Vloerbalken repareren

Doe het zelf

Vloerbalken repareren

19 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Loopt je vloer op bepaalde plekken scheef of veert hij erg door? Inspecteer dan je vloerbalken. Vertonen een of meer balken op meerdere plekken houtrot, dan zit er weinig anders op dan de hele vloer te (laten) vernieuwen. Is alleen de kop van een of meer vloerbalken aangetast, dan kun je zelf deze vloerbalken repareren.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (9)


  • Gereedschappen (15)
Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
De vloerbalken maken onderdeel uit van de constructie van je huis. Raadpleeg bij twijfel een vakman.
stap
Onderzoek hoe ver de vloerbalk is aangetast door met een schroevendraaier in het hout te prikken. Zet een potloodstreep op de plek waar het hout nog gezond is.
stap
Zet de vloerbalken vanaf dat gemarkeerde punt in de menie, over een lengte van 50 cm. Vergeet de onderkant niet.
stap
Metsel een stenen steunpilaar ('poer') onder de aangetaste vloerbalken. 20 cm voorbij de markeerstreep. Deze poer moet aan één kant van de bestaande vloerbalk zo veel uitsteken dat ook het nieuwe stuk vloerbalk erop kan rusten. Begin met een basis van tegels en metsel daar een torentje van bakstenen op tot nét onder de vloerbalken. Begin breed en eindig met twee bakstenen naast elkaar, dwars op de vloerbalken. Laat de specie 48 uur drogen.
tip! tip!
Als je de specie niet te dun maakt is het makkelijker om op de goede hoogte uit te komen. Smeer de poer rondom in met cement, als bescherming tegen optrekkend vocht.
stap
Meet de lengte van het te vervangen deel van de balk: de afstand tussen de muur en de markeerstreep + 50 cm. Zaag het stuk balk op maat en zet het rondom in de menie.
stap

Zaag de bestaande vloerbalk door ter hoogte van de markeerstreep. Gebruik hiervoor de reciprozaag. Op het zaagvlak mogen geen sporen te zien zijn van houtrot. Wrik het afgezaagde deel los van de vloerplanken met behulp van de koevoet en trek het uit de muur. Knip of slijp de uitstekende spijkers af. Zet de verse zaagsnede van de bestaande vloerbalken in de menie.

tip! tip!

Denk bij gebruik van de reciprozaag aan je veiligheid. Gebruik werkhandschoenen en draag een veiligheidsbril.

stap
Het doorzagen van de vloerbalken kan ertoe leiden dat het uiteinde iets naar beneden zakt. Zet de krik op een stoeptegel en krik de vloerbalk zonodig een beetje op, tot hij weer helemaal recht loopt. Klem houten wiggen tussen de nieuw gemetselde poer en de vloerbalken.
tip! tip!
Zorg dat de wiggen niet uitsteken aan de kant waar straks het nieuwe stuk vloerbalk komt.
stap
Houd het nieuwe stuk vloerbalk tegen de bestaande vloerbalk aan, tot dit de muur raakt. Teken de omtrek van de balk op de muur af. Ruim het bestaande gat in de muur met behulp van een vuistje en steenbeitel. Maak de opening 1 cm lager dan je hebt afgetekend.
tip! tip!
Hakken en breken? Veiligheidsbril op en werkhandschoenen aan!
stap
Breng specie aan op de bodem van de uitgehakte opening en leg daar een stukje wandtegel in. Dit beschermt de nieuwe vloerbalk tegen optrekkend vocht. Schuif het nieuwe stuk vloerbalk in de muur en laat hem op het stuk tegel rusten. Leg het andere uiteinde op de poer, naast de bestaande vloerbalk. Stel hem zonodig met behulp van wiggen. Controleer of beide vloerbalken in elkaars verlengde liggen. Richt de nieuwe vloerbalk zonodig door een wig te klemmen tussen de balk en de opening in de muur.
stap

Zet beide vloerbalken tijdelijk aan elkaar vast met behulp van lijmklemmen. Boor drie gaten (10 mm) dwars door het nieuwe en oude gedeelte heen. Steek het draadeind door de gaten en zet beide delen zo strak mogelijk aan elkaar vast. Gebruik hiervoor sluitringen en moeren.

stap
Vul de kieren tussen de poer en de vloerbalken op met cement. Doe dit ook voor de ruimte tussen de kop van de nieuwe vloerbalken en de opening in de muur. Aandrukken met behulp van een voegspijker.
stap

Aantasting van de vloerbalken kan het gevolg zijn van slechte ventilatie van de kruipruimte. Controleer of er voldoende ventilatieopeningen zijn aangebracht in de voor- én de achtergevel. Haal eventueel vuil of dorre bladeren weg, zodat de lucht ongehinderd kan doorstromen.

 

Is de ventilatie van de kruipruimte in orde maar is het er toch erg vochtig? Dan kan een lekkende afvoer het probleem zijn. Leg de hele riolering bloot en controleer alle aansluitingen. Betreft het verzakte, stenen rioolbuizen ('gres-buizen'), dan is het raadzaam om de riolering te laten vervangen door PVC buizen.