen.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (5)


  • Gereedschappen (10)Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
Plaats je een nieuwe buitendeur, zorg dan ook meteen voor goede inbraakbeveiliging.
stap

Voorbereiding
Meet de deurbreedte op en bepaal de positie van het slotgat voor een insteekslot (ongeveer 105 cm van de onderzijde). U kunt dit slotgat eventueel van tevoren door KARWEI, tegen een meerprijs, in de deur laten aanbrengen.

stap

KARWEI kan ook een driepuntssluiting aanbrengen. Niet alleen in het midden maar ook aan de boven- en onderkant haakt het slot zich dan vast in de sluitkommen. Deze worden los bijgeleverd en plaats je met behulp van een, eveneens bijgeleverde, mal in het kozijn.

stap

Afhangen van de deur
Indien je een oude deur vervangt moet deze eerst weggenomen worden. Tik hiervoor de bestaande scharnierpennen los met een hamer en een nijptang. Til de deur uit de scharnieren en schroef deze los.

stap
Maak je nieuwe deur op maat met behulp van een schaaf.
stap
Teken de scharnieren af op het kozijn. Plaats de eerste ongeveer 20 cm van de bovenzijde. De tweede op 45 cm van de bovenzijde. De derde iets onder de helft en de laatste op 20 cm van de onderzijde.
stap
Kerf het hout langs de lijnen in met een hobbymes. Steek het hout weg met een scherpe beitel tot er precies een scharnierhelft in past. Steek niet teveel uit, anders zal de deur later niet goed sluiten. Schroef de scharnierhelften met twee schroeven vast in het kozijn. 
stap
Zet de deur in het kozijn en stel hem met behulp van houten wiggen.
tip! tip!
Klem twee plankjes aan weerszijden van de deur voor het uitboren van de slotholte. Dit vermindert de kans op scheuren.
stap

Markeer nu de plaats waar de andere helft van het scharnier op de deur gaat komen. Teken tevens de plek van het slotgat op het kozijn af. 

tip! tip!
Plaats eventueel een anti-inbraakstrip en schilder je buitendeur in de gewenste kleur. Maak hem compleet met een brievenbus, bijpassende deurbel en handvat. KARWEI kan de brievenbussleuf van tevoren in de buitendeur aanbrengen.
stap
Bij de markeerstreepjes teken je de scharnieren af op de zijkant van de deur. Maak de inkepingen voor de scharnieren met een hobbymes en steek met de beitel een paar mm. hout weg, zodat ook deze scharnierhelft precies past. Schroef de scharnierhelften met twee schroeven op de deur vast.
stap
Plaast de deur opnieuw met behulp van de houten wiggen in het kozijn. Zorg ervoor dat de scharnierhelften in elkaar vallen. Schuif de scharnierpennen in de scharnieren.
stap
Controleer of de deur zonder moeite in en uit het kozijn kan draaien. Zo niet, haal de deur weer uit de scharnieren en controleer of de scharnieren wel precies in het hout vallen. Eventueel het scharnier weer verwijderen en een dun strookje extra wegsteken. Hang de deur opnieuw in de scharnieren. Als alles goed verloopt kan je de ontbrekende schroeven gaan plaatsen.

Oplegslot

stap

Schroef het slot op de deur en teken de plek voor de sluitplaat op de deurpost af. Boor het slotgat uit met een speedboor. Steek het hout rondom weg zodat je de sluitplaat netjes kan verzinken. Controleer of het gat groot genoeg is en schroef de sluitplaat op de deurpost.  

 

Insteekslot

stap

Teken de dikte van het slot af op de kopse kant van je deur. Boor het voorzichtig uit met een speedboor, 0.5 cm dieper dan het slot. Werk de randen van het gat bij met een beitel. Schuif het slot in de deur en teken de randen op de deur af. Steek het hout weg met een beitel zodat het slot netjes verzonken is. Teken de plek voor de sluitplaat op het kozijn af. Boor het slotgat uit met een speedboor en steek het omliggende hout weg. De sluitplaat is nu netjes verzonken in het kozijn.

tip! tip!
Klem de twee plankjes aan weerszijden van de deur vast, voor het uitboren van de slotholte. Dit vermindert de kans op scheuren.
stap
Teken de gaten voor de deurklink en het sleutelgat op de deur af en boor deze in.
tip! tip!
Plaats eventueel een anti-inbraakstrip en schilder je buitendeur in de gewenste kleur. Maak hem compleet met een brievenbus, bijpassende deurbel en handvat. KARWEI kan de brievenbussleuf van tevoren in de buitendeur aanbrengen.